Όταν θα αναγκαστούν τα γεράκια να σορτάρουν το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ

Το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) είναι μια αγορά κινητών αξιών που βρίσκεται στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Στο TASE διαπραγματεύονται μετοχές, μετατρέψιμοι τίτλοι, εταιρικά και κρατικά ομόλογα, βραχυπρόθεσμα πιστοποιητικά και μια ποικιλία παραγώγων. Διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη και ανάπτυξη της οικονομίας του Ισραήλ.

Το TASE είναι το μοναδικό χρηματιστήριο στο Ισραήλ, στο οποίο οι ισραηλινές εταιρείες και η κυβέρνηση βασίζονται για κεφάλαια και ρευστότητα. Το TASE χρησιμεύει ως το ανταλλακτήριο για εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών νοικοκυριών. Πολλές από τις επενδύσεις διευκολύνονται μέσω εταιρειών διαχείρισης επενδύσεων, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η TASE παρέχει συναλλαγές για πολλούς τύπους επενδύσεων που περιλαμβάνουν μετοχές, τίτλους και παράγωγα μέσα. Τα παράγωγα αποκτούν την αξία τους από έναν υποκείμενο τίτλο, όπως μια μετοχή. Το TASE προσφέρει δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, τα οποία δίνουν στους κατόχους, το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση, να αγοράσουν ή να πουλήσουν συγκεκριμένες μετοχές σε μια τιμή και σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία – που ονομάζεται λήξη του δικαιώματος.

Προσφέρονται επίσης χρηματιστήρια διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε μετοχές και ξένα νομίσματα. Τα ομόλογα διαπραγματεύονται επίσης στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, το οποίο περιλαμβάνει εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα και γραμμάτια του Δημοσίου των ΗΠΑ.

Μέλη του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ περιλαμβάνουν ορισμένους γνωστούς παρόχους διαχείρισης επενδύσεων και τράπεζες:

Τράπεζα του Ισραήλ
Bank of Jerusalem Ltd.
Barclays Bank PLC
Citibank, N.A.
HSBC Bank PLC
Flow Traders B.V.
Jefferies LLC
Merrill Lynch International

Από το 2019, το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ είχε 442 εισηγμένες εταιρείες που πραγματοποιούσαν ημερήσιο τζίρο 365 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ημερήσιος κύκλος εργασιών αντιπροσωπεύει την αξία των μετοχών που διαπραγματεύονται για μια συγκεκριμένη περίοδο. Από τα μέλη της, 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο κεφάλαιο συγκεντρώθηκαν το 2019.

Τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης εκφρασμένα σε δολάρια ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 43.000 με υποκείμενη αξία ενεργητικού 105 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έτος.

Το TASE είναι ανοιχτό από Κυριακή έως Πέμπτη με τις ώρες της αγοράς των ΗΠΑ.

Η διαπραγμάτευση είναι πλήρως αυτοματοποιημένη με ένα σύστημα σε πραγματικό χρόνο, βάσει παραγγελιών, το οποίο ονομάζεται σύστημα Συνεχούς Συναλλαγών «TACT» του Τελ Αβίβ.

Το ρυθμιστικό της όργανο είναι η Israel Securities Authority (ISA) και οι θυγατρικές της περιλαμβάνουν το TASE Clearing House (που ιδρύθηκε το 1966), το Maof Clearing House (ιδρύθηκε το 1993) και την Nominee Company (που ιδρύθηκε το 2018).

Στη δεκαετία του 1930, μετά τη μετανάστευση Εβραίων τραπεζιτών που διέφυγαν από τη Ναζιστική Γερμανία, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση τίτλων στην Παλαιστίνη. Το Exchange Bureau for Securities ιδρύθηκε το 1935 σε ένα υποκατάστημα της Βρετανικής Τράπεζας Αγγλοπαλαιστίνης πριν γίνει κράτος το Ισραήλ. Αυτό το μικρό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται μετοχές μόνο για μία ώρα κάθε μέρα. Αφού το Ισραήλ έγινε κράτος το 1948, η αγορά τίτλων του επισημοποιήθηκε το 1953 ως Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE). Οι συναλλαγές συνεχίστηκαν στα γραφεία της τράπεζας μέχρι το 1960 όταν το χρηματιστήριο μεταφέρθηκε σε πιο μόνιμη κατοικία όπου παρέμεινε μέχρι το 1983.

Οι όγκοι συναλλαγών αυξήθηκαν σημαντικά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και το 1982 η TASE είχε έτος ρεκόρ με τις τιμές των μετοχών να αυξάνονται κατά 113%. Ωστόσο, το 1983, η άνθηση των μετοχών κατέληξε σε κραχ και η φούσκα των τραπεζικών μετοχών του Ισραήλ έσκασε. Μετά τη συντριβή, το TASE έκλεισε για δύο εβδομάδες.

Ο κύριος δείκτης του TASE από το 1992 είναι ο TA-25, ένας σταθμισμένος με κεφαλαιοποίηση δείκτης των 25 μεγαλύτερων μετοχών του χρηματιστηρίου. Η TASE έχει χρησιμοποιήσει ένα πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών για όλες τις συναλλαγές από το 1999. Η διπλή εισαγωγή ξεκίνησε το 2000, όπως και η έκδοση συναλλαγματικών χαρτονομισμάτων (ETNs). Η TASE μετακόμισε σε νέα τοποθεσία στην οδό Ahuzat Bayit το 2014, όπου εδρεύει σήμερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up