Ο χρυσός αποτελεί σημαντικό στοιχείο των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας λόγω των χαρακτηριστικών ασφάλειας, ρευστότητας και απόδοσης – οι τρεις βασικοί επενδυτικοί στόχοι για τις κεντρικές τράπεζες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικοί κάτοχοι χρυσού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί σε όλη την ιστορία. Τα δεδομένα αποθεμάτων χρυσού – που έχουν συγκεντρωθεί με βάση στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ IFS – τα οποία παρακολουθούν τις αναφερόμενες αγορές και πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών (και άλλων επίσημων ιδρυμάτων, όπου χρειάζεται) μαζί με χρυσό ως ποσοστό των διεθνών τους αποθεμάτων.

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στα 2195,15 δολάρια η ουγκιά αυτό τον μήνα, τραβώντας πάνω του την παγκόσμια προσοχή.

Ιστορικά, το κίτρινο μέταλλο θεωρείται από πολλούς ένας από τους καλύτερους τρόπους αποταμίευσης μακροπρόθεσμα.

Όμως, ο χρυσός έχει κι άλλες χρήσεις καθώς χρησιμοποιείται σε τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, στα κομπιούτερ, τα διαστημόπλοια, τις μηχανές των αεροσκαφών κ.λπ., εκτός από τη βιομηχανία των κοσμημάτων. 

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council), τo 44% της εκτιμώμενης παγκόσμιας κατανάλωσης χρυσού κατευθύνθηκε σε κοσμήματα και το 21% στις κεντρικές τράπεζες και άλλα ινστιτούτα, το 16% σε ράβδους χρυσούτο 8% σε χρυσά νομίσματα και μετάλλια και στην τεχνολογία μόλις το 6%.    

Με την τιμή του χρυσού να κάνει ράλι, η κεφαλαιοποίηση της παγκόσμιας αγοράς χρυσού έφτασε τα 15 τρισ. δολάρια τον φετινό Μάρτιο.