Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική περίπου 300 εκατ. ευρώ clawback αναμένεται να πληρώσουν τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια για το 2023, καθώς, όπως ανέφεραν χθες σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποί τους, ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις πέρυσι ήταν 520 εκατ. ευρώ. Οι εξετάσεις όμως έγγιξαν τα 820 εκατ. ευρώ. Τη διαφορά αυτή θα κληθούν να την πληρώσουν τα διαγνωστικά.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Πατούλης πρόεδρος ΙΣΑ, Φ. Πατσουράκος α’ αντιπρόεδρος ΙΣΑ, Γεώργιος Βιδάκης βιοπαθολόγος, Ρουμπίνη Γεωργακοπούλου ακτινολόγος, Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτου πυρηνικός ιατρός, και Κανδρή Ευαγγελία βιοπαθολόγος.
Οι εκπρόσωποι των ιατρών τόνισαν ότι τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, μετά τις αδιανόητες περικοπές των εσόδων τα τελευταία 12 χρόνια και οδηγούνται πλέον στο λουκέτο. Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, καταχρηστικά παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων claw back και rebate, που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση τα εργαστήρια.
Το σύστημα ανοιχτής συνταγογράφησης και κλειστού προϋπολογισμού δεν είναι συμβατό όπως λένε. Από την άλλη, παρότι το 2014 θεσπίστηκαν Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Επιπλέον, το 2016 με ΦΕΚ Πολάκη εισήχθησαν 86 νέες εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα το 2017 το ποσοστό του clawback να αγγίξει το 24%. Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε και, από το 5% που ξεκίνησε το 2012 όταν πρωτοεμφανίσθηκε, σήμερα έχει ανέλθει στο 70%. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει τόσο υψηλό clawback.
Όπως εξήγησε ο ιατρός βιοπαθολόγος Γιώργος Βιδάκης, αν ένα εργαστήριο υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις ύψους 1.000 ευρώ, με την εφαρμογή των rebate, clawback & ασφαλιστικής τιμής θα λάβει πίσω 300 ευρώ. Το τραγικό είναι ότι τα υπόλοιπα 700 ευρώ, για να μην εμφανίσει έλλειμμα ο ΕΟΠΥΥ στον ισολογισμό του, τα εμφανίζει στους ιδιώτες ως χρέος. Και έχουν βρεθεί να έχουν ένα τεχνητό χρέος ύψους 1 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να μην το διορθώνει και το υπουργείο να μην έχει κάνει τίποτα γι’ αυτό. Κατά συνέπεια, και να θέλει να φύγει από τον ΕΟΠΥΥ ένα μικρό εργαστήριο, δεν μπορεί, γιατί φαίνεται χρεωμένο.
Μέσα σε όλα, το 2022 θεσπίστηκε και η προκαταβολή clawback, στραγγαλίζοντας οικονομικά ακόμη περισσότερο τα εργαστήρια. Ενώ το 2023 επιβλήθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση ποιοτικά κριτήρια, καθαρά εμπορικά και όχι επιστημονικά, σε μηχανήματα CT & MRI, συνδέοντας την αποζημίωση του εργαστηριακού ιατρού από τον ΕΟΠΥΥ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του και όχι με την ποιότητα των εξετάσεων. Αναγκάζουν τους ακτινολόγους να αντικαταστήσουν μηχανήματα πλήρως λειτουργικά που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ, παρότι τα αγόρασαν από νόμιμες εταιρείες, ενώ το κράτος θέσπισε επίσης και την 5ετή παλαιότητα, που δεν υφίσταται σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος.
Οι γιατροί των εργαστηρίων ζητούν να θεσπιστεί ιατρική αμοιβή στους εργαστηριακούς ιατρούς, πλαφόν συνταγογράφησης, προαποφασισμένο clawback, Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, διαγραφή του τεχνητού χρέους και ενημέρωση τω κλινικών ιατρών για το θέμα υπερσυνταγογράφησης.