Του Νίκου Πάσχου

Η Αμμούτ ζούσε κοντά στη ζυγαριά της δικαιοσύνης στο Ντουάτ, τον Αιγυπτιακό κάτω κόσμο. Στην Αίθουσα των Δύο Αληθειών, ο Άνουβις ζύγιζε την καρδιά ενός ατόμου από τη μια, με το φτερό της Μά’ατ, τη θεότητα της αλήθειας, από την άλλη μεριά, η αναπαράσταση του οποίου ήταν ένα φτερό στρουθοκαμήλου (το φτερό που συνήθως απεικονιζόταν στο στέμμα τια Μάατ). Αν η καρδιά κρινόταν ότι δεν ήταν αγνή, η Αμμούτ την καταβρόχθιζε, και το κρινόμενο πρόσωπο δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Όσιρι και την αιωνιότητα. Όταν η Άμμουτ έτρωγε την καρδιά, πιστευόταν ότι η ψυχή γινόταν ανήσυχη για πάντα, κάτι που ονομαζόταν “να πεθάνεις για δεύτερη φορά”. Η Αμμούτ κάποιες φορές αναφέρεται ότι στέκεται δίπλα σε μια λίμνη φωτιάς. Σε κάποιες παραδόσεις, η ανάξιες καρδιές ρίχνονταν στην καιόμενη λίμνη για να αφανιστούν. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι η Άμμουτ και η λίμνη αντιπροσωπεύουν την ίδια έννοια με τον αφανισμό.

Η Αμμούτ δεν λατρευόταν, αλλά ενσάρκωνε όλα όσα φοβόνταν οι Αιγύπτιοι, με το να τους φυλακίσει σε αιώνια μη ανάπαυση αν δεν ακολουθούσαν την αρχή της Μάατ (Δικαιοσύνη).

Η Αμμούτ συνδεόταν με τη θεά Ταουρέτ που είχε παρόμοια όψη, και ως σύντροφος του Βησά προστάτευε από το κακό. Άλλοι συγγραφείς έχουν σημειώσει ότι τα χαρακτηριστικά λιονταριού της Αμμούτ και η λίμνη της φωτιάς, μπορεί να αποτελούν στοιχεία σύνδεσης με τη θεά Σεκμέτ. Τα χαρακτηριστικά της μεταθανάτιας τιμωρίας και της λίμνης φωτιάς μοιράζεται επίσης η θεότητα με μορφή μπαμπουΐνου Μπάμπι.

Έχουν γραφτεί άπειρα γύρω από τον Γιώργο Τράγκα.

Ξεσκονίστηκε όσο κανένας Έλληνας πολίτης μέχρι σήμερα. Θεωρητικά ανακάλυψαν τον μεγάλο θησαυρό !

Και όμως. Σε μια χώρα απάτη, με τους μεγαλύτερους λωποδύτες της υφηλίου να την κουμαντάρουν, για να την καταληστεύουν κάθε λεπτό, ο μεγάλος θησαυρός του θείου είναι στραγάλια !

Επειδή όλοι βγήκαν και είχαν κάτι να πουν, από τον δικηγόρο που λέει ότι του έφτιαχνε τις οφσόρ μέχρι τους μεγάλους ερευνητές δημοσιογράφους, μαζί με τις αρχές που ανακάλυψαν τις οφσόρ ! και έχοντας το οκ του θείου για τον ΧΡΟΝΟ, θα δημοσιοποιήσω μια από τις πολλές κρυφές οφσόρ που είχε ο θείος με τα συνεταιράκια του και δεν έχουν αποκαλυφθεί (οι οφσόρ) και ούτε πρόκειται ! Τα συνεταιράκια του πολλά. Υπουργοί, βουλευτές (και Πρωθυπουργοί;) και πολλοί άλλοι, καμουφλαρισμένοι με καταπιστεύματα, μπροστινούς και άλλα έμορφα σχήματα.

Δεν θα μπω ακόμη σε λεπτομέρειες. Θα σας δώσω την εικόνα. Όταν θα έρθει η ώρα θα το καταλάβετε…