Παραλήρημα μεγαλείου

Πρόκειται για αυταπάτες ότι το άτομο είναι πολύ σημαντικό, ισχυρό, πλούσιο, έχει ανώτερη ταυτότητα ή συνδέεται με μια ανώτερη δύναμη, θεϊκή, κ.τ.λ. Μερικά παραδείγματα είναι η σκέψη ότι το άτομο είναι προφήτης, πρόεδρος, τραπεζίτης κ.τ.λ και ότι όλοι τον θαυμάζουν.

Τι είναι η Ψύχωση;

Η ψύχωση είναι ένας ψυχιατρικός όρος που περιγράφει προβλήματα στη σκέψη και την αντίληψη. Χρησιμοποιείται για να εστιάσει σε καταστάσεις όπου χάνουμε την επαφή με την πραγματικότητα και δεν μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ του τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι. Τα σημάδια είναι να ακούν πράγματα που δεν υπάρχουν, να βλέπουν πράγματα που δεν υπάρχουν και να ενεργούν με βάση αυτά. Πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εκδότες και λοιποί που δεν γνωρίζουν ούτε κατ΄όψη τον lobbystas ακούν και βλέπουν με ψευδαισθήσεις μεσα στις παραληρηματικές ιδέες που έχουν για μένα.

Αυτά τα άτομα πιστεύουν ότι θα πληγωθούν από την οικογένειά τους, τους ανταγωνιστές τους, τους εχθρούς τους κ.τ.λ, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν προβλήματα μαζί τους και ένα άτομο που πιστεύει ότι οι συνάδελφοί του σχεδιάζουν να τον βλάψουν μπορεί να έχουν προβλήματα με τους συναδέλφους του !

Πολλαπλή Ψύχωση

Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται με περισσότερα άτομα – ομάδα που μοιράζονται την ίδια αυταπάτη. Συνήθως παρατηρείται μεταξύ της “φαμίλιας”.

Άλλα μέλη της “φαμίλιας” μοιράζονται την αυταπάτη του ατόμου στην “φαμίλια” που έχει πραγματικά τη διαταραχή.

Τους προτείνω τα ακόλουθα αντιψυχωσικά φάρμακα:

Αλοπεριδόλη

  • Κουετιαπίνη
  • Ολανζαπίνη
  • Ρισπεριδόνη
  • Χλωροπρομαζίνη
  • Αριπιπραζόλη
  • Σουλπιρίδη
  • Κλοζαπίνη

Σε ανθεκτικές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ECT (ηλεκτροσπασμοθεραπεία).

Εκτός από την ιατρική θεραπεία, διατίθενται και άλλες… θεραπείες.

Σύμφωνα με το Freud, ο ψυχωσικός άρρωστος δεν μπορεί να υποβληθεί σε αναλυτική ψυχοθεραπεία επειδή δεν υπάρχει διαλεκτική ανάμεσα σε εκείνον και τους άλλους…