Η Εθνική Αραβική Ορχήστρα ξεκίνησε το 2009 ως φοιτητικό σύνολο στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υπό τη διεύθυνση του Michael Ibrahim. Μετά την πρώτη συναυλία, το σύνολο διπλασιάστηκε σε μέγεθος για να γίνει ορχήστρα και άρχισε τις πρόβες για την επόμενη συναυλία του στις 28 Ιανουαρίου 2010 στο Britton Recital Hall. Η επιτυχία των δύο προηγούμενων συναυλιών οδήγησε τον Michael να ιδρύσει τη μη κερδοσκοπική οντότητα της ορχήστρας με το όνομα Michigan Arab Orchestra την άνοιξη του 2010.
Υπό την ηγεσία του ιδρυτή και του μουσικού διευθυντή της, η ορχήστρα ίδρυσε ένα δεύτερο συγκρότημα δωματίου (το σύνολο του takht) το οποίο είχε την πρώτη του εμφάνιση τον Δεκέμβριο του 2010. Με τη συνεχιζόμενη επέκτασή του, ο οργανισμός άρχισε να κερδίζει την υποστήριξη της κοινότητάς του που περιλάμβανε προσθήκη των συνιδρυτών της ορχήστρας, Usama Baalbaki, Moose Scheib και Dr. Vasken Artinian.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η Αραβική Ορχήστρα του Μίτσιγκαν καθιερώθηκε γρήγορα ως η κορυφαία οργάνωση του Έθνους για την αραβική μουσική, η οποία οδήγησε την ορχήστρα στο σπίτι της στο Detroit Music Hall Center for the Performing Arts το 2012 και κορυφώθηκε με την πρώτη σημαντική επιχορήγηση της ορχήστρας από το Knight Foundation το 2013.
Από εκεί η Αραβική Ορχήστρα του Μίτσιγκαν ξεκίνησε το πρόγραμμά της Building Bridges Through Music (BBTM), το οποίο ξεκίνησε στο Δημόσιο Σχολικό Σύστημα του Ντιτρόιτ. Το πρόγραμμα BBTM σχεδιάστηκε για να διδάξει στους μαθητές την ομορφιά και τον πλούτο του αραβικού πολιτισμού, παρέχοντας παράλληλα ευκαιρίες για πολιτιστική κατανόηση και εμπλουτισμό.
Στις 26 Ιανουαρίου 2014, η Εθνική Αραβική Ορχήστρα έκανε το εθνικό της ντεμπούτο στο Woodruff Arts Center (Atlanta Symphony Hall).
Έκτοτε, η ορχήστρα άρχισε να συνεργάζεται σε μια σειρά από έργα που περιλάμβαναν: τη συναυλία Haflah με τη Φιλαρμονική του Μίσιγκαν που έκανε πρεμιέρα μια πρωτότυπη μουσική από τον υποψήφιο για Grammy συνθέτη Kareem Roustom.
Η συναυλία MidEast x MidWest με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τολέδο που εξαντλήθηκε λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2016 φέρνοντας την κοινότητα του Τολέδο πιο κοντά, το East Meets West Hip Hop Fusion Project που ενσωματώνει αποτελεσματικά την αραβική μουσική στη δυτική κουλτούρα, και πιο πρόσφατα, ένα παραγγελία νέας μουσικής που έπαιξε ζωντανά στις βωβές ταινίες του Μοχάμεντ Μπαγιούμι σε συνεργασία με το Αραβοαμερικανικό Εθνικό Μουσείο, το Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόιτ και το Εθνικό Δίκτυο Παραστάσεων. εκθέτοντας τη μουσική και τον πολιτισμό σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινό.
Συνεχίζει την αποστολή του να διατηρεί και να ενσωματώνει τον αραβικό πολιτισμό δημιουργώντας αξέχαστες μουσικές εμπειρίες μέσω της εκπαίδευσης και των παραστάσεων με έμφαση στις μουσικές παραδόσεις του αραβικού κόσμου.