Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απαγόρευσε σήμερα και μέχρι νεωτέρας, την αλιεία, συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για ανθρώπινη κατανάλωση οστρακοειδών που προέρχονται από τη Ζώνη παραγωγής Βαρικού Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας, λόγω ανεύρεσης τοξικού φυτοπλαγκτού του είδους Dinophysis spp. σε επίπεδα πάνω από τα όρια λήψης μέτρων που ορίζει η νομοθεσία (1000 κύτ./L) και συγκεκριμένα με τιμή 1957 κύτ./L.

Τις αναλύσεις διεξήγαγε στο νερό της περιοχής η εργαστηριακή μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η εισήγηση της απαγόρευσης έγινε από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.  Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται, σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Το Dinophysis spp. παράγει οκαδαϊκό οξύ και δινοφυσοτοξίνες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση (δηλητηρίαση από διαρροϊκά οστρακοειδή (DSP). Το DSP δεν είναι θανατηφόρο, αλλά προκαλεί σοβαρή γαστρεντερική δυσφορία. Τα συμπτώματα του DSP περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, έμετο και κοιλιακό άλγος, που ξεκινούν μεταξύ 30 λεπτών και λίγων ωρών μετά την κατανάλωση των μολυσμένων οστρακοειδών και υποχωρούν εντός τριών ημερών.