Κυριάκο, τo 60% αερίου στην Ελλάδα εισάγεται από την Ρωσία !

Σε επίπεδα προ της εισβολής στην Ουκρανία έχει φθάσει η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στην Ελλάδα, με το μερίδιό του να βρίσκεται πλέον στο 60%

Κατακόρυφη αύξηση ρωσικών εισαγωγών καταγράφεται παντού στην Ευρώπη, κυρίως όμως στην ευρύτερη γειτονιά μας, λόγω του αγωγού Turkstream.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ∆ΕΣΦΑ, το μερίδιο των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream έφτασε στο 50%, το πρώτο πεντάμηνο του 2024, έναντι μόλις 8% την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Τώρα τα ποσοστά αυτά, μαζί με τις εισαγωγές LNG, κινούνται στο 60%.

«Η μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε στο να καλύπτει σήμερα το 60% των αναγκών της Ελλάδας, ενώ το ποσοστό είχε σχεδόν μηδενιστεί πριν 2 χρόνια», ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable. Εξέλιξη, που εμποδίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Reuters, τα έσοδα για τη Ρωσία από τις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στο πρώτο εξάμηνο, αυξήθηκαν κατά 41% και έφτασαν τα 65 δισ. δολάρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up