Τουρκία και Ισπανία θα παράγουν από κοινού νέο αμφίβιο στρατιωτικό σκάφος

Η Τουρκία και η Ισπανία ξεκίνησαν εργασίες για την κοινή παραγωγή ενός νέου αμφίβιου στρατιωτικού σκάφους και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την παραγωγή drones και μη επανδρωμένων υποβρυχίων, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία θέλει να ναυπηγήσει το δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο της μετά το TCG Anadolu σε συνεργασία με την Ισπανία, είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη, μετά τη συνάντησή τους.

Σε επίπεδο υπουργών των δύο χωρών, Ισπανία και Τουρκία υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, ιδιαίτερα σε οικονομικό και επιστημονικό τομέα θέματα, και την δέσμευση αυτές να φθάσουν τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών εδώ και λίγα χρόνια, έναντι σχεδόν 20 σήμερα. «Η Τουρκία είναι βασικός οικονομικός εταίρος για την Ισπανία και βασικός παίκτης σε ένα περίπλοκο (…) γεωστρατηγικό πλαίσιο», ανέφερε ο Σάντσεθ, διαβεβαιώνοντας ότι η Ισπανία είναι «ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην Ευρώπη».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε παράλληλα σήμερα για ακόμη μια φορά τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να πιέσουν το Ισραήλ να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού το ΣΑ υποστήριξε μια πρόταση των ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Ισπανό πρωθυπουργό για τη στάση του στη συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα.

«Συγχαίρω τον αγαπητό μου φίλο, τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, για τη στάση του στο θέμα της Γάζας, εκ μέρους εμού και του έθνους μου» δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο Σάντσεθ «έχει χαραχθεί στις καρδιές των Παλαιστινίων αδελφών μας».

«Η γενοκτονία που συνεχίζεται στη Γάζα εδώ και 250 ημέρες πληγώνει όλους όσοι έχουν συνείδηση» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. Επίσης, έβαλε στο στόχαστρο αυτό που αποκάλεσε «κακομαθημένη στάση» του Ισραήλ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, «απαντά στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός χύνοντας αίμα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up