Ο πύραυλος των ανταρτών της Υεμένης πλήττει το κέντρο του Ισραήλ σε σπάνια επίθεση

Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με τη Χαμάς έπληξε το κέντρο του Ισραήλ την Κυριακή, ένα σπάνιο περιστατικό που δεν προκάλεσε θύματα, αλλά προστέθηκε στις περιφερειακές εντάσεις σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα» για την επίθεση, η οποία προκάλεσε φωτιά και προκάλεσε ζημιές κοντά στο Τελ Αβίβ, τον εμπορικό κόμβο του Ισραήλ.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, της οποίας η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου πυροδότησε τον πόλεμο, επαίνεσε την εκτόξευση πυραύλου, δεσμευόμενος ότι το Ισραήλ «δεν θα απολαύσει ασφάλεια εάν δεν σταματήσει τη βάναυση επιθετικότητά του εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Ισραηλινοί γιατροί είπαν ότι αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ «καθοδεύονταν προς τα καταφύγια» καθώς ηχούσαν οι σειρήνες.

Οι Χούθι, που είπαν ότι το χτύπημα τους είχε στόχο μια ισραηλινή “στρατιωτική θέση”

«Θα έπρεπε να γνωρίζουν μέχρι τώρα ότι χρεώνουμε βαρύ τίμημα για οποιαδήποτε προσπάθεια να μας βλάψουνε», είπε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του.

Τον Ιούλιο, ένα χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούτι διείσδυσε στην περίπλοκη αεράμυνα του Ισραήλ και σκότωσε έναν άμαχο στο Τελ Αβίβ, τουλάχιστον 1.800 χιλιόμετρα από την Υεμένη. Προκάλεσε αντίποινα που προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και θανάτους στο ελεγχόμενο από τους αντάρτες λιμάνι Χοντέιντα.

Ο ηγέτης των ανταρτών Abdul Malik al-Huthi δήλωσε ότι η επίθεση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε με «βαλλιστικό πύραυλο» που «εισχώρησε» στις άμυνες του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είπε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι ο πύραυλος πιθανότατα κατακερματίστηκε στον αέρα, με στρατιωτικό αξιωματούχο να είπε αργότερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας αναχαίτισης και ότι ο πύραυλος “δεν καταστράφηκε”.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο το Ισραήλ και τα αντιληπτά συμφέροντά του σε δηλώσεις αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, εξαπολύοντας δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drone που έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία μέσω ζωτικών πλωτών οδών στα ανοιχτά της Υεμένης.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία με την ευκαιρία των γενεθλίων του προφήτη του Ισλάμ ο ηγέτης των Χούτι είπε ότι οι αντάρτες και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους «προετοιμάζονται να κάνουν ακόμη περισσότερα».

«Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η επιθετικότητα και η πολιορκία στη Γάζα», είπε.

  • Φόβοι πολέμου στον Λίβανο –

Στη βόρεια πλευρά του Ισραήλ, το κίνημα της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανταλλάσσει τακτικά διασυνοριακά πυρά με ισραηλινές δυνάμεις, σε διασυνοριακές ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Κυριακής, που απειλούν να εξελιχθούν σε ολικό πόλεμο.

Το Ισραήλ έριξε φυλλάδια πάνω από το λιβανέζικο συνοριακό χωριό Wazzani καλώντας τους κατοίκους να φύγουν «μέχρι το τέλος του πολέμου» κατά της Χεζμπολάχ, αλλά ο ισραηλινός στρατός είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια ταξιαρχία είχε αναλάβει την πρωτοβουλία χωρίς έγκριση.

Ένας εικονολήπτης που συνεργαζόταν με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε συριακές οικογένειες να ετοιμάζονται να εκκενώσουν τις αυτοσχέδιες σκηνές τους, με μικρά παιδιά να κουβαλούν αντικείμενα σε πλαστικές σακούλες.

Πολλές ισραηλινές εντολές εκκένωσης στη Γάζα, οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής της πολιορκούμενης παλαιστινιακής επικράτειας, συνήθως προηγήθηκαν στρατιωτικών εισβολών.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε το Σάββατο ότι η ομάδα του «δεν έχει πρόθεση να πάει σε πόλεμο», αλλά αν το Ισραήλ «απελευθώσει» έναν «θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές».

Την Κυριακή ο Νετανιάχου είπε ότι «χρειάζεται μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».

Εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως μαχητές, έχουν ήδη πεθάνει στον Λίβανο και δεκάδες, στρατιώτες και πολίτες, από την ισραηλινή πλευρά.

Η βία έχει επίσης αυξηθεί από τον Οκτώβριο στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε την Κυριακή μια επίθεση με μαχαίρι που τραυμάτισε ελαφρά έναν αστυνομικό στην είσοδο της Παλιάς Πόλης.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε αργότερα ότι ο δράστης πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ταυτότητα του δράστη.

  • Φονικές επιθέσεις στη Γάζα –

Διασώστες, γιατροί και η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς ανέφεραν τουλάχιστον 15 νεκρούς σε πολλά ισραηλινά πλήγματα σε κεντρικές και βόρειες περιοχές την Κυριακή.

Στο Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας, ιατρική πηγή στο νοσοκομείο Al-Awda είπε ότι ένα χτύπημα χτύπησε ένα φορτηγό νερού και σκότωσε δύο άτομα.

Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 41.206 ανθρώπους στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής, το οποίο δεν παρέχει αναλύσεις για τους θανάτους αμάχων και μαχητών.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία του Ισραήλ.

Οι μαχητές κατέλαβαν επίσης 251 ομήρους, 97 από τους οποίους κρατούνται ακόμη στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 33 που ο ισραηλινός στρατός λέει ότι είναι νεκροί.

Ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι η ομάδα “έχει μεγάλη ικανότητα να συνεχίσει” τις μάχες παρά τις απώλειες.

Ο Χαμντάν είπε επίσης ότι η τελευταία επίθεση των Χούτι έδειξε ότι το Ισραήλ “δεν ήταν μια άνοστη οντότητα” και ότι τα συχνά διαφημιζόμενα συστήματα αεράμυνας “έχουν όρια”.

Για μήνες το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν σε μια άπιαστη συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή από επικριτές και διαδηλωτές που τον κατηγορούν ότι δεν έκανε αρκετά για να πάρει τους αιχμαλώτους στο σπίτι τους ζωντανούς.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι μια έρευνα για τους θανάτους τριών ομήρων τον Νοέμβριο σε μια σήραγγα της Γάζας διαπίστωσε ότι υπάρχει “μεγάλη πιθανότητα” να σκοτώθηκαν “ως αποτέλεσμα” ενός ισραηλινού πλήγματος με στόχο έναν διοικητή της Χαμάς.

Ο στρατός είπε ότι «δεν είχε πληροφορίες για την παρουσία ομήρων στο στοχευόμενο συγκρότημα» εκείνη τη στιγμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up