Το Μαρόκο σταματά τους επίδοξους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα

Η μαροκινή αστυνομία απώθησε εκατοντάδες ανθρώπους την Κυριακή που κατευθύνθηκαν προς τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, είπε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, αφού αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενθάρρυναν απόπειρες διέλευσης.

Η Θέουτα και η αδελφή της Μελίγια, σφηνωμένη στις ακτές της Μεσογείου του βορειοαφρικανικού βασιλείου, αποτελούν εδώ και καιρό πόλο έλξης για παράτυπους μετανάστες, καθώς είναι τα μόνα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μοιράζονται χερσαία σύνορα με την αφρικανική ήπειρο.

Την Κυριακή, εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων Μαροκινών και μεταναστών από άλλες περιοχές της Αφρικής, καθώς και μερικοί ανήλικοι, κατευθύνθηκαν προς το χωριό Fnideq, το οποίο εφάπτεται στη Θέουτα, προτού επιστραφούν από τη μαροκινή αστυνομία, είπε ο φωτογράφος του AFP.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν άλλη μια απόπειρα μαζικής διέλευσης νωρίτερα την Κυριακή, η οποία παρομοίως απέτυχε από την αστυνομία του Μαρόκου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αύξησαν την ανάπτυξή τους γύρω από το Fnideq το Σαββατοκύριακο μετά από εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιχειρήσουν τη διέλευση στη Θέουτα την Κυριακή.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκατοντάδες νεαροί Μαροκινοί κατάφεραν ακόμα να φτάσουν στο Fnideq, με την αστυνομία να τους συλλαμβάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τους στέλνει πίσω στις γενέτειρές τους αλλού στο Μαρόκο.

Αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 60 άτομα συνελήφθησαν μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης για «κατασκευή και διάδοση ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» που ενθάρρυναν «την οργάνωση συλλογικών επιχειρήσεων παράνομης μετανάστευσης».

Το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι μόνο τον Αύγουστο, οι αρχές εμπόδισαν περισσότερες από 11.300 προσπάθειες να περάσουν στη Θέουτα και περίπου 3.300 στη Μελίγια.

Η κύρια διαδρομή από το Μαρόκο για τους παράτυπους μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν στην Ισπανία παραμένει δια θαλάσσης.

Περισσότερες από 22.300 αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν φέτος έως τις 15 Αυγούστου στα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό Ωκεανό, σημειώνοντας αύξηση 126 τοις εκατό από το 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up