Το Ζόμπι (γαλλικά της Αϊτής: Zombi κρεολικά της Αϊτής: Zonbi), στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί και ως Νεκροζώντανος, είναι πλάσμα της Αϊτινής λαογραφίας και μυθολογίας – νεκρός που αναστήθηκε μέσω μάγου του Βουντού. Ο όρος κυκλοφόρησε ευρύτερα μέσω βιβλίων φαντασίας και τρόμου πρώτα, και μέσω αντίστοιχων κινηματογραφικών ταινιών έπειτα. Στις σύγχρονες κινηματογραφικές απεικονίσεις πτώματα μπορεί να ξαναγεννηθούν μέσω υπερφυσικών δραστηριοτήτων ή από ραδιενεργή ακτινοβολία, ψυχικές νόσους, ιούς, εξωγήινους παράγοντες κ.τ.λ.

Η λέξη Ζόμπι χρησιμοποιείται και στον καθημερινό λόγο μεταφορικά για τον ακραία καταβεβλημένο άνθρωπο, ή αυτόν με παράξενη και εκκεντρική συμπεριφορά.

Η λέξη Ζόμπι εισήχθη στην αγγλική γλώσσα το 1819 όταν καταγράφηκε στο βιβλίο του Σόμπερτ Σάουθι Η Ιστορία της Βραζιλίας ως Zombi, ενώ στην αγγλική λογοτεχνία, παρουσιάστηκε το 1929 στο βιβλίο Το Μαγικό Νησί (The Magic Island) του WB Seabrook, όπου ο συγγραφέας αφηγείται τη λατρεία του βουντού στην Αϊτή. Στον κινηματογράφο έγιναν θέμα ταινιών από το 1932, με την ταινία White Zombieτου Βίκτορ Χάλπεριν να είναι το πρώτο παράδειγμα του είδους. Η ταινία με πρωταγωνιστή τον Μπέλα Λουγκόζι εμφανίζει τα ζόμπι ως άλογα όντα υπό την επήρεια ενός κακού μάγου.

Η ταινία Η Νύχτα των ζωντανών νεκρών, του 1968, υπήρξε η πρώτη και πιο δημοφιλής ταινία για τα ζόμπι στη σύγχρονη εποχή. ενώ, η ταινία Το Ξύπνημα των Νεκρών του 1978 καθώς και το βίντεο κλιπ του τραγουδιού Thriller του Μάικλ Τζάκσον (1983) έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη δημοφιλία στο είδος.

NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.E (2022)