Το Ηνωμένο Βασίλειο κυριαρχεί στους πιο επιζήμιους φορολογικούς παραδείσους

Νέα ανάλυση του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας φοροδιαφυγής επιχειρήσεων στον κόσμο, αναφέρει η Statista.

Όπως δείχνει αυτό το γράφημα, τα Βρετανικά Υπερπόντια Εδάφη και οι Εξαρτήσεις του Στέμματος κυριαρχούν στις οκτώ κορυφαίες θέσεις που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να αποφύγουν να πληρώσουν φόρο επί των κερδών τους. Συνολικά, αυτό καθιστά το Ηνωμένο Βασίλειο υπεύθυνο για περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου κινδύνου φοροαποφυγής.

Οι χώρες της ΕΕ ευθύνονται επίσης για το ένα τρίτο του κινδύνου κατάχρησης εταιρικής φορολογίας, ενώ οι αφρικανικές χώρες ευθύνονται για μόλις το 4% των κινδύνων κατάχρησης εταιρικής φορολογίας και η Λατινική Αμερική μόνο για το 3%. Μεταξύ των χωρών που είχαν χειρότερες επιδόσεις από πριν είναι η Βραζιλία, η Πολωνία και το Μεξικό.

Η Ιρλανδία μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δέκα κορυφαίων το 2024 με τιμή δείκτη 1.622, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση. Ακολουθεί το Λουξεμβούργο (1.480) και μετά οι Μπαχάμες, οι τελευταίες από τις οποίες είναι ανεξάρτητο μέλος της βρετανικής κοινοπολιτείας. Στη θέση 12 έρχεται το Isle of Man και στη 13 το Guernseyfrttttdfsc. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στη 18η θέση με αξία 894. Σύμφωνα με το Tax Justice Network, περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται σε φορολογικούς παραδείσους ετησίως.

Ο δείκτης αξιολογεί τους νόμους περί δικαιοδοσίας και παρακολουθεί τον όγκο της εταιρικής χρηματοοικονομικής δραστηριότητας που εισέρχεται και εξέρχεται από δικαιοδοσίες. Η βαθμολογία Haven προσδιορίζεται από περισσότερες από 70 ερωτήσεις κάτω από 18 δείκτες για να βρεθεί ο βαθμός στον οποίο οι νόμοι και οι κανονισμοί μιας δικαιοδοσίας επιτρέπουν την κατάχρηση εταιρικού φόρου. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα αυτών των δεικτών συνδυάζεται με συντελεστές στάθμισης σε παγκόσμια κλίμακα, οι οποίοι βασίζονται σε στοιχεία του ΔΝΤ για τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Το τελικό ποσό είναι ένα μέτρο της συμβολής κάθε δικαιοδοσίας στο παγκόσμιο πρόβλημα της κατάχρησης εταιρικού φόρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up