Η Ελλάδα στην έκτη θέση (6) στην παγκόσμια κατάταξη με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως γεωγραφίας ή δημογραφικών στοιχείων. Ο αντίκτυπός του εκτείνεται σε όλες τις πτυχές της ζωής, από την προσωπική ευημερία και τις σχέσεις έως την οικονομική παραγωγικότητα, καθιστώντας το ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, προσαρμοσμένα για το μέγεθος του πληθυσμού, δείχνουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά κάθε χώρα. Το 2022, οι χώρες που ανέφεραν τον υψηλότερο επιπολασμό καταθλιπτικών διαταραχών ήταν η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Εσθονία, η καθεμία με ποσοστό επιπολασμού που κυμαίνεται γύρω στο 6%.

Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα απλό στιγμιότυπο του αποτυπώματος της κατάθλιψης στην παγκόσμια σκηνή. Οι κρίσιμες γνώσεις προκύπτουν από αυτά τα στοιχεία όταν εμβαθύνουμε:

Η Ουκρανία, με ποσοστό επιπολασμού 6,3%, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τον σημαντικότερο αριθμό καταθλιπτικών διαταραχών. Αυτό το ποσοστό υπογραμμίζει μια σημαντική πρόκληση ψυχικής υγείας εντός του έθνους που απαιτεί επείγουσα προσοχή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, αναφέροντας επικράτηση 5,9% των καταθλιπτικών διαταραχών. Αυτό το εύρημα επιβεβαιώνει τη δεινή κατάσταση της ψυχικής υγείας στη χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα έθνη του κόσμου.
Παρά τη φήμη της για την ποιότητα ζωής και την υγειονομική περίθαλψη, η Αυστραλία εμφανίζει επίσης ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επικράτησης κατάθλιψης 5,9%, σε στενή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Εσθονία.
Στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος, χώρες όπως τα Νησιά του Σολομώντα και το Ανατολικό Τιμόρ αναφέρουν τον χαμηλότερο επιπολασμό, με ποσοστά τόσο χαμηλά όσο 2,9% και 3%, αντίστοιχα. Αυτοί οι αριθμοί, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάζονται από παράγοντες που κυμαίνονται από τους μηχανισμούς αναφοράς έως το κοινωνικό στίγμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία.
Σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στις παγκόσμιες περιοχές. Για παράδειγμα, τα ποσοστά κατάθλιψης σε χώρες της ίδιας περιοχής, όπως η Γαλλία (4,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%), παρουσιάζουν διακύμανση παρά τη γεωγραφική τους εγγύτητα και τον φαινομενικά παρόμοιο δυτικό τρόπο ζωής.
Από αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι η κατάθλιψη είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει εκατομμύρια, αν και με σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών και χωρών. Οι λόγοι για αυτές τις διαφορές είναι πολύπλευροι και περίπλοκοι, με πιθανούς παράγοντες επιρροής να είναι πολιτιστικοί, κοινωνικοοικονομικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Συμπτώματα κατάθλιψης
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Ένα επίμονο αίσθημα θλίψης
Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε
Αλλαγές στην όρεξη – απώλεια ή αύξηση βάρους
Δυσκολία στον ύπνο ή πολύς ύπνος
Απώλεια ενέργειας ή αυξημένη κόπωση
Αύξηση άσκοπων εργασιών ή σωματικών δραστηριοτήτων όπως ο βηματισμός
Αργή κινήσεις και ομιλία
Αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας
Δυσκολία στη σκέψη ή στη συγκέντρωση
Μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση
Αρνητική, ζοφερή ή απαισιόδοξη στάση
Αυτοτραυματιστικές ή αυτοκτονικές σκέψεις ή ενέργειες

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Μια χώρα με ήλιο και θάλασσα.

Μια χώρα που τα έχει όλα άσχετα αν τα εισάγει όλα !

Είναι τεράστια επιτυχία της πολιτικής, επιχειρηματικής, τραπεζικής, μιντιακής και εφοπλιστικής μαφίας για το κατάντημα του πληθυσμού !

Χώρα που μέλλει να χαθεί, θα χαθεί !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up