Τουρκία: Συμφωνία για δημιουργία εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων της κινεζικής BYD αξίας 1 δισ. δολ.

Η Τουρκία θα αποκαλύψει σύντομα συμφωνία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων BYD για την κατασκευή εργοστασίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στα δυτικά της χώρας, δήλωσαν Τούρκοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τη συμφωνία τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην επαρχία Μανίσα, όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο, είπαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια. Η BYD, η μάρκα EV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, και η τουρκική Προεδρία της Δημοκρατίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Το νέο εργοστάσιο μπορεί να δώσει στην BYD ευκολότερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η Τουρκία έχει συμφωνία τελωνειακής ένωσης. Αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων έως και κατά 48%.

Υπάρχει επίσης μια εγχώρια αγορά προς εξυπηρέτηση, με τα EV να αντιπροσωπεύουν το 7,5% των πωλήσεων αυτοκινήτων πέρυσι στην Τουρκία, μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 90 εκατομμυρίων.

Την Παρασκευή, η Τουρκία χαλάρωσε τους δασμούς που είχαν επιβληθεί πρόσφατα στις εισαγωγές κινεζικών μηχανοκίνητων οχημάτων, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Η κίνηση ακολούθησε συνομιλίες μεταξύ του Ερντογάν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η BYD, η μάρκα αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Κίνα, άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο EV στην Ταϊλάνδη την Πέμπτη. Κατασκευάζει επίσης ένα εργοστάσιο στη Βραζιλία και εξετάζει τη δημιουργία ακόμη ενός στο Μεξικό. Πέρα από ένα εργοστάσιο στην Ουγγαρία, έχει μικρή παρουσία στην Ευρώπη.

Τα νέα εγκαίνια εργοστασίων υπογραμμίζουν όχι μόνο την δυναμική της BYD, αλλά και την προσέγγιση μεγάλων αγορών, καθώς και την αντιστάθμιση της απειλής των δασμών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up