Έκτακτος φόρος στις τράπεζες και στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε νέους φόρους στις τράπεζες και ακύρωσε τα σχέδια για μείωση των απροσδόκητων εισφορών σε στοχευμένους κλάδους, καθώς νέα στοιχεία έδειξαν ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού διευρύνεται περαιτέρω.
Η μετοχή της OTP Bank υποχωρούσε έως και 2,2% και το ουγγρικό φιορίνι έχανε 0,4% έναντι του ευρώ αφότου ο υπουργός Γκεργκέλι Γκιούλιας είπε ότι η Ουγγαρία θα προσθέσει φόρο στις συναλλαγές των τραπεζών σε συνάλλαγμα και θα αυξήσει μια εισφορά συναλλαγών.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε κατά 108 δισεκατομμύρια φιορίνια σε αθροιστικά 2,66 τρισεκατομμύρια (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ουγγρικό Υπουργείο Οικονομικών τη Δευτέρα. Πρόκειται για μεγαλύτερο έλλειμμα από εκείνο που είχε αρχικά σχεδιάσει η κυβέρνηση για ολόκληρο το έτος.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης τα τρέχοντα επίπεδα έκτακτων φόρων σε τράπεζες, ενέργεια και ξένες εταιρείες, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις να τους μειώσει. Ο Γκιούλιας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει 400 δισεκατομμύρια φιορίνια από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Μεταξύ των νέων μέτρων, η κυβέρνηση εισάγει νέα επιβάρυνση στις συναλλαγματικές συναλλαγές των τραπεζών με συντελεστή 0,45%, ενώ αυξάνει τον φόρο συναλλαγών στο ίδιο επίπεδο από το σημερινό 0,3%, από τις αρχές Αυγούστου.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη δημοσιονομική κρίση φέτος, ακόμη και μετά την αύξηση του στόχου για το έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ και το πάγωμα ορισμένων κρατικών επενδύσεων στις αρχές του έτους. Η Ουγγαρία ήταν μία από τις επτά χώρες που επέπληξε η ΕΕ τον περασμένο μήνα για υπερβολικά ελλείμματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up