Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Ιερέας της Εκκλησίας της Κύπρου που συνελήφθη πριν 12 χρόνια επ’ αυτοφώρω στο αεροδρόμιο Λάρνακας για διακίνηση τριών κιλών κάνναβης με σκοπό την εμπορία, αφού καθαιρέθηκε και εξέτισε ποινή φυλάκισης για διακίνηση ναρκωτικών αλλά και για απάτες, άλλαξε το επίθετό του και πέτυχε την εγγραφή του στο μητρώο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου παρουσιάζοντας λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής του, καθώς είναι Ευρωπαίος πολίτης. Αποτέλεσμα να ασκεί τα τελευταία χρόνια το δικηγορικό επάγγελμα παρά το πλούσιο ποινικό του μητρώο. Η πολύ σοβαρή αυτή καταγγελία που τέθηκε ενώπιόν μας, με ονόματα και διευθύνσεις, αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Κληθείς χθες από τον «Π», ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς (βλέπε φώτο), επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Ο κ. Βορκάς δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αρκέστηκε να μας αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις επί του θέματος.

Δέον να σημειωθεί ότι, με βάση τον περί Δικηγόρων Νόμο, το πρόσωπο που αιτείται την εγγραφή του στο μητρώο των δικηγόρων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιεί την προυπόθεση ότι «είvαι καλoύ χαρακτήρα και δεv είvαι ακατάλληλo πρόσωπo vα γίvει δεκτό ως δικηγόρoς λόγω oπoιασδήπoτε συμπεριφoράς η oπoία θα δικαιoλoγoύσε τo Πειθαρχικό Συμβoύλιo vα λάβει μέτρα εvαvτίov τoυ».

Παραπλανήθηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι αρμόδιοι λειτουργοί του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (Νομικό Συμβούλιο) φέρονται να παραπλανήθηκαν από τον πρώην ιερωμένο καθώς παρουσίασε ενώπιόν τους λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής του -είναι Ευρωπαίος πολίτης- και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποίαν τελέστηκαν τα αδικήματα. Με τον τρόπο αυτό, πέτυχε την εγγραφή του στο μητρώο των δικηγόρων αφού άλλαξε επίθετο και εξασφάλισε πτυχίο Νομικής από ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο συγκεντρώνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος και απατεώνας είναι το ίδιο πρόσωπο με τον δικηγόρο που ασχολείται σήμερα, κυρίως, με υποθέσεις αλλοδαπών αιτητών ασύλου, με σκοπό την άμεση διαγραφή του από το μητρώο των δικηγόρων.

Με 3 κιλά κάνναβη

Απο τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, προκύπτουν τα ακόλουθα: Τον Απρίλιο του 2012, μετά από 10 χρόνια διαμονής στην Κύπρο, ο νεαρός, τότε, ιερέας, που λειτουργούσε σε εκκλησία της επαρχίας Λευκωσίας, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την άφιξή του από την Αθήνα, έχοντας στις αποσκευές του 2 κιλά και 980 γραμμάρια κάνναβης. Θεωρούσε τον εαυτό του υπεράνω κάθε υποψίας λόγω του ράσου που φορούσε. Τελωνειακός λειτουργός που είδε τον ιερέα να κρατά δύο χειραποσκευές τον σταμάτησε και του ζήτησε ν’ ανοίξει τη δεύτερη βαλίτσα που κρατούσε. Ο ιερέας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τα κλειδιά, αλλά ο τελωνειακός επέμενε καθώς ο ακτινολογικός έλεγχος έδειξε ότι εντός της χειραποσκευής βρίσκονταν τρεις ύποπτες συσκευασίες. Ο τελωνειακός έσπασε την κλειδαριά και βρήκε τα ναρκωτικά. Σε κατάθεσή του στην Αστυνομία παραδέχθηκε ότι ενεργούσε κατόπιν εντολής προσώπου το οποίο του έδωσε 1.000 ευρώ και το αεροπορικό εισιτήριο για να μεταφέρει τα ναρκωτικά. Είπε, επίσης, ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω σοβαρής ασθένειας της συζύγου του. Ορκίστηκε, μάλιστα, στην ιεροσύνη του ότι λέει την αλήθεια.

Παράνομες αγοραπωλησίες τάφων και άλλα

Πριν τη σύλληψή του για ναρκωτικά, απασχόλησε την Αρχιεπισκοπή και την Αστυνομία για υπόθεση παράνομων αγοραπωλησιών τάφων. Πωλούσε οικογενειακούς τάφους σε κοιμητήρια που ανήκαν σε άλλες οικογένειες, αποκομίζοντας χιλιάδες ευρώ. Ο εν λόγω ιερέας είχε ροπή προς την παρανομία και το έγκλημα καθώς πέρα από την υπόθεση των ναρκωτικών εκκρεμούσαν άλλες δύο ποινικές υποθέσεις εναντίον του που αφορούσαν αδικήματα απάτης και απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, δόλιας συναλλαγής, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου και άλλα συναφή.

Ο δεύτερος γάμος στη φυλακή

Ο ιερέας, που τελούσε υπό κράτηση από τον Απρίλιο του 2012, καταδικάστηκε στις 31/07/2012, μετά από παραδοχή του, από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα αδικήματα της εισαγωγής και κατοχής με σκοπό την προμήθεια κάνναβης, συνολικού βάρους 2 κιλών και 980 γραμμαρίων. Το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής και τις δύο άλλες ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εναντίον του και το γεγονός ότι ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού. Αμέσως μετά την καταδίκη του, η Ιερά Σύνοδος τον καθαίρεσε.

Τον Νοέμβριο του 2014 και ενώ εξέτιε την ποινή του στις Κεντρικές Φυλακές και αφού στο μεταξύ είχε λάβει διαζύγιο από τη σύζυγό του, τέλεσε γάμο με γυναίκα από το Κουβέιτ, η οποία τρεις μήνες προηγουμένως πολιτογραφήθηκε ως Κύπρια υπήκοος.

Το διάταγμα απέλασης και η ακύρωσή του

Ο καθαιρεθείς ιερέας αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2015 αφού έτυχε χάριτος για το ¼ της ποινής του. Αυθημερόν συνελήφθη και απελάθηκε στη χώρα καταγωγής του με το εξής σκεπτικό, όπως αυτό διατυπώθηκε από αρμόδιο λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών: «Θεωρώ ότι οι αξιόποινες πράξεις που έχει διαπράξει είναι σοβαρότατες και υπάρχει κίνδυνος υποτροπής καθότι αποφάσισε για οικονομικούς λόγους να επιδοθεί στην παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί η διακίνηση αυτή στα εξαρτώμενα άτομα. Επιπλέον, το γεγονός της ύπαρξης και άλλων ποινικών υποθέσεων εναντίον του δείχνει ότι δεν ήταν σε θέση να σεβαστεί την κρατούσα έννομη τάξη. Θεωρώ, επίσης, ότι το ιδιωτικό συμφέρον του δικαιώματος εισόδου και διαμονής του στη Δημοκρατία λόγω της διάρκειας νόμιμης διαμονής του δεν υπερισχύει του υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος το οποίο συνίσταται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας που έχει σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών».

Ο καθαιρεθείς ιερέας προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο επιχειρώντας να ακυρώσει το διάταγμα απέλασής του. Οκτώ μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα απέλασής του και επέστρεψε στην Κύπρο. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, οι αρμόδιες κρατικές Αρχές δεν αξιολόγησαν την όλη συμπεριφορά του περιλαμβανομένης της μεταγενέστερής του στάσης, δηλαδή μετά την αποφυλάκισή του, ώστε να γίνουν συγκεκριμένες διαπιστώσεις και, σε περίπτωση που αυτές θα κατέληγαν σε απέλαση, θα έπρεπε να δοθεί αιτιολογία που να εξηγεί κατά συγκεκριμένο τρόπο γιατί η προσωπική συμπεριφορά του συνιστά ενεστώσα απειλή κατά της δημόσιας τάξης. Κοντολογίς, οι αρμόδιες Αρχές βιάστηκαν να τον απελάσουν.

Ίδρυσε δικηγορική εταιρεία

Στον έφορο Εταιρειών ο πρώην ιερέας εμφανίζεται ως διευθυντής δικηγορικής εταιρείας που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2022, με γραμματέα τη δεύτερη σύζυγό του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up