Πρόστιμο 5.000 ευρώ στο σουπερμάρκετ METRO του Παντελιάδη. Χρέωνε και τον πάγο στα ψάρια

    Το Τμήμα Εμπορίου του Νοτίου Τομέα Αθηνών ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στο σουπερμάρκετ «METRO ΑΕΒΕ». Σε αγορανομικό έλεγχο που έγινε σε κατάστημα της αλυσίδας στην Λεωφόρο Αλίμου στον Άλιμο στις 29 Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι 5 προϊόντα θαλασσινών με επίπαγο η τιμή λιανικής πώλησης στο ταμείο για έκαστο εξ’αυτών, αφορούσε  χρέωση με αναγωγή στο βάρος με επίπαγο, ενώ η τιμή χρέωσης για τον καταναλωτή έπρεπε να γίνεται στο καθαρό στραγγισμένο βάρος.

    Συγκεκριμένα οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι:

    1. για το είδος ALTA KOUZINA” μπακαλιάρος κτψ Νο1, με τιμή κιλού 5,59€με ΦΠΑ, η τελική τιμή χρέωσης στο ταμείο με ΦΠΑ ήταν 2,21€ αντί της ορθής που είναι 1,99€ 2. Barcode 202696196003956, καθαρού βάρους 0,355kg και βάρους με επίπαγο 0,395kg.
    2. για το είδος ALTA KOUZINA”μπακαλιάρος κτψ Νο2, με τιμή κιλού 6,72€ με ΦΠΑ, η τελική τιμή χρέωσης στο ταμείο με ΦΠΑ ήταν 5,85€ αντί της ορθής που είναι 5,28€. barcode 2696197008707, καθαρού βάρους 0,785kg και βάρους με επίπαγο 0,870kg.
    3. για το είδος Φαγγρί ολόκληρο κτψ, με τιμή κιλού 7,29€ με ΦΠΑ, η τελική τιμή χρέωσης στο ταμείο με ΦΠΑ ήταν 3,41€ αντί της  ορθής που είναι 3,06€ 4.  barcode 2693373004683 καθαρού βάρους 0,420kg και βάρους με επίπαγο 0,468kg.
    4. για το είδος Θράψαλο πλοκάμι Ειρηνικού κτψ, με τιμή κιλού 5,03€με ΦΠΑ η τελική τιμή χρέωσης στο ταμείο με ΦΠΑ ήταν 2,81€ αντί της ορθής που είναι 2,38€. barcode 2702264005606 καθαρού βάρους 0,475kg και βάρους με επίπαγο 0,560kg και
    5.  για το είδος Πέρκα φιλέτο Νείλου κτψ, με τιμή κιλού 11,81€με ΦΠΑ , η τελική τιμή χρέωσης στο ταμείο με ΦΠΑ ήταν 9,00€ αντί της ορθής που είναι 7,65€.  barcode 202696196003956, καθαρού βάρους 0,648kg και βάρους με επίπαγο 0,762kg. Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση του άρθρου 37 παρ. 4.Α. της αριθ.91354/24-08-2017 σύμφωνα με το οποίο:

    Να σημειωθεί πως το άρθρο 35 της ΥΑ .91354/24-08-2017 αναφέρει: «Ειδικά για την αναγραφή της τιμής πώλησης, προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, οι λιανοπωλητές κατεψυγμένων αλιευμάτων με υγρό κάλυψης (επίπαγο), υποχρεούνται όπως, σε κάθε τέτοιο είδος, που εκθέτουν προς πώληση, τοποθετούν ή αναρτούν ή προσδένουν πινακίδα, που θα είναι ορατή από τον καταναλωτή, στην οποία θα αναγράφεται η τιμή διάθεσης του είδους στον καταναλωτή. Η τιμή αυτή θα αναφέρεται: Α. Σε τιμή πώλησης ανά συσκευασία, προκειμένου για το προϊόν αυτό που διατίθεται «σε συσκευασμένη μορφή». Ειδικά για την περίπτωση αυτή, στην πινακίδα αναγράφεται, πέρα από την τιμή πώλησης ανά συσκευασία και η τιμή ανά μονάδα μέτρησης (κιλό) καθαρού στραγγισμένου βάρους (δηλαδή καθαρού βάρους χωρίς επίπαγο) κατόπιν αναγωγής της πρώτης τιμής στην δεύτερη. Η τιμή πώλησης ανά συσκευασία αφορά πάντα την ποσότητα που εμπεριέχεται στην συσκευασία και αναφέρεται στο καθαρό στραγγισμένο βάρος.

    Νέo πρόστιμο στο Metro My Market, για τον κιμά

    Να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο είχε επιβληθεί νέο πρόστιμο για τον κιμά.

    Ειδικότερα

    Η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας και οι κανόνες για την προστασία των καταναλωτών, είναι λίγοι αλλά πολύ κρίσιμοι. Εάν ένα ευπαθές τρόφιμο (όπως ο κιμάς) παραμένει εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλής. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται και να μυρίζει κανονικά η σύσταση ων επιστημόνων τροφίμων είναι να το πετάξετε και εννοείται πως δεν πρέπει να δοκιμάζετε ποτέ ένα φαγητό για να δείτε αν έχει χαλάσει. Εάν ωμό κρέας παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου τα παθογόνα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μόνο ένα βακτήριο (στις επικίνδυνες ζώνες θερμοκρασίας 4ο – 60ο C) μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε 2.097.152 βακτήρια σε λίγες ώρες!

    Τα παραπάνω είναι και ο βασικός λόγος πίσω από το άρθρο 20 των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ ( Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών) σύμφωνα με το οποίο «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια».

    Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι στα κρεοπωλεία των σουπερμάρκετ είτε λόγω άγνοιας είτε λόγω αδιαφορίας, παραβιάζουν τον κανονισμό με αποτέλεσμα ποινές και πρόστιμα από τις αρχές. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά σε επιθεώρηση που έγινε από ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ METRO My Market στη Γλυφάδα στην οδό Γ .Γεννηματά 106 & Μυστρά, στις 6 Φεβρουαρίου.

    Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν υπολείμματα κιμά προηγούμενης κοπής  και στην μηχανή κοπής βοείου κρέατος όπου βρέθηκε βόειο μπούτι ελληνικό νωπό βάρους 148γρ, και, στην μηχανή κοπής χοιρινού κρέατος όπυ εντοπίστηκε σπάλα χοιρινή ελληνική νωπή βάρους 170γρ. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση είναι 1.000 ευρώ όμως διπλασιάστηκε λόγω υποτροπής εντός τριετίας και ανήλθε στα 2.000€. 

    Cipum.gr

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Scroll Up