Οι Ιρανοί βούτηξαν τις μετοχές του Λάτση και του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Πληρώνουν τα διπλά στη μαύρη αγορά του… Κολωνακίου !

Το Δεκέμβριο του 2008 σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, «Η Ελληνική Εταιρεία Πετρελαίων συνεργάζεται με το Ιράν για πολλά χρόνια στον τομέα του αργού πετρελαίου» (Υπουργείο Εξωτερικών, «Διμερείς Σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν», Δεκέμβριος 2008).

Από τον Απρίλιο του 2010, τα Ελληνικά Πετρέλαια εισάγουν 60 χιλιάδες βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από το Ιράν. (Reuters, «Iran’s Crude Oil Buyers in Europe, Asia», 18 Απριλίου 2010.)

«Το Ιράν έχει μπλοκάρει τις πωλήσεις πετρελαίου σε δύο ελληνικές εταιρείες, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil Hellas, αφού δεν κατέβαλαν την πληρωμή, ανέφερε την Πέμπτη η ιρανική κρατική τηλεόραση. Το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV, ανέφερε ότι το κορυφαίο διυλιστήριο της Ελλάδας Hellenic Petroleum and Motor Η Oil Hellas αποκλείστηκε από την αγορά ιρανικού αργού μετά την αδυναμία των αγορών της.Την Τρίτη, ανώτατη πηγή στα Ελληνικά Πετρέλαια είπε στο Reuters ότι το διυλιστήριο είχε αναστείλει τις αγορές ιρανικού αργού επειδή οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησαν αδύνατη τη συνάντησή τους τις πληρωμές του για πετρέλαιο». (Reuters, «Το Ιράν μειώνει το πετρέλαιο στις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων πληρωμών-Press TV», 4/5/2012)

“Το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ελλάδας Hellenic Petroleum συμφώνησε την Παρασκευή να αγοράσει αργό πετρέλαιο από το Ιράν μετά από διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Ιράν στην Αθήνα. Η συμφωνία θα κάνει τα Ελληνικά Πετρέλαια το πρώτο ευρωπαϊκό διυλιστήριο που θα επανεκκινήσει τις εμπορικές σχέσεις με τη χώρα του Περσικού Κόλπου μετά την άρση του διεθνείς κυρώσεις, ανέφερε το Reuters». (Ιανουάριος 2016)

Ο Ιρανός Υφυπουργός Πετρελαίου για Διεθνείς Υποθέσεις Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια περιέγραψε τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης στην ευρωπαϊκή χώρα, υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για την εκπλήρωση του χρέους των Ελληνικών Πετρελαίων προς το Ιράν. ” (25 Ιανουαρίου 2016).

Το 2017 η πολιτεία των ΗΠΑ της Νότιας Καρολίνας και του Τενεσί συμπεριέλαβε τα Ελληνικά Πετρέλαια στον κατάλογο των εταιρειών που συναλλάσσονται με το Ιράν, καθιστώντας την Ελληνική εταιρία μη επιλέξιμη για επενδύσεις ή/και κρατικές συμβάσεις.

«Τα διυλιστήρια, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η Saras, η ισπανική Repsol και η Cepsa, καθώς και η Ελληνικά Πετρέλαια, ετοιμάζονται να σταματήσουν τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μόλις πιάσουν οι κυρώσεις, είπαν οι πηγές… Η Hellenic έπρεπε να σταματήσει τις εισαγωγές επειδή η ελβετική τράπεζα δεν επεξεργαζόταν πλέον πληρωμές προς το Ιράν, δήλωσε πηγή του κλάδου που γνωρίζει την κατάσταση». (6/6/2018).

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 7.12.2023, το Ταμείο
Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») ανακοινώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η
Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. («POIH» και από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, οι «Πωλητές
Μέτοχοι») συμφώνησαν να πωλήσουν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές (οι «Μετοχές»)
της HELLENiQ Energy Holdings S.A. («HELLENiQ» ή η «Εταιρεία»), που αντιστοιχούν στο 11.0%
του υφιστάμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά
Μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν
απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η «Συναλλαγή»). Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει 13.128.317
Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα κατέχει
31.2% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ, και η POIH θα διαθέσει 20.491.553 Μετοχές στο
πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα κατέχει 40.4% του
μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.
Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα στις 12.12.2023, εφόσον
ικανοποιηθούν ή καταργηθούν ορισμένες συνήθεις αιρέσεις.

Μέσω παρένθετων προσώπων – νομικά πρόσωπα στο Λουξεμβούργο και την Κύπρο – οι Ιρανοί απέκτησαν μεγάλο ποσοστό στα ΕΛΠΕ απο τις υφισταμένες μετοχές που δόθηκαν προς πώληση. Δικηγορικό γραφείο στο Κολωνάκι οργάνωσε το δίκτυο των εταιριών κατόπιν εντολής του πελάτη της απο την Θεσσαλονίκη. Κάτω απο το τραπέζι προσφέρουν μέχρι και τα διπλάσια υπό τον όρο το σύνολο των μετοχών – με την μορφή του pool – να αγγίζει το 1% και πάνω….