Για κλάματα ! Μιλούν για ιστορική συμφωνία του Περιστέρη όταν η MASDAR επενδύει 51 ΔΙΣ δολ !!! στην Τουρκία…

30 Ιανουαρίου 2012

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τουρκίας περιλαμβάνουν εκτεταμένους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς. Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Τουρκίας εγκαινιάστηκε, στο Άμπου Ντάμπι, στις 16 Απριλίου 1979. Πρόσφατα, η Τουρκία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΑΕ, με ετήσιο διμερές εμπόριο 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ – προκαλώντας αύξηση 800 τοις εκατό το τελευταίο επτά χρόνια. Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των τουριστικών ομολόγων, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινίασαν νέες πτήσεις της Etihad Airways προς την Κωνσταντινούπολη το 2009, εξυπηρετώντας την πόλη τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Το 2010, και τα δύο έθνη δεσμεύτηκαν να βελτιώσουν τις εμπορικές σχέσεις μέσω κοινών έργων και να συγκαλέσουν αξιωματούχους για να καθορίσουν πιθανούς τομείς συνεργασίας που θα προχωρήσουν. Οι επιχειρηματίες των Εμιράτων ενθαρρύνθηκαν να επενδύσουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών ιδιωτικοποίησης της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική πρεσβεία, ο αριθμός των τουρκικών εταιρειών που είναι εγκατεστημένες στα ΗΑΕ είναι πάνω από 400, με 75 από αυτές να δραστηριοποιούνται εντός και γύρω από το Άμπου Ντάμπι.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, το 2010, πραγματοποίησε μια κεντρική ομιλία στην τρίτη ετήσια σύνοδο κορυφής για το μέλλον της ενέργειας (WFES) στο Άμπου Ντάμπι, τονίζοντας τη δέσμευση της Τουρκίας στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υποστήριξη παγκόσμιων πρωτοβουλιών για την υιοθέτηση καθαρής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Η επίσκεψη της Εξοχότητάς του στο Masdar έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρουσιάσει από πρώτο χέρι τις προσπάθειές της για επιτάχυνση, ανάπτυξη και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών.

Επαινώντας την πόλη Masdar και το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Masdar για τα μεγάλα βήματα που έχουν κάνει σε λιγότερο από 6 χρόνια, ο Εξοχότατος Πρόεδρος Abdullah Gül είπε: «Με τα χρόνια, η Δημοκρατία της Τουρκίας είχε πολύ ισχυρές σχέσεις με τα ΗΑΕ. μια σχέση που αναπτύσσεται συνεχώς μέσα από τις διάφορες κοινές συνεργασίες που έχουν σφυρηλατηθεί από τότε που ιδρύσαμε μια αποστολή στα ΗΑΕ το 1979».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, το Άμπου Ντάμπι, μέσω του Masdar, έγινε κέντρο βάρους για τον διάλογο για την ανάπτυξη και τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών –ως Πρόεδρος μιας χώρας που διαθέτει μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας– ήταν πολύ σημαντικό ότι διασφαλίζω ότι η Masdar City και το Masdar Institute of Science και περιλαμβάνονται στην περιοδεία μου στα ΗΑΕ.

Η επίσκεψη του Προέδρου Δρ. Gül είναι ένας από τους σταθμούς του κατά τη διήμερη παραμονή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Σεβασμιώτατος υπηρέτησε στο παρελθόν ως Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας από τις 14 Μαρτίου 2003 έως τις 28 Αυγούστου 2007 και πρωθυπουργός της Τουρκίας από τις 18 Νοεμβρίου 2002 έως τις 14 Μαρτίου 2003.

Η δέσμευση της Τουρκίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση του 2011 για τον στόχο της να μετατοπίσει το 30% της ηλεκτροπαραγωγής της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2023. Η Τουρκία διαθέτει σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα ποσοστά χρήσης αυξάνονται. Οι υδροηλεκτρικοί, αιολικοί και ηλιακοί πόροι ενέργειας αντιπροσωπεύουν τα κύρια τμήματα του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Τουρκίας. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας υπερβαίνει τα 14.500 MW. Η Τουρκία αύξησε την εγκατεστημένη αιολική της ισχύ από 18 MW το 2003 σε 1.300 MW σήμερα. Σχεδιάζει να αυξήσει τη συνολική ισχύ των ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα 600 MW έως το τέλος του 2013 μέσω επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα.

Ο Δρ. Sultan Ahmed Al Jaber, Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, δήλωσε: «Η επίσκεψη του Προέδρου στο Masdar αντικατοπτρίζει καθαρά το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προσβλέπουμε σε θετική διμερή και διεθνή συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών .

Η Τουρκία είναι μια χώρα που ασχολείται ιδιαίτερα με την ενεργειακή διαφοροποίηση. βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες για ενεργό συμμετοχή στον διάλογο για την επιτάχυνση, την ανάπτυξη και την ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Gül περιόδευσε την πόλη Masdar – την ανάπτυξη χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλών αποβλήτων και την πανεπιστημιούπολη του Ινστιτούτου Masdar – του πρώτου εγχώριου ινστιτούτου της Μέσης Ανατολής, μεταπτυχιακού επιπέδου με γνώμονα την έρευνα, αφιερωμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις καθαρές τεχνολογίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up