Ο Ιρανός πρόεδρος κλείνει τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν χαιρέτισε τη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν στην Τεχεράνη στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Pezeshkian άδραξε επίσης την ευκαιρία να χτυπήσει το Ισραήλ για «δημιουργία εντάσεων» για τις επιθέσεις του στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις 28 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία και το Ιράν καταδίκασαν την ισραηλινή δολοφονία του Νασράλα στην επίθεση στη Χεζμπολάχ κεντρικό αρχηγείο διοίκησης στα νότια προάστια της Βηρυτού, το οποίο σκότωσε επίσης αρκετούς άλλους ανώτερους αξιωματούχους της ομάδας.

Ο Pezeshkian είπε ότι η μακροπρόθεσμη συμφωνία φυσικού αερίου που συμφωνήθηκε νωρίτερα μεταξύ των δύο χωρών ήταν ένα «εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας. Νωρίτερα, η National Iranian Gas Co. (NIGC) και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom υπέγραψαν μια 30ετή συμφωνία τον Ιούνιο για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στο Ιράν ως μέρος μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Βάσει αυτής της «στρατηγικής συμφωνίας», το Ιράν θα λαμβάνει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου την ημέρα μέσω ενός νέου αγωγού που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Μόσχα κάτω από την Κασπία Θάλασσα σε άμεσο ανταγωνισμό με τα σχέδια του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκέμ για έναν αγωγό Ανατολής-Δύσης.

Ο Pezeshkian είπε ότι η συμφωνία για το φυσικό αέριο θα βοηθήσει το Ιράν να γίνει «περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και των δύο εθνών και προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη.

«Πιστεύουμε ότι εάν υλοποιηθούν τα σημαντικά κοινά έργα του Ιράν και της Ρωσίας, θα δημιουργήσουν σημαντικές δυνατότητες και για τις δύο χώρες για την αντιστάθμιση των σκληρών κυρώσεων», είπε ο Ιρανός πρόεδρος.

Το Ιράν υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού του προγράμματος, από το 2018, ενώ οι δυτικές κυρώσεις στόχευαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.

Κατά τις διαπραγματεύσεις στην Τεχεράνη, ο Μισούστιν συζήτησε τις σχέσεις και τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας με την ιρανική ηγεσία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ.

«Τα διμερή θέματα ατζέντας που συζητήθηκαν κατά την επίσημη επίσκεψη αφορούν επίσης τις σχέσεις Ρωσίας και Ιράν, καθώς καθορίζουν τον τρόπο οικοδόμησης των σχέσεων στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας νέας παγκόσμιας τάξης, η οποία θα βασίζεται σε δομές όπως οι BRICS, SCO και την EEU», δήλωσε ο Overchuk, όπως αναφέρεται στο κυβερνητικό κανάλι Telegram.

Ο Πεζεσκιάν είπε ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα θα μπορούσαν να αντισταθούν στη μονομερή δράση των ΗΠΑ μέσω διεθνών οντοτήτων όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και οι ομάδες BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, στις οποίες επετράπη η είσοδος στο Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα μέρη συζήτησαν εκ νέου την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και του Ιράν, την οποία το Ιράν πίεζε να ολοκληρώσει πριν από την εκλογή του Πεζεχσκιάν.

Το έγγραφο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές ένταξης του Ιράν στην ΕΕΕ ως παρατηρητής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up