Mercedes ή Audi – ποια μάρκα είναι καλύτερη;

Όποιος αναζητά ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει ποιότητα και ασφάλεια, συχνά καταλήγει σε μια απόφαση: Mercedes ή Audi. Προκειμένου να συγκριθούν αυτές οι δύο γερμανικές μάρκες αυτοκινήτων, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε διάφορες περιστάσεις για να έχουμε μια συνολική εικόνα.

Mercedes και Audi – ιστορία και φήμη

Η Daimler-Benz AG δημιουργήθηκε το 1926 από τη συγχώνευση δύο εταιρειών και μπορεί να ανατρέξει σε σχεδόν 100 χρόνια παραγωγής αυτοκινήτων. Έκτοτε, η παραγωγή και η ανάπτυξη έχουν πραγματοποιηθεί σε τοποθεσίες σε περισσότερες από 20 χώρες. Ο ανταγωνιστής από τη Βαυαρία σχηματίστηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων. Η Audi αποτελεί μέρος του Ομίλου Volkswagen από το 1964 και η κατασκευάστρια πολυτελών αυτοκινήτων Lamborghini και η κατασκευάστρια μοτοσικλετών Ducati είναι θυγατρικές της Audi.

Και οι δύο μάρκες αυτοκινήτων έχουν η καθεμία τη δική της μάρκα για ρύθμιση υψηλής ποιότητας. Στην Audi, αυτή είναι η θυγατρική Audi Sport GmbH και στη Mercedes, η AMG είναι υπεύθυνη για τους ιδιαίτερα ισχυρούς κινητήρες.

Φυσικά, η φήμη της Audi έχει υποφέρει πολύ ως αποτέλεσμα του σκανδάλου των εκπομπών ρύπων του 2015 και η εμπιστοσύνη στη μάρκα του αυτοκινήτου έχει μειωθεί σημαντικά. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Mercedes έχει επίσης χρησιμοποιήσει παράνομες συσκευές καταστροφής και, όπως και η Audi, επηρεάζεται από τις ανακλήσεις.

Επιπλέον, η Mercedes είχε συχνά να παλέψει με κατηγορίες στο παρελθόν ότι κατασκευάζει κυρίως αυτοκίνητα για ηλικιωμένους. Αν και αυτό δεν είναι κάτι απαράδεκτο από μόνο του, δεν ήταν ιδιαίτερα καλή διαφήμιση για τη Mercedes.

Ωστόσο, με τα μοντέλα της τελευταίας πενταετίας, η Mercedes μπόρεσε να αντισταθεί σε αυτό το φαινόμενο και έχει εκσυγχρονίσει ολόκληρη τη γκάμα της και την προσάρμοσε περισσότερο στο target group των νεαρών ενηλίκων.

Ποια μοντέλα είναι διαθέσιμα και πόσο μεγάλη είναι η επιλογή;

Η Mercedes έχει τη μεγαλύτερη επιλογή σεντάν και SUV. Υπάρχουν σεντάν εκδόσεις, για παράδειγμα, της A-Class, της E-Class, της C-Class και της S-Class. Αυτή η σειρά λιμουζινών προσελκύει επίσης πολλές διασημότητες και τους πλούσιους που ορκίζονται στη Mercedes και τη βλέπουν ως σύμβολο. Όπως ήδη αναφέρθηκε, πολλά μοντέλα της Mercedes έχουν επίσης σχήμα SUV. Αξίζει να αναφερθούν εδώ, μεταξύ άλλων, η σειρά GL και η G-Class, το όχημα εκτός δρόμου της Mercedes. Η Mercedes προσφέρει επίσης κουπέ με υψηλές τιμές, αλλά στη γκάμα περιλαμβάνονται και αυτοκίνητα για καθημερινή χρήση, όπως η B-Class. Για όλους όσους χρειάζονται λίγο περισσότερο χώρο, υπάρχει η V-Class.

Στην Audi, η επιλογή είναι καλύτερη από άποψη πλάτους από ό,τι στη Mercedes, αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαν την V-Class. Τα Audi που πλησιάζουν περισσότερο στο μέγεθος της V-Class είναι τα οχήματα της σειράς Q8. Η σειρά Q8 είναι ένα από τα SUV, από τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 διαφορετικά μοντέλα στην Audi. Η μεγαλύτερη διαθέσιμη επιλογή στην Audi είναι στα σπορ αυτοκίνητα. Ο πιο γνωστός εκπρόσωπος αυτού του είδους είναι το Audi R8.

Οι τιμές και η σχέση τιμής-απόδοσης Mercedes και Audi

Όπως θα περίμενε κανείς, η τιμή εκκίνησης για την Audi είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι για τη Mercedes. Ενώ η φθηνότερη έκδοση του Audi A1 είναι διαθέσιμη από 20.500 φράγκα στην Ελβετία, ο αγοραστής του ανταγωνιστή από τη Στουτγάρδη πρέπει να βάλει πολύ πιο βαθιά το χέρι στις τσέπες του. Το φθηνότερο μοντέλο εκεί είναι η A-Class. Η τιμή τους ξεκινά από περίπου 28.000 Ελβετικά φράγκα. Φυσικά και οι δύο κατασκευαστές έχουν και μοντέλα που είναι σημαντικά πιο ακριβά. Το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο των SUV είναι το GLC, το οποίο κοστίζει περίπου 50.000 ελβετικά φράγκα στην τρέχουσα έκδοσή του. Πρέπει να πληρώσετε σχεδόν τετραπλάσια για την πιο ακριβή Mercedes. Αυτή είναι η Maybach GLS με τιμή γύρω στα 190,000 ελβετικά φράγκα. Το R8 Spyder V10 performance quattro της Audi είναι ακόμα πιο ακριβό, ξεκινώντας από τουλάχιστον 230.000 ελβετικά φράγκα στην φθηνότερη έκδοση.

Όσον αφορά την αναλογία τιμής-απόδοσης, και οι δύο μάρκες αυτοκινήτων δεν συγκαταλέγονται στις κορυφαίες 5, αλλά εξακολουθούν να έχουν η καθεμία ένα μοντέλο που προσφέρει πολλά για τα χρήματά σας. Αυτό αναφέρεται στην AMG A 35 της Mercedes και στο S1 της Audi. Και τα δύο έχουν μεγάλη ιπποδύναμη και διατίθενται από 30.000 έως 55.000 ελβετικά φράγκα.

Σχεδιασμός, άνεση και οδηγική εμπειρία

Φυσικά, είναι πάντα δύσκολο να συγκρίνουμε δύο μάρκες αυτοκινήτων από άποψη σχεδιασμού και οδηγικής εμπειρίας γιατί ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία. Η αξιολόγηση που ακολουθεί εστιάζει στις συνολικές προσφορές των δύο κατασκευαστών και περιγράφει τη συνολική εντύπωση των μοντέλων.

Η σχεδίαση της Mercedes γίνεται όλο και πιο στρογγυλεμένη τα τελευταία χρόνια, τόσο στο σχήμα όσο και στην αλληλεπίδραση των επιμέρους εξαρτημάτων. Η Mercedes έχει καταφέρει να κάνει τα αυτοκίνητά της να φαίνονται όλο και πιο μοντέρνα με τα χρόνια, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη διαύγεια και την τακτοποιημένη εντύπωση. Όσον αφορά την άνεση, η Mercedes βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δεκαετίες, προσφέροντας το υψηλότερο επίπεδο άνεσης εσωτερικού που διατίθεται στα στάνταρ νέα αυτοκίνητα. Η εμπειρία οδήγησης σε μια Mercedes είναι επίσης εξαιρετικά καλή και ακόμη και ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έχει ένα αυτοκίνητο Mercedes ως λιμουζίνα.

Ωστόσο, η ποιότητα σχεδίασης στο Audi έχει επιδεινωθεί κάπως πρόσφατα και υπάρχει έλλειψη νέων παρορμήσεων. Τα αυτοκίνητα της Audi συχνά φαίνονται λίγο αδέξια και δυσκίνητα σε σύγκριση με τα μοντέλα της Mercedes. Σε αντίθεση με πολλές άλλες μάρκες, η Audi είναι πολύ προηγμένη όσον αφορά την άνεση. Ωστόσο, η Audi δεν μπορεί να πλησιάσει την άνεση που προσφέρει η Mercedes. Η οδηγική εμπειρία του Audi περιγράφεται από πολλούς ως πιο σπορ, κάτι που είναι επιθυμητό για κάποιους, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με ενθουσιασμό από άλλους.

Τώρα – Mercedes ή Audi;

Πρώτα απ ‘όλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι και οι δύο μάρκες αυτοκινήτων προσφέρουν αυτοκίνητα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής ποιότητας. Παρόλα αυτά, η Mercedes έχει σημαντικά καλύτερα χαρτιά σε απευθείας σύγκριση και μπορεί να κερδίσει πόντους ειδικά σε επίπεδο σχεδίασης, άνεσης και οδηγικής εμπειρίας. Φυσικά και η Mercedes πληρώνει καλά αυτή την υπηρεσία και επομένως κοστίζει πολύ περισσότερο σε σύγκριση.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά είναι πολύ καλύτερα με τη Mercedes. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Audi έχει στην αγορά ένα αυτοκίνητο το R8, για παράδειγμα, του οποίου οι επιδόσεις είναι σχεδόν συγκρίσιμες με ένα αγωνιστικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up