Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους είτε να προσθέσει στο εθνικό χρέος για να χρηματοδοτήσει τα νέα του προγράμματα. Επισημαίνει τους παγκόσμιους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές ως έναν τρόπο συγκέντρωσης πολλών νέων χρημάτων. Και συχνά ισχυρίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες πληρώνουν έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στη χώρα. Κάναμε λοιπόν έρευνα για να συγκρίνουμε τον συνολικό εταιρικό φόρο ανά χώρα σε όλο τον κόσμο.

Ο διάμεσος κορυφαίος εταιρικός φορολογικός συντελεστής σε όλο τον κόσμο είναι 25%, που σημαίνει ότι οι μισές από όλες τις χώρες είναι πάνω και οι μισές κάτω από τον συντελεστή 25%.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται ακριβώς στη μέση του πακέτου με κορυφαίο νομικό συντελεστή εταιρικού φόρου 25,77%.
15 χώρες έχουν εταιρικό φορολογικό συντελεστή 0%, συμπεριλαμβανομένων πολλών «υπεράκτιων» τοποθεσιών που φημίζονται για την άδεια σε εταιρείες κέλυφος, όπως οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες και τα Νησιά Κέιμαν.
Πολύ λίγες ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες έχουν υψηλότερο εταιρικό φορολογικό συντελεστή άνω του 30%, όπως η Πορτογαλία (31,5%) και η Γαλλία (32,02%).

Το Πουέρτο Ρίκο έχει τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στο δυτικό ημισφαίριο με 37,5%, και μάλιστα τον δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο. Η Βραζιλία δεν είναι πολύ πίσω στο 34%, ενώ υπάρχουν αρκετές χώρες στην Καραϊβική με μηδενικό εταιρικό φόρο. Οι ΗΠΑ έχουν έναν από τους κορυφαίους φορολογικούς συντελεστές στην περιοχή με 25,77%.

Μια γρήγορη ματιά στην Ευρώπη καταδεικνύει μια σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες φορολογούν τις εταιρείες. Σε ένα άκρο του φάσματος, χώρες όπως η Μάλτα και η Γαλλία χρεώνουν τα εταιρικά κέρδη με ανώτατο φορολογικό συντελεστή άνω του 30%. Και στο άλλο άκρο, πολλές χώρες βρίσκονται σε χαμηλά διψήφια ποσοστά, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου (19%), της Ιρλανδίας (12,5%) και της Κύπρου (12,5%). Υπάρχουν επίσης μερικά φορολογικά καταφύγια που χρεώνουν εταιρείες 0%, όπως το Guernsey, το Isle of Man και το Jersey.

Όλο το μωβ σε αυτόν τον χάρτη δείχνει ότι πολλές αφρικανικές χώρες χρεώνουν έναν κορυφαίο εταιρικό φορολογικό συντελεστή άνω του 20%. Οι Κομόρες είναι οι υψηλότερες σε ολόκληρο τον κόσμο με 50%, αλλά τα περισσότερα μέρη πέφτουν μεταξύ 20 και 40%. Ο Μαυρίκιος είναι ο χαμηλότερος στην ήπειρο με μόλις 15%.

Ο χάρτης μας της Ασίας περιλαμβάνει παντού, από την Παλαιστίνη στη Δύση μέχρι την Ιαπωνία στην Ανατολή. Σε ολόκληρη αυτήν την ήπειρο, υπάρχουν 2 χώρες που χρεώνουν 0% σε εταιρείες, όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ. Το Μπουτάν, η Ινδία και οι Φιλιππίνες είναι ισόπαλες στο 30%. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, ο συνδυασμός του τιρκουάζ και του μωβ υποδηλώνει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών εταιρικών φορολογικών συντελεστών σε ολόκληρη την Ασία.

Η Ωκεανία παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις άλλες περιοχές του κόσμου. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επιβάλλουν κορυφαίους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές 30% και 28%, αντίστοιχα. Και όμως, υπάρχουν αρκετές χώρες σχετικά κοντά με ποσοστά πυθμένα, όπως το Βανουάτου (0%).

Υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι όταν οι νομοθέτες καθορίζουν κορυφαίους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές. Το μέγεθος της οικονομίας, η επιθυμία για προσέλκυση επιχειρήσεων από το εξωτερικό και η ευκολία με την οποία οι εταιρείες μπορούν να εξέλθουν από μια αγορά, εξαρτώνται από τον καθορισμό των επιτοκίων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές χώρες που προσφέρουν 0%, και με τις παγκόσμιες εταιρείες να ενδιαφέρονται μόνο για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους, οι εταιρικοί λογιστές θα έχουν πάντα ευκαιρίες να μειώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Αυτοί είναι οι παγκόσμιοι φορολογικοί συντελεστές Σε πολλές των περιπτώσεων οι επίσημοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται εάν οι δραστηριότητες είναι διεθνείς και δεν γίνονται εντός της φορολογικής κατοικίας.