Φυσικά, αυτή δεν είναι άλλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών (MTA) ανακοίνωσε πρόσφατα νέο μέτρο που ορίζει ότι τα επιβατικά οχήματα και σχεδόν κάθε όχημα, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων, θα πληρώνει διόδια για να μπει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, αφού η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγαλούπολη των ΗΠΑ όπου ξεκινά το νέο μέτρο, καθώς έπεται και συνέχεια με άλλες.

Η πλειονότητα των οδηγών θα πληρώνει πλέον την μέρα 15 δολάρια εφόσον θέλει να οδηγεί νότια της 60ης Λεωφόρου του Μανχάταν. Τη νύχτα, το κόστος θα μειώνεται σημαντικά στα 3,75 δολάρια.

Οι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να πληρώνουν 7,50 δολάρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα 1,75. Για φορτηγά και λεωφορεία, το κόστος των διοδίων θα είναι ως είθισται υψηλό, στα 24 και 36 δολάρια τη μέρα και στα 6 και 9 δολάρια τη νύχτα, αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα συγκεκριμένα οχήματα που διεκπεραιώνουν εργασία θα πληρώνουν μόνο μία φορά το 24ωρο, αναλόγως πότε μπήκαν ή βγήκαν από το κέντρο.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί θα χρεώνονται 1,25 δολάρια τη φορά, ενώ τα σχολικά λεωφορεία και τα ασθενοφόρα ή τα πυροσβεστικά θα περνούν απευθείας χωρίς χρέωση για ευνόητους λόγους. Το ίδιο θα ισχύει και για τα οχήματα που έχουν κάποιο ΑμεΑ μαζί.

Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών πέρασε το νέο μέτρο για τα διόδια, αφότου η συντριπτική πλειονότητα ήταν υπέρ (11 ψήφοι υπέρ, ένας κατά). Μάλιστα, δέχθηκε 25.600 γραπτά σχόλια και άκουσε 386 ανθρώπους σε τέσσερις δημόσιες ακροάσεις πριν ψηφιστεί το νέο μέτρο.