Η εταιρεία National Lottery είχε δανειστεί εκατομμύρια από τράπεζες που ανήκουν στο Κρεμλίνο
Η εταιρεία πίσω από την εθνική λοταρία δανειζόταν εκατομμύρια από τράπεζες που ανήκαν στο Κρεμλίνο όταν κέρδισε τη μεγαλύτερη σύμβαση στον δημόσιο τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι δύο μεγαλύτεροι δανειστές της Ρωσίας, η VTB και η Sberbank, ήταν μέρος ενός συνδικάτου που συμφώνησε να δανείσει έως και 640 εκατ. ευρώ (545 εκατ. £) στην Allwyn το 2020, δύο χρόνια πριν ο πανευρωπαϊκός ειδικός τυχερών παιχνιδιών ονομαστεί ο “προτιμώμενος πλειοδότης” για τις συμβόλαιο λοταρίας 6,5 δισ.

Ενώ η Allwyn εξόφλησε το μέρος του δανείου που αναλογεί στις δύο ρωσικές τράπεζες ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, τα κεφάλαια φαίνεται να βοήθησαν στην υποστήριξη του ομίλου κατά τη διάρκεια της δαπανηρής διαδικασίας υποβολής προσφορών για τη λαχειοφόρο αγορά.

Τα δάνεια από τις Sberbank και VTB που ανήκουν στο Κρεμλίνο, που χορηγήθηκαν μέσω ευρωπαϊκών θυγατρικών στην Τσεχία και τη Γερμανία αντίστοιχα, παρέμειναν σε ισχύ για σχεδόν ένα μήνα αφού και οι δύο δανειστές τέθηκαν υπό κυρώσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Allwyn αποπλήρωσε τα χρέη στα τέλη Μαρτίου του 2022, αφού η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών είχε επιλέξει την εταιρεία για τη διεξαγωγή της λαχειοφόρου αγοράς, από τον φορέα εκμετάλλευσης, την Camelot, και μια προσφορά από τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Richard Desmond.

Η Allwyn είπε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για τα δάνεια και την πρόθεσή της να τα αποπληρώσει στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες αφότου η VTB τέθηκε υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι ακολούθησε τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για τις κυρώσεις.

Ωστόσο, τα δάνεια εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι βουλευτές έλαβαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια επιλεγμένων συνεδριάσεων της επιτροπής που εξέταζαν τις επιχειρηματικές σχέσεις του Komárek με τη Ρωσία.

Ο βουλευτής των Εργατικών Clive Efford, μέλος της επίλεκτης επιτροπής για τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό, είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών δεν ανέφερε τα δάνεια κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αποδεικτικών στοιχείων τον Ιούνιο του 2022.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιτροπή επέλεξε να μην μας ενημερώσει ότι γνώριζε ότι η Allwyn είχε δάνεια από δύο τράπεζες που ήταν συνδεδεμένες με το ρωσικό κράτος τη στιγμή που την επέλεξαν ως τον προτιμώμενο πλειοδότη για τη βρετανική λαχειοφόρο αγορά», είπε ο Efford.

«Από αυτά τα στοιχεία είναι σαφές ότι η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών απέτυχε να δώσει πλήρεις και ειλικρινείς απαντήσεις όταν ρωτήθηκε για το τι γνώριζε για τους δεσμούς του Άλουιν με τη Ρωσία του Πούτιν».

Η επιτροπή αναμένεται να ανακρίνει ξανά την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών τον Απρίλιο.

Ο συντηρητικός βουλευτής Iain Duncan Smith, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας όλων των κομμάτων για τις βλάβες που σχετίζονται με τον τζόγο, αμφισβήτησε επίσης γιατί τα δάνεια δεν είχαν βγει στο φως προηγουμένως.

Είπε: «Μπορεί να μην υπήρξε τίποτα ανησυχητικό σχετικά με αυτόν τον δανεισμό, αλλά αν ναι, γιατί δεν ενημερώθηκαν οι βουλευτές και το κοινό;

«Μια σύμβαση του δημόσιου τομέα αυτής της αξίας και σημασίας θα πρέπει να υπόκειται στις ύψιστες απαιτήσεις διαφάνειας. Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών πρέπει να παρουσιάσει μια επείγουσα εξήγηση».

Η προηγουμένως μη αναφερθείσα σχέση μεταξύ της Allwyn και των τραπεζών που ανήκουν στο Κρεμλίνο προέκυψε χάρη στην ανάλυση των ελεύθερα διαθέσιμων εταιρικών αρχείων στην Τσεχική Δημοκρατία, όπου ο Komárek έχτισε την περιουσία του στη μετασοβιετική εποχή.

Παρά τη δημόσια καταδίκη του Komárek για τη «βίαιη» εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Allwyn προσπάθησε να αποτινάξει την ανησυχία των βουλευτών για τους δεσμούς του με τη Ρωσία.

Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανήκε από κοινού στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της Komárek, KKCG, και στην Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο, μέχρι τον Φεβρουάριο.

Δάνεια από τη Sberbank και τη VTB, που διευθετήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, χρηματοδότησαν τον ευρύτερο όμιλο Allwyn, ο οποίος κατέχει λοταρίες και επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών σε όλη την Ευρώπη.

Ο όμιλος ελέγχει την Allwyn Enertainment Ltd που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της λαχειοφόρου αγοράς τον Φεβρουάριο μετά από έναν άκρως ανταγωνιστικό πόλεμο προσφορών.

Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών ξεκίνησε επίσημα τον διαγωνισμό τον Αύγουστο του 2020, ξεκινώντας μια δαπανηρή μάχη που οδήγησε την Allwyn και τους ανταγωνιστές πλειοδότες να ξοδεύουν εκατομμύρια σε συμβούλους, δικηγόρους, βετεράνους συνεδριάσεων και στελέχη δημοσίων σχέσεων για να υποστηρίξουν τις προσφορές τους για ένα συμβόλαιο που προβλέπεται να ανέρχεται σε 6,5 δισ. για 10 χρόνια.

Τα δάνεια είχαν αρχικά εξασφαλιστεί από την Sazka Group Financing, τμήμα του Sazka Group, η οποία μετονομάστηκε σε Allwyn International τον Μάιο του 2022. Οι λογαριασμοί της Sazka Group Financing για το 2021 αναφέρουν ότι ο όμιλος «απάντησε στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία σχετικά με το ρωσικό τραπεζικός τομέας.”

Το ΗΒ είχε θέσει την VTB υπό κυρώσεις σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ η Sberbank προστέθηκε στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου την 1η Μαρτίου.

Τέσσερις ημέρες αφότου η VTB τέθηκε υπό κυρώσεις, η KKCG ενημέρωσε την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών για τα δάνεια και ότι σχεδίαζε να τερματίσει τη συμφωνία.

Στις 15 Μαρτίου, όταν ονομάστηκε προτιμώμενος μειοδότης της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών, τα δάνεια δεν είχαν ακόμη αποπληρωθεί.

Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών είπε ότι «απαίτησε από όλους τους αιτούντες να δηλώσουν όλες τις πηγές χρηματοδότησης που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν τόσο για την αίτησή τους όσο και για τη διεξαγωγή της εθνικής λοταρίας.