Εθνική Ασφαλιστική: “Είναι μια πονεμένη ιστορία ενός από τα πιο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα”

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γιαννη Πετσαλάκη Πρόεδρο στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής στον “Μάχη Fm 99,8” στην εκπομπή “Τα Ξεσκεπάζουμε Πριν Κρυώσουν” με τον Νίκο Πάσχο

Γιαννης Πετσαλάκης

Πρόεδρος στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Είναι μια πονεμένη ιστορία ενός από τα πιο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα.

Το 2022 η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να πουλήσει το 90,01% της εθνικής ασφαλιστικής στο CVC Capital, ένα αμερικάνικο hedge fund. έναντι 234 εκατομμυρίων μετρητών. και με κάποια εκατομμύρια ακόμη αιρέσεις που θα τα έπαιρνε εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι του Bancassurance. Άρα λοιπόν πλήρωσε το CVC 234 εκατομμύρια. Στα κοντά τρία χρόνια που έχει μείνει πήρε σαν επιστροφές κεφαλαίων και κερδών προηγουμένων χρήσεων τα 136 εκατομμύρια.

Λοιπόν έχουμε το 50% του τιμήματος των 234 εκατομμυρίων, περίπου λέω εγώ. Δηλαδή με τα κεφάλαια, με τα μισά κεφάλαια της Εθνικής Ασφαλιστικής αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική έτσι δεν είναι.

Ακριβώς

Κατά την Εθνική Τράπεζα η Εθνική Ασφαλιστική άξιζε για το 100% 505 εκατομμύρια το 2022. Σήμερα αξίζει 670 εκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια με μια εξαιρετικά ζημιογόνα την προπέρσινη χρήση που έβγαλε αρκετές εκατομμυρία ζημιές. Είναι ένα λογικό παράδοξο.

Εμείς τότε τι λέγαμε Ότι η εταιρεία αξίζει πολύ πιο πολύ είχε ίδια κεφαλαία τότε 1 δισεκατομμύριο 239 εκατομμύρια.

Τα ίδια κεφάλαια και που είναι ένας βασικός δείκτης ήταν 1.239.000.000 με κερδοφορία περίπου 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τι κάνει τότε η τράπεζα. Επειδή δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει τους μετόχους ότι πουλά…ένα άσσετ αξίας ενός δις 200 εκατομμύρια μειώνει κατά 855 εκατομμύρια… την τιμή της εθνικής ασφαλιστικής στα λογιστικά της βιβλία.

. Απλώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει ότι πουλάω τόσο φτηνά, όχι στα όρια, σαν ένα οικονομικό σκάνδαλο.

Άρα λοιπόν το πρώτο σκάνδαλο, γιατί υπάρχουν πολλά σκάνδαλα, είναι ότι ένα περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,2 δις που ήταν η αξία της εθνικής ασφαλιστικής Το υποτιμήσαμε κατά 855 εκατομμύρια για να έρθει το ΣΥΒΙΣΙ ΚΑΠΙΤΑΛ και να δώσει τα υποτιθέμενα.

Ακριβώς

Και να δώσει αυτή την τιμή και να το πάρει. Να δώσει τα 234 που έδωσε τότε, τα οποία όμως το 50% από αυτά που έδωσε τα πήρε πίσω. Δηλαδή με λεφτά, με ίδια λεφτά της ΕΑ αγόρασαν Αμερικανοί.

Ακριβώς.

Δεν είναι μόνο αυτό το αστείο. Έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά από το σύλλογο που δεν ξέρουμε την τύχη της. Έχουμε κάνει προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ανταγωνισμού με τη λογική ότι δεν μπορεί ένα Fund που ελέγχει τα περισσότερα νοσοκομεία να έχει και την ασφαλιστική εταιρεία που είναι ο πελάτης των νοσοκομείων αυτών. Συγγείη χθιώς.

Όλα καλά. Και στην Ευρώπη και εδώ. Φαίνεται ότι οι Αμερικάνοι φίλοι μας έχουν πάρα πολύ μεγάλη δύναμη.

Η κόρη του πρωθυπουργού ήταν υπεύθυνη επενδυτικών σχέσεων στη cvc.

Tην περίοδο της αγοράς έχει φύγει τώρα βέβαια ναι

δεν είναι πολύ εκπληκτικό ότι το θέμα της κόρης του κυρίου Πρωθυπουργού το ανέδειξε ο σύλλογος και όχι κάποιο πολιτικό κόμμα. Αυτή είναι η δουλειά τους.

υπήρχαν τρεις αιρέσεις που ήταν η κερδοφορία το Bancassurance και η πορεία των συμβολαίων υγείας. Μέχρι στιγμής η Εθνική από το υπόλοιπο τίμημα δεν έχει πάρει τίποτε. Μηδέν

Αλλά θεωρητικά από τα 355 που έκανε τότε η Εθνική Ασφαλιστική δεν πήρε τίποτα άλλο.

Πήρε 234 εκ

Υπάρχουν άλλα 125 εκ που μάλλον δεν θα τα πάρει ποτέ

Αποφάσισε(CVC)προφανώς να φύγει στα τρία χρόνια γιατί αν τα νούμερα αυτά που λέγονται που γράφονται σήμερα ισχύσουν θα έχει βγάλει 300% απόδοση κεφαλαίων σε 3 χρόνια

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up