Νέο fund-μαμούθ $47,5 δισ. δημιούργησε η Κίνα για να ανταγωνιστεί τη Δύση στα μικροτσίπ

Η Κίνα δημιούργησε το μεγαλύτερο ταμείο επενδύσεων ημιαγωγών της χώρας για να προωθήσει την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας τσιπ, στην τελευταία προσπάθεια από το Πεκίνο να επιτύχει αυτάρκεια, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξή του συγκεκριμένου κλάδου στην ανταγωνίστριά τους.

Η τρίτη φάση του Ολοκληρωμένου Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων Σε Κυκλώματα έχει συγκεντρώσει 344 δισεκατομμύρια γιουάν (47,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεντρική κυβέρνηση και διάφορες κρατικές τράπεζες και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China Ltd., σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα εταιρικών στοιχείων Tianyancha. Το νέο fund ενεγράφη στις 24 Μαΐου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τελευταίο επενδυτικό όχημα, γνωστό ως Big Fund III, υπογραμμίζει μια ανανεωμένη ώθηση από την κυβέρνηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προκειμένου να οικοδομηθεί κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει επιβάλει σαρωτικούς περιορισμούς στην ικανότητα της Κίνας να αγοράζει προηγμένα τσιπς και εξοπλισμό για κατασκευή τσιπ και πλέον προτρέπει τους συμμάχους της – συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας – να συσφίξουν περαιτέρω την πολιτική τους έναντι της Κίνας και να κλείσουν τις “τρύπες” σε υπάρχοντες ελέγχους των εξαγωγών.

Οι μετοχές των μεγάλων εταιρειών κατασκευής τσιπ της Κίνας ενισχύονταν τη Δευτέρα. Η SMIC, η μεγαλύτερη τέτοια εταιρεία στην Κίνα, ενισχυόταν κατά 8,1% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Hua Hong Semiconductor, μικρότερη ανταγωνίστριά της, κέρδιζε περισσότερο από 10%.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος του νέου ταμείου είναι το Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, ενώ και επενδυτικές εταιρείες που ανήκουν στις τοπικές κυβερνήσεις της Σενζέν και του Πεκίνου συνέβαλαν επίσης. Η κυβέρνηση της Σενζέν υποστηρίζει διάφορες νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο του chipmaking στην επαρχία Γκουναγκντόνγκ της Νότιας Κίνας σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει την Huawei Technologies από χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ που την αποκοπτούν από έναν μεγάλο αριθμό εισαγόμενων συστατικών ημιαγωγών.

Οι οικονομικές υπερδυνάμεις, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διοχετεύσει σχεδόν 81 δισεκατομμύρια δολάρια για να παραγάγουν την επόμενη γενιά ημιαγωγών, κλιμακώνοντας μια παγκόσμια αναμέτρηση με την Κίνα για την υπεροχή στο πεδίο των τσιπ. Ο νομός Chips and Science της κυβέρνησης Μπάιντεν περιλαμβάνει επιχορηγήσεις ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για chipmakers, καθώς και 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια και εγγυήσεις. 

Η Κίνα έχει υιοθετήσει από καιρό μια πιο προληπτική βιομηχανική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου προγράμματος που ονομάζεται Made in China 2025, το οποίο περιλαμβάνει αναπτυξιακούς στόχους σε βιοτεχνολογία, ηλεκτρικά οχήματα και ημιαγωγούς. Τουλάχιστον από το 2015, όταν αποκαλύφθηκε το πρόγραμμα αυτό, η Κίνα υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής του κλάδου, χρησιμοποιώντας κρατικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση τοπικών κατασκευαστών τσιπ όπως η Semiconductor Manufacturing International Corp.

Το Εθνικό Ταμείο Chip εγκαινιάστηκε περίπου πριν από μια δεκαετία με περίπου 100 δισεκατομμύρια γιουάν σε επενδυτικό κεφάλαιο. Ο Σι, σύντομα μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, εκκίνησε μια τεράστια αναθεώρηση της μορφής της μεταποιητικής βιομηχανίας της χώρας, με στόχο τις εξελιγμένες τεχνολογίες από τη ρομποτική μέχρι το προηγμένο chipmaking.

Η Κίνα υπερδιπλασίασε το μέγεθος του Big Fund II το 2019, καθώς ο αγώνας εναντίον των ΗΠΑ για την τεχνολογική υπεροχή εντάθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Τραμπ. Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν μερικά από τα πιο ελπιδοφόρα πρότζεκτ κατασκευής τσιπ της χώρας από τα νέα εργοστάσια της SMIC έως την κατασκευάστρια μηχανών κατασκευής τσιπ Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc. China.

Οι γενναιόδωρες επενδύσεις του Πεκίνου, ωστόσο, δεν έχουν αποδώσει πάντα. Η ηγεσία της Κίνας ήταν απογοητευμένη με μια μακροχρόνια αποτυχία στην ανάπτυξη ημιαγωγών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα κυκλώματα των ΗΠΑ. Επιπλέον, πρώην επικεφαλής του μεγάλου ταμείου “ξηλώθηκε” και διερευνήθηκε για διαφθορά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να επιβραδύνει την τεχνολογική πρόοδο της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την ικανότητα της Κίνας να αγοράζει τα πιο προηγμένα τσιπ από την Nvidia, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και των πιο εξελιγμένων μηχανών chipmaking από τις ASML και Applied Materials.

Η Κίνα κατασκευάζει τώρα ένα δίκτυο εταιρειών τσιπ γύρω από τον εθνικό πρωταθλητή Huawei για τεχνολογικές ανακαλύψεις στην ανάπτυξη και την κατασκευή του Advanced Chip. Το πρόσφατα δημιουργημένο Big Fund III μπορεί να παρέχει χρηματοδότηση για τέτοια πρότζεκτ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up