Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι επιστρέψει στη Μέση Ανατολή. Nέα 10ετής συμφωνία με Σαουδική Αραβία….

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι πρόκειται να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση μιας νέας 10ετούς συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, που ξεκινά από τον επόμενο χρόνο.
Το WRC προσβλέπει σε μια επιστροφή στη Μέση Ανατολή εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας φιλοξενήσει για τελευταία φορά έναν γύρο στην περιοχή το 2011 χάρη στο Rally Jordan.

Η επιβεβαίωση μιας 10ετούς συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε στο Ράλι Σαρδηνίας αυτού του Σαββατοκύριακου, στο οποίο συμμετείχε ο HRH Πρίγκιπας Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal, Πρόεδρος της Σαουδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας και της Saudi Motorsport Company.

Το Ράλι Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό γύρο του αναμενόμενου πρωταθλήματος 14 αγώνων της επόμενης χρονιάς τον Νοέμβριο και θα μπορούσε να έχει αυτή τη θέση για τα επόμενα πέντε τουλάχιστον χρόνια. Το ράλι θα διεξαχθεί γύρω από την Τζέντα με στάδια που θα περιλαμβάνουν ένα μείγμα από ορεινούς και έρημους δρόμους. Μια δοκιμαστική διοργάνωση είναι πιθανό να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενούμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA για πρώτη φορά το 2025. Η άφιξη μιας άλλης σειράς αγώνων παγκοσμίου κύρους στη Σαουδική Αραβία επιβεβαιώνει την έκταση της μετατροπής μας σε σημαντικό κόμβο μηχανοκίνητου αθλητισμού στην περιοχή», δήλωσε ο HRH Prince Khalid Bin Sultan Al Abdullah Al-Faisal.

«Από το 2025 θα φιλοξενούμε περήφανα τη Formula 1, τη Formula E, το Extreme E, το Ράλι Ντακάρ και τώρα το WRC και το Ράλι Σαουδικής Αραβίας στο Βασίλειο – ένα εξαιρετικό επίτευγμα.

«Αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιο του μηχανοκίνητου αθλητισμού μας και αυξάνοντας περαιτέρω τη δέσμευσή μας να φιλοξενούμε μεγάλες σειρές μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως το WRC στο Βασίλειο, παραμένουμε πιστοί στους στόχους του Vison 2030 που στοχεύει στη βελτίωση της ζωής όλων των Σαουδάραβων».

Ο πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem πρόσθεσε: “Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη Μέση Ανατολή. Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από την τελευταία φορά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA επισκέφτηκε την περιοχή και από τη δική μου εμπειρία, γνωρίζω πολύ καλά τις μοναδικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι οδηγοί και οι συνοδηγοί όταν ξεκινήσει το Ράλι Σαουδικής Αραβίας το 2025».

Γιατί το WRC κατευθύνεται στη Σαουδική Αραβία
Το WRC έχει περιγράψει διάφορους λόγους πίσω από την κίνησή του να φιλοξενήσει έναν γύρο στη Σαουδική Αραβία.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη σειρά μηχανοκίνητου αθλητισμού της FIA που βγήκε στο έθνος μετά τις κινήσεις της Formula E με το Diriyah E-Prix της το 2018, ενώ η Formula 1 πρόσθεσε το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας στο ημερολόγιό της το 2021. Η χώρα φιλοξενεί επίσης το Ράλι Ντακάρ από τότε 2020.

Η μετακίνηση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θεωρείται από το WRC ως μέρος του σχεδίου του να ολοκληρώσει ένα σύνολο εκδηλώσεων που καλύπτουν όλες τις περιοχές και το έδαφος. Έπειτα από πρόσφατες κινήσεις για την επανεισαγωγή εκδηλώσεων όπως το Ράλι Σαφάρι Κένυας, το Ράλι Ιαπωνίας και το Ράλι Ακρόπολις, επιπλέον του σχεδίου του στις ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για το 2026.

Το πρωτάθλημα δήλωσε επίσης ότι η αναπτυσσόμενη αγορά αυτοκινήτων της Σαουδικής Αραβίας είναι ελκυστική για τους σημερινούς κατασκευαστές και τους ενδιαφερόμενους.

Ο διευθυντής εκδηλώσεων του WRC, Simon Larkin, λέει ότι οι μοναδικοί δρόμοι της Σαουδικής Αραβίας θα προσθέσουν κάτι διαφορετικό στο πρωτάθλημα όσον αφορά την αφήγηση.

«Δεν έχουμε πάει στη Μέση Ανατολή από το 2011, οπότε για εμάς είναι μια ολοκλήρωση της ιστορίας του ημερολογίου μας. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες και η ιστορία που μπορούμε να πούμε εκεί είναι πραγματικά συναρπαστικές», είπε ο Λάρκιν σε μέσα ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Motorsport.com.

«Οι δρόμοι που βρήκαμε εκεί και ο τρόπος που θέλουμε να μιλήσουμε για αυτό, είναι ένα ράλι τριών ιστοριών. Θα υπάρξει μια μέρα στα βουνά, μια μέρα σε μια περιοχή ηφαιστείου και μια μέρα ερήμου. Αυτό δεν είναι το Ντακάρ, αλλά θα δώσει την αντίληψη ότι κάνουμε μια μέρα στην έρημο σε σχηματισμένους δρόμους με άμμο. Κάθε μέρα θα έχει διαφορετική γεύση».
Ελπίζεται επίσης ότι η διοργάνωση θα βοηθήσει στην επανασύνδεση με μια περιοχή που έχει πλούσια ιστορία στα ράλι και με τη σειρά της θα ενισχύσει τον αριθμό των αθλητών του WRC από τη Μέση Ανατολή και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Πρωταθλήματος Ράλι Μέσης Ανατολής.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι ένα καταπληκτικό γεγονός και ιστορία, και με κουλτούρα μηχανοκίνητου αθλητισμού που σε μεγάλο βαθμό αναπτύχθηκε στα ράλι», είπε ο Λάρκιν. «Δεν μεγάλωσε στη Formula 1 ή σε άλλα αθλήματα. Το ράλι είναι πολύ περισσότερο στην καρδιά και την ψυχή του μέσου Σαουδάραβα οπαδού του μηχανοκίνητου αθλητισμού και πιστεύουμε ότι θα το δούμε εκεί.

«Συνήθως είχαμε πολλούς ιδιώτες ανταγωνιστές από τη Μέση Ανατολή και αυτό έχει πέσει. Πιστεύουμε ότι το Ράλι Σαουδικής Αραβίας μπορεί να δώσει μια πραγματικά μεγάλη ώθηση στο Πρωτάθλημα Ράλι Μέσης Ανατολής και πιστεύουμε ότι μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή εκεί. Προσπαθούμε να προβάλουμε πού οδηγούμε το WRC και να βελτιώσουμε το ράλι».

Η απόφαση της F1 να αγωνιστεί στη Σαουδική Αραβία το 2021 προκάλεσε συζητήσεις για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και προκάλεσε κατηγορίες για αθλητικό πλύσιμο. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο πλαίσιο της απόφασης του WRC να πάει στη Σαουδική Αραβία, η Larkin πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα μοναδικό ράλι γυναικών που διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία.

«Πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα εμπόδια έχουν φύγει. Πράγματα όπως το να μπορούν οι γυναίκες να οδηγούν, είναι στον πίσω καθρέφτη και δεν μπορούμε να κρατάμε τα πράγματα ενάντια στους ανθρώπους για πάντα, πολλές χώρες έχουν πράγματα από το παρελθόν. Ο τρόπος με τον οποίο προοδεύουν [η Σαουδική Αραβία] και χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να προοδεύσουν, δηλαδή μήνυμα που χαρούμε να προωθήσουμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up