Τα τέσσερα ηχηρά «όχι» της ΡΑΕΚ, στον αέρα το έργο των 100 εκατομμυρίων ευρώ
Φρένο στο μεγαλεπήβολο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης βάζει η ΡΑΕΚ, με τέσσερα ηχηρά ΟΧΙ στα αιτήματα που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ. Τα αιτήματα του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσαν τροποποιήσεις ρυθμιστικών αποφάσεων του παρελθόντος. Τις αμφιβολίες ή και ανησυχίες ειδικών επί του θέματος είχε αναδείξει σε αρκετές περιπτώσεις ο Alpha ενώ έντονες αντιδράσεις καταγράφηκαν και στις επανειλημμένες συζητήσεις του θέματος στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής.
Η απόφαση της ΡΑΕΚ
Τα τέσσερα ΟΧΙ της ΡΑΕΚ άπτονται κρίσιμων κεφαλαίων του όλου σχεδιασμού:
ΟΧΙ στη χρέωση από τώρα των καταναλωτών με ειδικό τέλος
ΟΧΙ στην αλλαγή της μεθοδολογίας υπολογισμού του ποσοστού απόδοσης του κεφαλαίου
ΟΧΙ και σε πρόσθετες οικονομικές εξασφαλίσεις με επιβάρυνση των καταναλωτών εάν το έργο διακοπεί ή καθυστερήσει
Και το τέταρτο ΟΧΙ που έστειλαν στον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι στη μείωση της ωφέλιμης ζωής του έργου από 35 χρόνια στα 25.
Η χθεσινή απόφαση της ΡΑΕΚ έφερε κύμα αντιδράσεων τόσο από την Ελλάδα και τον ΑΔΜΗΕ, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έχει συνεισφέρει σημαντικά ποσά για το έργο. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου της ΑΔΜΗΕ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του υπουργού ενέργειας ώστε να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την απόφαση της ΡΑΕΚ.
Γιώργος Παπαναστασίου, Υπουργός Ενέργειας
“Καταλαβαίνουμε τα κριτήρια της ΡΑΕΚ βασικά υποθέτω είναι λόγω της ψηλής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος το οποίο ορθά είπε ότι δε θα ήθελα να αυξηθεί περισσότερο το ρεύμα λίγο πολύ με αυτήν την άρνηση και ουσιαστικά όμως με αυτή την άρνηση πιθανόν να επιβαρύνεται σοβαρά οικονομικά το έργο. Αυτό λέει ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος είναι ο φορέας υλοποίησης αλλά αυτό λέει η ευρωπαϊκή επιτροπή.”
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός ενέργειας, είχε εκ νέου επικοινωνία τόσο με την ευρωπαϊκή επιτροπή όσο και με την ελληνική κυβέρνηση μετά και από τις εξελίξεις.
Αβέρωφ Νεοφύτου, Αναπληρωτής Πρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας Βουλής
Κρίνω ως ορθή την απόφαση της ΡΑΕΚ να μη φορτώσει από τώρα οικονομικά βάρη στον Κύπριο καταναλωτή για ένα έργο καθαρά ιδιωτικό και με πολλές αβεβαιότητες ως προς την ολοκλήρωσή του. Εξάλλου αυτή ήταν και η δημόσια θέση που εξέφρασα ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Υπάρχουν επιπρόσθετα πολλά ζητήματα που η Κυπριακή πολιτεία πρέπει να μελετήσει πολύ σοβαρά.
Η απόφαση της Κύπρου
Τα ΟΧΙ της ΡΑΕΚ δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα και ως προς το δεύτερο σκέλος του έργου που είναι η συμμετοχή ή όχι του κυπριακού κράτους με 100 εκατομμύρια ευρώ στη μετοχική δομή του Great Sea Interconnector. Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους εμπλεκόμενους ότι η τελική της απόφαση θα εξαρτηθεί από τη μελέτη κόστους-οφέλους που θα πραγματοποιηθεί από ξένο οίκο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Κύπρου. Μελέτη η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου στις 11 Ιουλίου.