Θα βομβαρδίζει το Ιράν μαζί με τους βραχίονες του, χαράματα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας που εκχώρησε ο Μητσοτάκης στην ισραηλινή ELBIT ;;;

    Η Elbit Systems Ltd. είναι μια διεθνής εταιρεία στρατιωτικής τεχνολογίας και αμυντικός εργολάβος με έδρα το Ισραήλ. Η Elbit Systems, η οποία ιδρύθηκε το 1966 από τον Elron, είναι ο κύριος πάροχος χερσαίου εξοπλισμού και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων του ισραηλινού στρατού. Είναι μια σημαντική εταιρεία στην αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ.

    Η Elbit Systems έχει επίσης θυγατρικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και πουλά τα προϊόντα της σε στρατιώτες διαφόρων χωρών. Στα θυγατρικά της εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες για την υποστήριξή της στον ισραηλινό στρατό στη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Η εταιρεία έχει επίσης εκποιηθεί από διεθνείς εταιρείες επενδύσεων λόγω της εμπλοκής της στη σύγκρουση.

    Το 2022, η Elbit Systems ανέφερε ότι είχε 18.407 υπαλλήλους, με τους περισσότερους από αυτούς να εδρεύουν στο Ισραήλ. Οι μετοχές της Elbit Systems διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του Τελ Αβίβ και του NASDAQ.

    Ιστορία
    Η Elbit Systems ιδρύθηκε το 1966 από την Elron Electronic Industries και το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, με την επωνυμία «Elbit Computers Ltd.», για την ανάπτυξη υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών για τον ισραηλινό στρατό. Ο Minicomputer πωλήθηκε με επιτυχία για μη στρατιωτική χρήση,[5] και τον Ιούλιο του 1970 η αμερικανική εταιρεία Control Data Corporation συνήψε συμφωνία για την απόκτηση της συμμετοχής της κυβέρνησης του Ισραήλ στην «Elbit Computers» έναντι 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Η Control Data Corporation διέθεσε και διένειμε την Elbit Computers σε όλο τον κόσμο.

    Το 1978 η Elbit είχε μια αρχική δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ και συνέχισε να αναπτύσσει Minicomputers, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου που ονομάζεται ANAT, το οποίο αναπτύχθηκε και πωλήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Nixdorf Computer. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η εταιρεία άρχισε να επικεντρώνεται εκ νέου στα αμυντικά ηλεκτρονικά και ανέπτυξε συστήματα και υποεξαρτήματα, μεταξύ άλλων, για το μαχητικό αεροσκάφος Lavi και για το τανκ Merkava. Η εταιρεία άλλαξε επίσης το όνομά της εκείνη την εποχή από «Elbit Computers Ltd.» στην απλώς «Elbit Ltd.» και η Control Data Corporation πούλησε το μερίδιό της στην εταιρεία.

    Το 1996, η Elbit διασπάστηκε σε τρεις ανεξάρτητες εταιρείες: Elbit Medical Imaging, Elbit Systems και Elbit. Από το 1999 έως το 2000, η ​​Elscint (μια άλλη θυγατρική της Elron) και η Elbit Medical Imaging πούλησαν τις απεικονιστικές τους δραστηριότητες στη General Electric Medical Systems και την Picker. Η Elbit Systems δημιουργήθηκε ως αμυντικός βραχίονας ηλεκτρονικών της εταιρείας. Η Elbit, η οποία επικεντρώθηκε στις επικοινωνιακές δραστηριότητες, ηγήθηκε της κοινοπραξίας που ίδρυσε την Partner Communications Company το 1999. Το 2002, η Elbit συγχωνεύτηκε στην Elron.

    Το 2000, η ​​Elbit Systems συγχωνεύτηκε με την El-Op (τότε ελεγχόταν από τον σημερινό πρόεδρο της Elbit, Michael Federmann), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική εταιρεία αμυντικών ηλεκτρονικών στο Ισραήλ. Η Elron πούλησε τις μετοχές της στην Elbit Systems για περίπου 197 εκατομμύρια δολάρια το 2004. Μετά τη συγχώνευση με την El-Op, ο Federmann έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος του συνδυασμένου ομίλου. Στη συνέχεια, η Elbit ανακοίνωσε προσφορά με μετρητά για το υπόλοιπο 12,15% της ITL Optronics Ltd που κατέχει το κοινό.

    Το 2006, η Elbit εξαγόρασε το 20% της Chip PC Technologies, έναν προγραμματιστή και κατασκευαστή λύσεων πελατών για υπολογιστές που βασίζονται σε διακομιστή. Το 2016, η Elbit κυκλοφόρησε την Everysight, έναν προγραμματιστή και κατασκευαστή έξυπνων γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας για ποδηλάτες, που ιδρύθηκε το 2016.

    Το 2016, το The Intercept ανέφερε ότι, αρχής γενομένης από το 2008, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και η βρετανική GCHQ χρησιμοποιούσαν ζωντανές ροές από drones Elbit (μεταξύ άλλων εξοπλισμού της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας) καθώς πετούσαν σε αποστολές από τον ισραηλινό στρατό και την αεροπορία εναντίον στόχων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, τη Συρία και τον Λίβανο.

    Τον Νοέμβριο του 2018, η Elbit ολοκλήρωσε την εξαγορά της IMI Systems.

    Το 2022, η Elbit ανέφερε ότι είχε συνολικά 18.407 υπαλλήλους, με τους περισσότερους από αυτούς να εδρεύουν στο Ισραήλ. Ανέφερε 3.675 υπαλλήλους στις ΗΠΑ.

    Ηθικές ανησυχίες και εκποίηση
    Ορισμένοι χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οργανισμοί έχουν εκποιήσει τα συμφέροντά τους στην Elbit.

    Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, το κυβερνητικό ταμείο συντάξεων της Νορβηγίας αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του ταμείου στο Elbit λόγω της προμήθειας συστημάτων επιτήρησης της εταιρείας για το φράγμα της Ισραηλινής Δυτικής Όχθης. Σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της απόφασης, η υπουργός Οικονομικών Κριστίν Χάλβορσεν είπε «Δεν επιθυμούμε να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που συμβάλλουν τόσο άμεσα σε παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο Νορβηγός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Hans Jacob Biørn Lian, κλήθηκε σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ όπου διαμαρτυρήθηκε η απόφαση.

    Τον Ιανουάριο του 2010, η Danske Bank πρόσθεσε την Elbit στη λίστα των εταιρειών που αποτυγχάνουν στην πολιτική της για τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις. Ένας εκπρόσωπος της τράπεζας σημείωσε ότι ενεργούσε προς το συμφέρον των πελατών της «δεν τοποθετεί τα χρήματά τους σε εταιρείες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα». Η Δανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή DanWatch τοποθέτησε την Elbit στη μαύρη λίστα ηθικής της το 2011.Το 2014, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων της Δανίας PKA Ltd ανακοίνωσε ότι δεν θα εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να επενδύει στην Elbit, δηλώνοντας “Το ICJ δήλωσε ότι το φράγμα εξυπηρετεί μόνο στρατιωτικούς σκοπούς και παραβιάζει τα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα. Επομένως, εξετάσαμε εάν οι εταιρείες παράγουν κατά παραγγελία σχεδίασε προϊόντα στον τοίχο και έτσι έχει ιδιαίτερη συμμετοχή σε κατασταλτικές δραστηριότητες».

    Τον Μάρτιο του 2010, ένα σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, μη θέλοντας να συνδεθεί με εταιρείες που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες, μποϊκόταρε την Elbit Systems για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του τείχους φραγμού της Δυτικής Όχθης του Ισραήλ.

    Τον Δεκέμβριο του 2018, η HSBC αποεπένδυσε από την Elbit[28] μετά την εξαγορά της IMI Systems από την Elbit. Η HSBC ανέφερε την κατασκευή βομβών διασποράς από την IMI, η οποία παραβίαζε την πολιτική δεοντολογίας της τράπεζας να μην επενδύει σε εταιρείες που συνδέονται με την κατασκευή ή την εμπορία πυρομαχικών διασποράς.

    Το 2019, η Axa αποεπένδυσε εν μέρει από την Elbit Systems μετά από πίεση από το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions. Η κίνηση ακολούθησε αρκετά χρόνια εκστρατείας από ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς τον Απρίλιο του 2018 που ξεκίνησε από το SumOfUs που έλαβε 140.000 υπογραφές. Η Axa «μειώνει αθόρυβα[d]» τις επενδύσεις της στην Elbit και στις ισραηλινές τράπεζες.[28] Η Axa εξακολουθεί να επενδύει έμμεσα στην Elbit και στις ισραηλινές τράπεζες μέσω μιας μη ελέγχουσας συμμετοχής στην πρώην θυγατρική της Alliance Bernstein.

    Το ρεπορτάζ στον Guardian έδειξε απόπειρα συντονισμού μεταξύ του Elbit και της Πρεσβείας του Ισραήλ με το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Γενικό Εισαγγελέα για την Αγγλία και την Ουαλία και την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος σχετικά με τη δίωξη ακτιβιστών Palestine Action, που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2022.[ Το 2024, η CPS χρησιμοποίησε εξουσίες βάσει του νόμου περί τρομοκρατίας για να κρατήσει ακτιβιστές χωρίς κατηγορίες.

    Η Elbit Systems και οι διάφορες θυγατρικές της παρέχουν διάφορες τεχνολογίες για σκοπούς στρατιωτικής διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, επιτήρησης πληροφοριών και αναγνώρισης. Η εταιρεία παράγει συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS), ηλεκτρο-οπτικό υλικό, ηλεκτρονικό πόλεμο, συστήματα νοημοσύνης σήματος (SIGINT) και προϊόντα ραδιοφώνου και επικοινωνιών.

    Παραγωγή για τον ισραηλινό στρατό
    Η Elbit Systems είναι ο μεγαλύτερος ισραηλινός στρατιωτικός κατασκευαστής και παράγει το 85% του επίγειου εξοπλισμού της Ισραηλινής Άμυνας καθώς και το 85% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.[34] Η Elbit διαφημίζει ότι ο εξοπλισμός της έχει δοκιμαστεί σε μάχη από το IDF[35] σε επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Elbit φέρονται να έχουν εμπλακεί σε πολλαπλά περιστατικά που αφορούσαν θανάτους αμάχων.[36] Ενώ το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει επίσημα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του χρησιμοποιούνται για να εκτελούν χτυπήματα στη Γάζα ή αλλού, μια έκθεση του 2016 που δημοσιεύτηκε από το The Intercept πρότεινε ότι το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει επιθετικά drones σε θανατηφόρες επιθέσεις.[20]

    Τον Αύγουστο του 2019, η Elbit Systems κέρδισε μια σύμβαση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ για να εγκαταστήσει το σύστημα ενεργής προστασίας Iron Fist στο νέο Eitan AFV του IDF και στον στόλο των τεθωρακισμένων μπουλντόζες D9 του IDF.[37]

    Ένα drone Elbit Hermes 450 χρησιμοποιήθηκε στη σφαγή της Παγκόσμιας Κεντρικής Κουζίνας το 2024.[38][39]

    Διεθνής δραστηριότητα
    Αζερμπαϊτζάν
    Το Ισραήλ προμηθεύει το Αζερμπαϊτζάν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και βοηθά στην εκπαίδευση του στρατού του. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, η Elbit Systems άνοιξε γραφείο στο Αζερμπαϊτζάν το 2011, με σχέδια για την κατασκευή εργοστασίου για την κοινή παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. Το 2023, αναφέρθηκε ότι ο Elbit (μαζί με άλλους Ισραηλινούς κατασκευαστές άμυνας) είχε διαδραματίσει εκτεταμένο ρόλο στον διακριτικό οπλισμό του στρατού του Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ] που κατέληξε σε κατηγορίες για γενοκτονία των Αρμενίων.

    Αυστραλία
    Τον Απρίλιο του 2021, ο Αυστραλιανός Στρατός ανακοίνωσε ότι το σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης του Elbit θα αποσυρόταν από τη χρήση με σύντομη προειδοποίηση, με ισχύ στις 15 Μαΐου 2021. Η Australian Broadcasting Corporation ανέφερε ότι αυτό οφειλόταν σε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του συστήματος Elbit. Ένας αρθρογράφος της Αυστραλιανής Οικονομικής Επιθεώρησης δήλωσε ότι τα προβλήματα ασφαλείας περιελάμβαναν “μια ευπάθεια ασφαλείας “backdoor” που φέρεται να αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Αυστραλιανών Σημάτων”. Το Australian Defense Magazine ανέφερε ότι το σύστημα είχε αποτύχει σε δύο ορόσημα ασφαλείας το 2020. Ο Elbit αρνήθηκε ότι το σύστημα ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια.

    Παρά τις προηγούμενες ανησυχίες, ο Αυστραλιανός Στρατός σύναψε συμβόλαιο 600 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με την Elbit Systems το 2024.

    Βέλγιο
    Την 1η Ιουλίου 2003, η Elbit εξαγόρασε τη βελγική εταιρεία OIP Sensor Systems.

    Βραζιλία

    Το 2001, η Elbit Systems Group ολοκλήρωσε την αγορά της Aeroeletronica, μιας βραζιλιάνικης εταιρείας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Τον Ιανουάριο του 2011, η Elbit ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει δύο επιπλέον βραζιλιάνικες εταιρείες: την Ares Aeroespecial e Defesa και την Periscopio Equipamentos Optronicos. Τον Απρίλιο του 2011, η βραζιλιάνικη εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Embraer σύναψε στρατηγική συμφωνία με την AEL Sistemas S.A, θυγατρική της Elbit Systems. Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο εταιρειών, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της κοινοπραξίας με πλειοψηφία Embraer ήταν η εισαγωγή του Elbit Systems Hermes 450 UAV στην υπηρεσία της βραζιλιάνικης Πολεμικής Αεροπορίας.

    Κολομβία
    Τον Μάρτιο του 2010, μια σύμβαση 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τα UAV Hermes 450 ανεστάλη από την κολομβιανή κυβέρνηση μετά από αναφορές των μέσων ενημέρωσης που βασίστηκαν σε ανώνυμες επιστολές που υποστήριζαν ότι Κολομβιανοί αξιωματούχοι είχαν δωροδοκηθεί. Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ερεύνησε και διαπίστωσε ότι οι επιστολές πιθανότατα προέρχονταν από την Israel Aerospace Industries, έναν ανταγωνιστή που έχασε τον διαγωνισμό. Το περιστατικό οδήγησε σε αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό μεταξύ ισραηλινών αμυντικών εταιρειών.

    Αιθιοπία
    Στις 6 Δεκεμβρίου 2017, το Citizen Lab ανέφερε ότι Αιθίοπες αντιφρονούντες και δημοσιογράφοι στις Η.Π.Α., στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες στοχοποιήθηκαν από εξελιγμένο εμπορικό λογισμικό υποκλοπής spyware, το οποίο πωλήθηκε και διαχειριζόταν η Cyberbit, μια εξ ολοκλήρου θυγατρική της Elbit Systems. Ο Ronald Deibert, διευθυντής του Citizen Lab, είπε ότι «τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις πρακτικές δέουσας επιμέλειας και τις διαδικασίες της εταιρείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την πρόληψη της κακής χρήσης του λογισμικού της». , η Cyberbit δεν αρνήθηκε ότι πούλησε αυτό το είδος τεχνολογίας και απέρριψε την ευθύνη για πιθανή κακή χρήση της στους πελάτες της.

    Γαλλία
    Στις 19 Ιουνίου 2011, η Elbit ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Elisra Electronic Systems Ltd. ανέλαβε σύμβαση αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εκατοντάδων μονάδων του AN/PRC-684 Personal Locator Beacon στο γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, εξοπλίζοντας το Γαλλική Αεροπορία, Στρατός, Ναυτικό και DGA (Direction Générale de l’Armement).

    Γερμανία
    Η Elbit Systems αγόρασε το τμήμα ραδιοεπικοινωνιών της πρώην Telefunken. Το 2020 έγινε Elbit Systems Deutschland GmbH & Co. KG. Για τον γερμανικό στρατό, η Elbit παράγει το ραδιοσύστημα E-LynX SDR, συσκευές νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης και Κατευθυντικό υπέρυθρο αντίμετρο (DIRCM) για το A400M, δέκτες προειδοποίησης ραντάρ και ελεγκτές EW για το CH-53GS/GE.

    Ιταλία
    Στις 22 Ιουνίου 2011, η Elbit ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε ένα τριετές συμβόλαιο 15 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την Elettronica S.p.A. για να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα προμήθειας του συστήματος ELT/572 DIRCM για εγκατάσταση σε διάφορες πλατφόρμες της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της C130J, C27J και AW101.

    Ιαπωνία
    Τον Μάρτιο του 2023, η Elbit συνήψε στρατηγική συνεργασία με την Itochu Aviation και τη Nippon Aircraft Supply. Ο Itochu τερμάτισε τη συνεργασία τον Φεβρουάριο του 2024 κατόπιν γνωμοδότησης του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας μετά την προσωρινή διαταγή του ICJ στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής.

    Φιλιππίνες
    Η Elbit κέρδισε το πρώτο της συμβόλαιο στις Φιλιππίνες για την προμήθεια αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στον στρατό των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 2014. Η αναβάθμιση περιελάμβανε μη επανδρωμένους πυργίσκους 25 χιλιοστών, τηλεχειριζόμενους σταθμούς όπλων 12,7 χιλιοστών ( και συστήματα ελέγχου πυρός για 90 χιλιοστά πυργίσκους.

    Στις 23 Οκτωβρίου 2020, η Elbit κέρδισε συμβόλαια για την παραγωγή 18 Sabrah ASCOD Light Tanks και 10 Pandur II Tank Destroyers μαζί με 1 ASCOD 2 Armored Command Vehicle, 1 ASCOD και 2 Armored Recovery Vehicles, καθώς και ένα άλλο συμβόλαιο για την προμήθεια 28 Iveco VBTP -MR Guarani APCs για τα ελαφρά άρματα μάχης του Στρατού των Φιλιππίνων και τα έργα απόκτησης APC.

    Ρουμανία
    Οι δραστηριότητες της Elbit Systems στη Ρουμανία, που ξεκίνησαν το 1996, διεξάγονται κυρίως μέσω των ρουμανικών θυγατρικών της που ανήκουν εξ ολοκλήρου, Elbit Systeme S.A., A-E Electronics S.A, Elmet International SRL και Simultec SRL, οι οποίες απασχολούν περίπου 400 υπαλλήλους. Στις 24 Μαΐου 2011, η Elbit ανακοίνωσε ότι η ρουμανική θυγατρική της Elisra Electronic Systems Ltd. ανατέθηκε, σε συνεργασία με άλλες ρουμανικές εταιρείες και υπό την ηγεσία της Romanian Aeronautical Industry, ένα τετραετές συμβόλαιο αξίας περίπου 18,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των ρουμανικών Πολεμικών Αεροποριών Μεταφορικά αεροσκάφη C-130.

    Σουηδία
    Στις 17 Ιουνίου 2021, η Elbit Systems ανακοίνωσε την ίδρυση της σουηδικής θυγατρικής Elbit Systems Sweden. Στις 13 Ιανουαρίου 2022, η Elbit Systems Sweden ανατέθηκε με σύμβαση για την προμήθεια συστημάτων διαχείρισης μάχης στο Βασιλικό Σουηδικό Ναυτικό. Στις 24 Ιανουαρίου 2023, η Elbit Systems Sweden ανακοίνωσε ότι της ανατέθηκε μια σύμβαση αξίας περίπου 48 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων με νέους κινητούς σταθμούς τακτικής επικοινωνίας. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, Elbit Systems Sweden πρόκειται να αναπτύξει και να παραδώσει δύο παραλλαγές Τεχνικού Καταφυγίου Υψηλής Κινητικότητας (THMS), το RL HYTT 24A και το RL HYTT 24B.

    Ηνωμένο Βασίλειο
    Οι δραστηριότητες της Elbit στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν το 1995, όταν εξαγόρασε την «Alvis UAV Engines Limited» από την Alvis plc. Μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992 από τον μηχανικό David Garside, για να αναπτύξει κινητήρες Wankel για χρήση σε UAV. Ο Garside ανέπτυξε κινητήρες Wankel από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 για μοτοσικλέτες BSA και αργότερα Norton Motorcycle Company, και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει τους κινητήρες που αναπτύχθηκαν αρχικά για μοτοσικλέτες, για UAV που απαιτούσαν μικρή αλλά ισχυρή πηγή ισχύος. Η Elbit, μέσω της θυγατρικής της «Silver Arrow», ήταν ο μόνος σημαντικός πελάτης της εταιρείας όταν εξαγοράστηκε. Έκτοτε, η εταιρεία έχει γίνει ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής κινητήρων UAV.

    Η θυγατρική της «Elbit Systems UK Ltd.» συστάθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2004, ως εταιρεία χαρτοφυλακίου για τις δραστηριότητες της Elbit στο Ηνωμένο Βασίλειο.Η εταιρεία ιδρύθηκε αφού η Elbit και η γαλλική εταιρεία Thales Group κέρδισαν έναν διαγωνισμό (με την κωδική ονομασία “Πρόγραμμα Watchkeeper”) για την προμήθεια του Βρετανικού Στρατού με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Ο όρος του διαγωνισμού περιελάμβανε την απαίτηση να δημιουργηθεί μια τοπική μονάδα παραγωγής για το πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, στα τέλη του 2005 ιδρύθηκε μια κοινοπραξία με τον Όμιλο Thales. Η κοινοπραξία, με το όνομα UAV Tactical Systems Ltd (U-TacS), είχε έδρα στο Λέστερ και κατασκεύαζε το Watchkeeper WK450. Μια εγκατάσταση δοκιμών πτήσης δημιουργήθηκε επίσης στο ParcAberporth στην Ουαλία.

    Το 2007, η Elbit εξαγόρασε την Ferranti Technologies, με έδρα το Oldham, Greater Manchester, μια εταιρεία που ήταν μέρος του ιστορικού ομίλου Ferranti και παρείχε λύσεις στις αγορές αεροδιαστημικής και άμυνας. Μετά τον Πόλεμο της Γάζας το 2014, ακτιβιστές από την Palestine Action και άλλες ομάδες άρχισαν να διαδηλώνουν έξω από το εργοστάσιο της Ferranti, κυρίως ενάντια στην παραγωγή διαφόρων βομβών και άλλης στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούσε η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία από τον Elbit και με αποτέλεσμα παλαιστινιακές απώλειες. Οι ακτιβιστές ανέφεραν ιδιαίτερα την παραγωγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Hermes από τον Elbit, το οποίο ενεπλάκη στον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων παλαιστίνιων παιδιών.

    Τον Φεβρουάριο του 2016, η Affinity Flying Services Limited, μια κοινοπραξία μεταξύ της Elbit και της Kellog, Brown and Root, ανέλαβε σύμβαση 500 εκατομμυρίων λιρών για τη διαχείριση του προγράμματος UK Military Flight Training System (UKMFTS) για το Υπουργείο Άμυνας για την παροχή εκπαίδευσης πληρωμάτων αεροσκαφών για σε μια περίοδο 18 ετών.

    Κατά τη διάρκεια της κρίσης Ισραήλ-Παλαιστίνης 2021, στις 19 Μαΐου 2021, τέσσερα μέλη της Palestine Action ντύθηκαν με κόκκινες στολές και ανέβηκαν στην οροφή ενός εργοστασίου drones που ανήκει στην Elbit Systems στο Meridian Business Park, στο Λέστερ. Η κατοχή διήρκεσε 6 ημέρες και έγιναν συνολικά 10 συλλήψεις για συνωμοσία για διάπραξη εγκληματικών ζημιών και βαριά παράβαση. Η ομάδα Palestine Action έχει οργανώσει παρόμοιες καταλήψεις σε τοποθεσίες Elbit Systems στο Μπρίστολ, Oldham σε συνεργασία με τους Extinction Rebellion, και Tamworth σε συνεργασία με την Animal Rebellion.

    Η Elbit πούλησε τη θυγατρική της Ferranti το 2022 για 9 εκατομμύρια £, περίπου 6 εκατομμύρια £ λιγότερο από ό,τι την είχε αγοράσει για δεκαπέντε χρόνια πριν. Οι ακτιβιστές απέδωσαν την πώληση στην πολύχρονη εκστρατεία άμεσης δράσης τους ενάντια στην παρουσία του Elbit στο Oldham.

    Η Elbit άνοιξε μια προηγμένη μονάδα παραγωγής και ανάπτυξης στο Μπρίστολ τον Ιούλιο του 2023. Από το 2023, η Elbit έχει πολλές θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δεκαέξι τοποθεσίες στη χώρα, με περισσότερους από 680 υπαλλήλους.Ξεκινώντας τον Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς το 2023, πολλά εργοστάσια Elbit διαμαρτυρήθηκαν από ακτιβιστές της Palestine Action. Στο Instro Precision Factory στο Σάντουιτς του Κεντ, περισσότερα από 100 άτομα έκλεισαν τις εισόδους. Στο Λέστερ, αρκετοί ακτιβιστές ανέβηκαν στην οροφή του εργοστασίου Howmet Fastening Systems και ένας μόνο διαδηλωτής αλυσοδέθηκε στην είσοδο του εργοστασίου U-TacS.

    Το 2024, ο Elbit ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε να πουλήσει» το εργοστάσιο «Elite KL» στο Tamworth λόγω απωλειών που σχετίζονται με διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

    Τον Σεπτέμβριο του 2024, τα κεντρικά γραφεία της APCO Worldwide στο Λονδίνο ήταν στόχος της Palestine Action λόγω της εκπροσώπησης των συμφερόντων της Elbit Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ηνωμένες Πολιτείες
    Η Elbit κατέχει αρκετές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της, Elbit Systems of America (ESA). Η ESA λειτουργεί στο πλαίσιο μιας ειδικής συμφωνίας ασφαλείας με μια επιτροπή πληρεξουσίου, η οποία της επιτρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και χωριστά από τη μητρική της εταιρεία. Η Elbit Systems of America (ESA) έχει ενσωματωθεί στο Ντέλαγουερ. Το 2022, η Elbit Systems ανέφερε ότι είχε 3.675 υπαλλήλους με έδρα τις ΗΠΑ.

    Το 2014, η Elbit Systems κέρδισε ένα διετές συμβόλαιο 12,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια και την παροχή ολοκληρωμένων κρανών Apache Aviator για τον στόλο ελικοπτέρων του Στρατού των ΗΠΑ. Στις 22 Μαρτίου 2018, η Elbit Systems και η Universal Avionics ανακοίνωσαν ότι η Elbit θα «ολοκληρώνει την εξαγορά του ιδιόκτητου Η εταιρεία των ΗΠΑ Universal Avionics Systems Corporation [UASC] μέσω συμφωνίας απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.” Το 2019, η Elbit Systems αγόρασε την επιχείρηση νυχτερινής όρασης της Harris Corporation για 350 εκατομμύρια δολάρια. Η αγορά εξαρτήθηκε από τη συγχώνευση της Harris Corporation με την L3 Τεχνολογίες.

    Σε απάντηση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς το 2023, οι διαδηλωτές αλυσοδέσησαν στην είσοδο του γραφείου του Έλμπιτ στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, στις 12 Οκτωβρίου. Αργότερα τον ίδιο μήνα, διαδηλωτές από την Palestine Action US ισχυρίστηκαν ότι έκλεισαν πλήρως τις επιχειρήσεις της εταιρείας σε ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα εννέα συλλήψεις. Το γραφείο του Κέιμπριτζ έκλεισε τον Αύγουστο του 2024 μετά από εβδομαδιαίες διαμαρτυρίες.

    Τον Νοέμβριο του 2023, τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν για βανδαλισμό σε μια τοποθεσία Elbit στο Merrimack του Νιού Χάμσαϊρ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC News, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία Merrimack κλήθηκε επίσης στο σημείο λόγω αναφοράς καπνού που έβγαινε από την οροφή […] τουλάχιστον μία από τις κύριες πόρτες του λόμπι είχε κλειδωθεί με κλειδαριά ποδηλάτου. « Οι θεσμικοί μέτοχοι της Elbit υποβλήθηκαν επίσης σε διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης με αιτήματα από εταιρείες που στοχεύουν, συμπεριλαμβανομένων των BNY Mellon και JPMorgan Chase, να αποεπενδύσουν από την εταιρεία και να πουλήσουν τις μετοχές τους στην ισραηλινή αμυντική εταιρεία.

    24.08.2023
    Πετώντας ψηλά πάνω από την Καλαμάτα

    Η ιστορία του αξιοσημείωτου ταξιδιού της Elbit Systems στην ίδρυση μιας σχολής πτήσεων παγκόσμιας κλάσης σε ελληνικό έδαφος
    Στην τεράστια έκταση των παγκόσμιων επιχειρήσεων, λίγοι μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν ιδρύσει μια πλήρως λειτουργική σχολή πτήσεων σε ξένο έδαφος και την έχουν δει να ανθίζει μέσα σε λίγους μήνες. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα ανήκει στην Επιχειρηματική Μονάδα Flight Academies & Services της Elbit Systems, καθώς δρομολογούν τα εγκαίνια μιας ολοκαίνουργιας ελληνικής σχολής πτήσεων.

    Στο συναρπαστικό περιβάλλον της Καλαμάτας, στην Ελλάδα, αναπτύχθηκε μια σύγχρονη αεροπορική βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με εκπληκτικό προϋπολογισμό άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου USD. Η Elbit Systems, ο επιλεγμένος κύριος ανάδοχος, ανατέθηκε με την κρίσιμη ευθύνη της διαχείρισης των πολύπλοκων τεχνικών λειτουργιών της και της βελτίωσης της εκπαιδευτικής υποδομής».

    Ο Shai, ο οξυδερκής Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης Flight Academies & Services στο Aerospace Division της Elbit Systems, υπογραμμίζει το βάθος της εξειδίκευσής τους και την τεχνογνωσία τους. «Οι εξαιρετικές τεχνολογικές μας γνώσεις και ικανότητες είναι πραγματικά μοναδικές», λέει.

    Κατασκευή αεροπορικών βάσεων, σφυρηλάτηση κληροδοτημάτων

    Αυτό δεν είναι το πρώτο ροντέο της Elbit Systems με κυβερνητικές συνεργασίες μεγάλης κλίμακας. «Η φήμη μας φτάνει πολύ μακριά. Πολλά κορυφαία έθνη μάς γνωρίζουν για την ικανότητά μας να παίρνουμε τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία τους σε νέα ύψη», λέει ο Shai.

    Η συμφωνία του Elbit με την ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται λεπτομερή επίβλεψη και εκπαίδευση στη νεοσύστατη βάση της Καλαμάτας για πάνω από δύο δεκαετίες. Η εκτεταμένη υποδομή της Elbit περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων: από υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης αεροσκαφών έως τεχνολογία προσομοιωτή πτήσης.

    Ο Shai καταδύεται στην πολυπλοκότητα πίσω από τις ομαλές πτητικές λειτουργίες, ένα έργο που είναι αναμφισβήτητα απαιτητικό. «Η διαχείριση τεράστιων αποθηκών logistics είναι μια πρόκληση, αλλά εκεί υπερέχουμε. Ήταν ζωτικής σημασίας να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή επαρκής κατάλογος διαφορετικών ανταλλακτικών για διάφορα συστήματα», εξηγεί. Αυτή η ακλόνητη δέσμευση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γρήγορη θέση της νέας αεροπορικής βάσης σε επιχειρησιακή κατάσταση.

    Ενίσχυση Ισραηλινοελληνικής Συνέργειας

    Ενώ η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος έχει τις ρίζες του στους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ισραηλινών και Ελλήνων, ο Shai τονίζει ότι ο ελληνικός στρατός είχε ακόμη πιο βαθιά λόγους γιορτής. «Η σαφής επικοινωνία κατά τη φάση της ίδρυσης ήταν το κλειδί, αλλά η ζήλο αφοσίωσή μας, που πραγματοποιήθηκε σε έναν εξαιρετικά γρήγορο χρόνο για αυτόν τον κλάδο, ξεχωρίζει περισσότερο», εξηγεί.

    Τα μοντέλα αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση στην ακαδημία Καλαμάτας είναι: το Aermacchi M-346 και το Beechcraft T-6A. Ο Shai τονίζει ότι οι πιλότοι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε ένα δικό τους πρωτάθλημα όσον αφορά την καθοδήγηση, εκπαιδεύοντας με τεχνογνωσία τους μαθητές να κυριαρχήσουν σε αυτά τα αεροσκάφη διατηρώντας παράλληλα την επάρκειά τους.

    Ο Shai βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για τη σχολή πτήσεων της Καλαμάτας, φανταζόμενος ότι θα αναπτυχθεί ώστε να συμπεριλάβει ακόμη και διεθνείς δόκιμους πτήσεων, τοποθετώντας το IFTC ως κορυφαίο κόμβο πτήσης προτύπων του ΝΑΤΟ.

    Κοιτάζοντας το μέλλον, το τμήμα βελτιώνει συνεχώς τις κορυφαίες λύσεις του. «Ενσωματώνουμε ομαλά τεχνολογίες AI στα συστήματα διαχείρισης logistics μας», μοιράζεται ο Shai. «Με αυτό το βήμα, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στις ελληνικές αρχές και σε τυχόν πιθανούς πελάτες».

    Αυτά έλεγε το δελτίο τύπου της Elbit Systems

    Θα βομβαρδίζει το Ιράν μαζί με τους βραχίονες του, μες στα βαθιά χαράματα, το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας ;;;;

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Scroll Up