Μικρές τάσεις επιτάχυνσης έδειξε ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να διατηρούνται σταθερά πιο αναβαθμισμένες στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της eurostat, ο ΔΤΚ στην Ελλάδα επιτάχυνε στο 3,1% ετησίως τον περασμένο μήνα από το 2,9% του Δεκεμβρίου. Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο, οι τιμές στην Ελλάδα εμφάνισαν πτώση κατά 0,7%.
Για το σύνολο της ευρωζώνης, ο ΔΤΚ επιτάχυνε οριακά στο 2,5% ετησίως, από το 2,4% τον Δεκέμβριο (μετά το 2,2% του Νοεμβρίου) ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνες των Reuters και Bloomberg περίμενε να διατηρηθεί αμετάβλητος (2,4%). Στη μηνιαία σύγκριση, ο δείκτης παρουσίασε πτώση κατά 0,3%.
Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 2,7% ετησίως στην ευρωζώνη, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μια οριακή επιβράδυνση στο 2,6%.
Στη σύγκριση Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός έδειξε σημαντική πτώση κατά 1% μηνιαίως.
Στις επιμέρους συνιστώσες, η μέτρηση έδειξε μικρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στον κλάδο των υπηρεσιών στο 3,9% ετησίως τον Ιανουάριο από το 4%. Μεγαλύτερη ήταν η επιβράδυνση στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά στο 2,3% από το 2,6%, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών στα μη ενεργειακά αγαθά διατηρήθηκε σταθερός στο 0,5% ετησίως.
Η μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ήρθε από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες παρουσίασαν ρυθμό αύξησης κατά 1,8% ετησίως σε σύγκριση με το μόλις 0,1% του Δεκεμβρίου, ενώ παρουσίασαν και μηνιαία αύξηση κατά 2,9%.