Θα δικάσεις τον Αναστασιάδη για το Βασιλικό ή τσάμπα μαγκιές πουλάς;

«Δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν για το Βασιλικό». Αυτό διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με το νέο περιώνυμο σκάνδαλο των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αντί να μας φέρει αέριο, μας πρόσφερε αέρα κουπανιστό. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν ένας Πρόεδρος προβαίνει δημοσίως σε μια τέτοια δέσμευση, έπρεπε ο λαός να αισθάνεται ότι όντως ο κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του.

Πλην, όμως, δεν εμπιστευόμαστε ότι τα λόγια σου θα γίνουν πράξεις κύριε Χριστοδουλίδη. Για υπαρκτούς λόγους. Και μάλλον, σε βάθος χρόνου θα αποδειχτούν έπεα πτερόεντα.

Πρώτον, όταν δήλωνες στις 22 Ιουλίου «θέλω να αναφέρω με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν έπρεπε ποτέ να δοθεί σε αυτήν την εταιρεία το συγκεκριμένο έργο», αμέσως εξέθετες και τον εαυτό σου. Διότι όταν ο Αναστασιάδης αποφάσιζε να προχωρήσει το έργο με τη συγκεκριμένη προσφορά, παρά τις ισχυρές προειδοποιήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήσουν ο ίδιος μέλος της Κυβέρνησης. Το γεγονός ότι η απόφαση δεν πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν σε αθωώνει διότι για ένα τέτοιο τεράστιο έργο των 500 εκατ. ευρώ, όφειλες κι εσύ και όλοι οι υπουργοί να είχατε υποψιαστεί τι θα ακολουθούσε. Ίσχυε, όμως, το «διαταγή του βασιλιά και τα σκυλιά δεμένα». Ποιος θα πήγαινε κόντρα στον Νίκαρο και να απειληθεί από κάποιο τασάκι…

Δεύτερον, όταν ανέλαβες την εξουσία και επί ενάμιση χρόνο βρισκόσουν διαρκώς αντιμέτωπος με το σκάνδαλο και τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν και βοούσαν, κάθε άλλο παρά λειτούργησες με τον τρόπο τον οποίο σήμερα διαφημίζεις για επικοινωνιακούς λόγους. Την ποινική έρευνα την οποία σήμερα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αν όντως στο μυαλό σου κυριαρχούσε η θέση ότι πρέπει να πληρώσουν όποιοι ευθύνονται για το τεράστιο σκάνδαλο, έπρεπε να την είχες διατάξει εσύ.

Δεν το έπραξες όμως. Αντιθέτως, απέκρυψες και το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είχαν θορυβηθεί και προέβαιναν σε αυστηρά διαβήματα. Όπως απέκρυψες και το ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα προχωρούσε σε έρευνα. Ως εκ τούτου, απώλεσες την έξωθεν καλή μαρτυρία. Βεβαίως, δεν μας διαφεύγει ότι στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκονται δύο πρόσωπα, που κατά την υπό συζήτηση περίοδο, ήσαν κι αυτοί μέλη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Κι εδώ τίθεται ξανά θέμα ενδεχόμενου ασυμβίβαστου. Και επιπρόσθετα, κι εσύ δεν τόλμησες ποτέ να πιέσεις ώστε να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για το τεράστιο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, πρέπει να μελετηθεί και τι στην πραγματικότητα συνεπάγεται «ανάρμοστη συμπεριφορά». Διότι, πώς να το κάνουμε, ακούγεται οξύμωρο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να αντιλήφθηκε τις ματσαράγκες και να διέταξε έρευνα για μια υπόθεση σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ αλλά η τοπική Εισαγγελία να μην πήρε το παραμικρό χαμπάρι ώστε να διατάξει δική της έρευνα.

Όταν λοιπόν σήμερα βγαίνεις με ηχηρό τρόπο και διατυμπανίζεις ότι «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη για κανέναν στο Βασιλικό», πρέπει να ξέρεις ότι λίγοι σε πιστεύουν. Τουλάχιστον, λίγοι πιστεύουν ότι θα φτάσετε το μαχαίρι στο κόκαλο και θα «δικάσετε» εκείνον ή εκείνους, που έλαβαν την τελική πολιτική απόφαση να προχωρήσουν ένα τέτοιο έργο 500 εκατ. ευρώ με διαδικασίες οι οποίες έβγαζαν μάτι.

Σε ένα τέτοιο καραμπινάτο σκάνδαλο, κύριε Χριστοδουλίδη, είναι αναμενόμενο να εμπλέκονται πολλοί και διάφοροι. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, αν γίνει ορθόδοξα (συγχωρήστε μας για την αβεβαιότητα αλλά επειδή είναι με τις αρχές του κράτους που θα συνεργαστούν, μια καχυποψία την διατηρούμε) είναι πολύ πιθανόν να εντοπίσει και να καταδείξει τους τεχνοκράτες εκείνους, οι οποίοι δεν λειτούργησαν νομότυπα.

Το μέγα ερώτημα, όμως, είναι τι θα συμβεί με τους συνήθεις υπόπτους. Εκείνους οι οποίοι έλαβαν την πολιτική απόφαση. Εκείνους οι οποίοι αγνόησαν τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εκείνους οι οποίοι διέγραψαν όλες τις γκρίζες ζώνες και όλες τις σκιές που συνόδευαν την μοναδική προσφορά και τους διαχειριστές της.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός κύριε Χριστοδουλίδη, ότι το βάρος της ευθύνης για να αγνοηθεί ο Γενικός Ελεγκτής και να προχωρήσει η συμφωνία με μια κοινοπραξία, κάποια μέλη της οποίας συνοδεύονταν από καταδίκες και αποκλεισμούς, ήταν προσωπικά ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτόν τον οποίο ο Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «ελέφαντα στο δωμάτιο» και χάριν στον οποίο, εν πολλοίς, εξελέγης Πρόεδρος. Θα τολμήσεις να επεκτείνεις την ευρωπαϊκή έρευνα ώστε να φτάσεις μέχρις αυτόν; Και μερικούς άλλους συναδέλφους σου στο τότε Υπουργικό Συμβούλιο, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση η οποία εξελίχθηκε σε σκάνδαλο;

Δυστυχώς, δεν μας πείθεις. Βλέπεις κι εσύ μαθητής της σχολής του «δεσμεύομαι» είσαι. Να προσευχόμαστε να το τολμήσουν οι Ευρωπαίοι διότι αν περιμένουμε από εσένα, στο τέλος θα διευρυνθεί η λίστα με τα σκάνδαλα για τα οποία ουδείς μεγαλόσχημος πληρώνει!

philenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up