Ανατρέχοντας στην σελίδα της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας για τα πεπραγμένα του έτους 2019 διαβάζουμε την περίπτωση που αφορά την υπόθεση Τσοχατζοπουλου.
Αναφέρει ότι ο τραπεζίτης συνεργάτης της ελβετικής θυγατρικής αμερικάνικης τράπεζας ξέπλυνε σε γνώση του, προς όφελος του πρώην υπουργού Άμυνας της Ελλάδας, ύψους άνω των 20 εκατομμυρίων CHF. Μάλιστα μιλά στην καταδικαστική απόφαση ότι πρόκειται για συμμορία.
Τότε τα ελληνικά media είχαν γράψει όλα μαζί την ίδια είδηση.
Το ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο της Ελβετίας καταδίκασε τη Δευτέρα το απόγευμα τον 52χρονο πρώην τραπεζίτη σε φυλάκιση 30 μηνών, εκ των οποίων οι 15 μήνες χωρίς αναστολή.
Ο 52χρονος βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πέρα από την ποινή φυλάκισης, από την οποία θα αφαιρεθούν οι 348 ημέρες τις οποίες έχει ήδη περάσει στη φυλακή, το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή 250.000 ελβετικών φράγκων, ενώ έχουν ήδη κατασχεθεί περιουσιακά του στοιχεία η αξία των οποίων αγγίζει τα 2.000.000 ελβετικά φράγκα.
Σύμφωνα με την ελβετική ιστοσελίδα «Tribune de Genève», o ελληνογερμανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτης της Morgan Stanley οφείλει επίσης να καταβάλλει στο ελβετικό κράτος το ποσό των 500.000 ελβετικών φράγκων και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα που αγγίζουν τα 200.000 φράγκα.
Ο τραπεζίτης βρέθηκε ένοχος για ξέπλυμα περίπου 50.000.000 ελβετικών φράγκων, τα οποία προέρχονταν από μίζες από τις πωλήσεις όπλων που διαπραγματεύτηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ο δικηγόρος του τραπεζίτη, Όλιβερ Κουντς, δήλωσε ότι έχει ήδη καταθέσει έφεση, αλλά δεν ήθελε να σχολιάσει περαιτέρω τη δεδομένη στιγμή.
Ο τραπεζίτης του Άκη καταδικάστηκε ΜΟΝΟ στην Ελβετία και μόνο όσον αφορά τον Άκη.
Η ελληνική δικαιοσύνη ΔΕΝ ασχολήθηκε με τον τραπεζίτη του Άκη.
Βολεύτηκε με την ελβετική απόφαση.
Ο τραπεζίτης του Άκη ξέπλυνε μίζες και από άλλους υπουργούς.
Για αυτό δεν τον άγγιξε η ελληνική δικαιοσύνη ;
Η ποινική διαδικασία των Ελβετών ξεκίνησε το 2014
Το 2019 η απόφαση δεν ήταν νομικά δεσμευτική (έφεση)
Στην νομική συνδρομή των Ελληνικών και Ελβετικών αρχών και στα εκτεταμένα αιτημάτα για νομική συνδρομή απουσίαζε οποιοδήποτε αίτημα από τις ελληνικές αρχές σχετικά με τον τραπεζίτη του Άκη.
Συνεχίζεται