Ο χειριστής της McDonald’s στο Ισραήλ συμφώνησε να πουλήσει την επιχείρησή του στη μητρική εταιρεία, δήλωσε η εταιρία του γρήγορου φαγητού, καταδεικνύοντας περαιτέρω τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στις δραστηριότητές του.

Η αμερικανική εταιρεία δήλωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με την Alonyal Limited, τον χειριστή των McDonald’s στο Ισραήλ, για να αγοράσει τα εστιατόρια και τις δραστηριότητές της. Η Alonyal κατέχει και διαχειρίζεται τα McDonald’s στο Ισραήλ για περισσότερα από 30 χρόνια και αυτή τη στιγμή έχει 225 εστιατόρια και περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η McDonald’s.

Η McDonald’s πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο Ισραήλ «θα διατηρηθούν με ισοδύναμους όρους». Η συναλλαγή υπόκειται σε αδιευκρίνιστους όρους και αναμένεται να κλείσει τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Γιατί έχει σημασία: Η απόφαση ακολουθεί τη διαμάχη γύρω από τη σύνδεση της McDonald’s με το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Γάζα. Από τις πρώτες μέρες της σύγκρουσης, υπήρξαν παγκόσμια μποϊκοτάζ κατά του γίγαντα του φαστ φουντ.

Τον Οκτώβριο, η McDonald’s Israel δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι παρείχε δωρεάν γεύματα στο προσωπικό των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων. Σε απάντηση, τα franchise της McDonald’s στον Κόλπο, καθώς και στην Ιορδανία και την Τουρκία εξέδωσαν δηλώσεις με τις οποίες αποστασιοποιήθηκαν από τον Ισραηλινό ομόλογό τους και δεσμεύτηκαν για βοήθεια στη Γάζα, ανέφερε το Reuters.

Η McDonald’s προσπάθησε επίσης να αποστασιοποιηθεί από τον πόλεμο αλλού. Αφού φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές απελευθέρωσαν ποντίκια σε ορισμένες τοποθεσίες franchise στη βρετανική πόλη Μπέρμιγχαμ τον Οκτώβριο, εκπρόσωπος της McDonald’s είπε ότι η επιχείρηση είναι “απογοητευμένη από την παραπληροφόρηση και τις ανακριβείς αναφορές σχετικά με τη θέση μας ως απάντηση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή”.

«Η McDonald’s Corporation δεν χρηματοδοτεί ούτε υποστηρίζει καμία κυβέρνηση που εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση και οποιεσδήποτε ενέργειες από τους τοπικούς επιχειρηματικούς εταίρους μας δικαιοδόχους ανάπτυξης έγιναν ανεξάρτητα χωρίς τη συγκατάθεση ή την έγκριση της McDonald’s», ανέφερε ο εκπρόσωπος σύμφωνα με το BBC.

Ωστόσο, οι διαμάχες φαίνεται να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις της McDonald’s. Ο γίγαντας του γρήγορου φαγητού ανέφερε την πρώτη του απώλεια τριμηνιαίων πωλήσεων σε σχεδόν τέσσερα χρόνια κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Η εταιρεία παλεύει επίσης με εκστρατείες παραπληροφόρησης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κυκλοφόρησαν εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δείχνουν μια ειδοποίηση από την εταιρεία σε ορισμένα από τα εστιατόρια της στη Σκωτία που συγχαίρει τον ισραηλινό στρατό για τη δολοφονία ανθρώπων στη Γάζα. Οι ανακοινώσεις δημοσιεύτηκαν από ακτιβιστές και όχι από την εταιρεία, σημείωσε το Reuters σε έναν έλεγχο στοιχείων την Τετάρτη.

Άλλες εταιρείες όπως τα Starbucks έχουν επίσης επηρεαστεί από τον πόλεμο της Γάζας. Τον Μάρτιο, ο όμιλος AlShaya του Κουβέιτ, ο οποίος διαχειρίζεται τα Starbucks στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι απολύει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, επικαλούμενος τις «συνεχώς δύσκολες συνθήκες συναλλαγών τους τελευταίους έξι μήνες».

Τα Starbucks έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει το Ισραήλ, αν και ο αμερικανικός γίγαντας του καφέ έκλεισε τα καταστήματά του στη χώρα το 2003.