Όταν η ICIJ κυκλοφόρησε το Cyprus Confidential πριν από δύο εβδομάδες, η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της ότι το νησί της Μεσογείου δεν θα χρησιμεύει πλέον ως οικονομικό καταφύγιο για δισεκατομμυριούχους που αποφεύγουν τις κυρώσεις.

Αλλά ακόμη και τα γρήγορα λόγια μεταμέλειας του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη – και η υπόσχεση για έρευνα στον μυστικό χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας – δεν έχουν κατευνάσει τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ως απάντηση στην έρευνα της ICIJ, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν τον ρόλο της Κύπρου στην υπονόμευση των δυτικών κυρώσεων που είχαν σκοπό να εμποδίσουν την πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Όταν πρόκειται για διαφθορά και οικονομικά αδικήματα, οι εθνικές αρχές είναι πολύ συχνά οι ένοχοι. Είναι συνένοχοι», δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie In ‘t Veld, η οποία ζήτησε να λογοδοτήσει κάθε κράτος μέλος της ΕΕ που επιτρέπει στους συμμάχους του Πούτιν να παραβιάζουν τις κυρώσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετατρέπεται σε παράδεισο των γκάνγκστερ, γιατί υπάρχει πλήρης ατιμωρησία», είπε.

Άλλοι ευρωβουλευτές επανέλαβαν τα αισθήματα του In ‘t Veld και ενθάρρυναν τους συναδέλφους τους να επιταχύνουν τις κινήσεις για τον καλύτερο συντονισμό των ποινικών κυρώσεων για φοροδιαφυγή κυρώσεων σε ολόκληρο το μπλοκ.

Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει νέες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνεχιζόμενη ποινική έρευνα των κυπριακών αρχών για τις κινήσεις ενός Ρώσου δισεκατομμυριούχου να προστατεύσει μια επένδυση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον του.

Η ICIJ διαπίστωσε ότι το κυπριακό σκέλος του λογιστικού κολοσσού PwC βοήθησε τον Alexey Mordashov να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία μιας γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας στη Marina Mordashova, την οποία η ΕΕ αναγνώρισε ως σύζυγό του. Αργότερα της επιβλήθηκαν κυρώσεις και η μεταβίβαση μετοχών κηρύχθηκε άκυρη από τη γερμανική κυβέρνηση.

Τώρα, οι κυπριακές αρχές κατηγορούνται ότι τηρούν τις ίδιες πληροφορίες για αρκετούς μήνες χωρίς να προβαίνουν σε ουσιαστικές ενέργειες.

Η κυπριακή καθημερινή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι φαίνεται να σέρνουν τα πόδια τους: «Τώρα η κοινοπραξία ICIJ και οι διεθνείς δημοσιογραφικές αποκαλύψεις τους έχουν νικήσει όλους».