Η Ουγγαρία ενήργησε ως ενδιάμεσος για την Κίνα παρέχοντας στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δάνειο 500 εκατ. ευρώ

Η Ουγγαρία ενήργησε ως ενδιάμεσος για την Κίνα παρέχοντας στη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δάνειο 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από το 1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Βουδαπέστη από κοινοπραξία κινεζικών τραπεζών νωρίτερα φέτος.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Hristijan Mickoski είχε καταλήξει σε συμφωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν μετά την επιστροφή του κόμματος VMRO στην εξουσία τον Μάιο. Ο αντιπρόεδρος του VMRO αποκάλυψε τότε ότι το δάνειο δεν θα προερχόταν από την Κίνα αλλά θα παραταθεί από χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το ποσό αντιπροσωπεύει το μισό του 1 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκε να εξασφαλίσει ο Μίτσκοσκι μετά την εκλογική του νίκη στις 8 Μαΐου. Οι όροι του δανείου περιλαμβάνουν επιτόκιο 3,25%, περίοδο χάριτος τριών ετών και περίοδο αποπληρωμής 12 ετών, την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ευνοϊκή σε σύγκριση με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η ουγγρική κυβέρνηση εξασφάλισε και ανέσυρε πλήρως 1 δισ. ευρώ από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Export-Import Bank of China και το ουγγρικό υποκατάστημα της Bank of China την άνοιξη.

Η συναλλαγή κρατήθηκε μυστική μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν ο οικονομικός Τύπος ανέφερε την ιστορία με βάση την τακτική ενημέρωση των στοιχείων του δημόσιου χρέους στον ιστότοπο της διαχείρισης κρατικού χρέους AKK. Οι όροι του τριετούς κυμαινόμενου δανείου, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων και των όρων αποπληρωμής δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια κυβερνητικών αξιωματούχων, η Ουγγαρία στράφηκε στους Κινέζους εταίρους για να συμφωνήσουν να δημοσιοποιήσουν τους όρους.

Το δάνειο που εξασφάλισε η Βουδαπέστη είναι το μοναδικό μεγαλύτερο τραπεζικό δάνειο στο χαρτοφυλάκιο χρέους της χώρας, εξαιρουμένων των εκδόσεων ομολόγων, που υπερβαίνει τα 917 εκατ. δολάρια που προβλέπονται για το κοινό έργο Ουγγαρίας-Κινεζικής για την επέκταση και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστης-Βελιγραδίου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση γενικών επενδύσεων σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών μεταφορών και της ενέργειας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά και πάλι δεν αναφέρθηκε η επέκταση μέρους του δανείου σε άλλη χώρα.

Η Ουγγαρία αρχικά ήλπιζε να εξασφαλίσει ένα πολύ μεγαλύτερο δάνειο κατά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Βουδαπέστη τον Μάιο ως υποκατάστατο των παγωμένων κοινοτικών κεφαλαίων της χώρας.

Η ΕΕ έχει μπλοκάρει 6,3 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής στη Βουδαπέστη λόγω ανησυχιών για ζητήματα κράτους δικαίου, διαφθοράς και έλλειψης δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων για την ανασυγκρότηση μπλοκάρονται λόγω της μεταχείρισης των προσφύγων, των διακρίσεων σε βάρος της LGBT κοινότητας και των παραβιάσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Η κυβέρνηση Orban απέτυχε να συμμορφωθεί με τα «σούπερ ορόσημα» ή τους όρους που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πρόσβαση σε 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ του πιστωτικού σκέλους του προγράμματος.

Ο Όρμπαν και το ριζοσπαστικό δεξιό VMRO της Βόρειας Μακεδονίας είναι σύμμαχοι, αλλά παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα γιατί η ουγγρική κυβέρνηση παρείχε οικονομική βοήθεια σε μια ξένη κυβέρνηση σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες από μόνη της.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στο 103% του στόχου που είχε τεθεί νωρίτερα φέτος, ή 73% μετά την αύξηση του στόχου για το έλλειμμα στο 4,5%. Οι αναλυτές είπαν ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα για να διατηρηθεί το δημοσιονομικό κενό κάτω από αυτό το επίπεδο και πιθανώς ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για να ευθυγραμμιστεί κάτω από το 3% με τους στόχους εντός των κανόνων της ΕΕ για τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up