Νέα έρευνα αποκάλυψε ότι πολλά κοινά τρόφιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν δυνητικά επιβλαβή φυτοφάρμακα ανά και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS).

Το Pesticide Action Network UK ανακάλυψε ότι 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα PFAS υπήρχαν σε μπαχαρικά και μια σειρά από φρούτα και λαχανικά, όπως σταφύλια, κεράσια, σπανάκι και ντομάτες.

Η PAN UK ανέλυσε τα τελευταία αποτελέσματα από το πρόγραμμα δοκιμών υπολειμμάτων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσε ότι οι φράουλες ήταν οι χειρότεροι παραβάτες με το 95% των 120 δειγμάτων που ελέγχθηκαν από την κυβέρνηση το 2022 να περιέχουν φυτοφάρμακα PFAS.

Τα PFAS είναι μια οικογένεια 10.000 χημικών ουσιών που χαρακτηρίζονται ως «για πάντα χημικά» λόγω της ικανότητάς τους να παραμένουν στο περιβάλλον και να συσσωρεύονται στο αίμα, τα οστά και τον ιστό των ζωντανών οργανισμών.

Η ομάδα εκστρατείας πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις για το χρόνο που χρειάζεται το PFAS για να υποβαθμιστεί πλήρως στο περιβάλλον κυμαίνονται από μια δεκαετία έως πάνω από 1.000 χρόνια.

Αύξηση του κινδύνου ασθενειών και προβλημάτων υγείας
«Δεδομένου του αυξανόμενου όγκου στοιχείων που συνδέουν το PFAS με σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καταναλώσουν αυτές τις χημικές ουσίες, μερικές από τις οποίες μπορεί να παραμείνουν στο σώμα τους για πολύ στο μέλλον», είπε ο Nick Mole, υπεύθυνος πολιτικής στην PAN UK.

«Με ορισμένες πλαστικές συσκευασίες τροφίμων επίσης μολυσμένες με PFAS και PFAS που υπάρχουν στο πόσιμο νερό και το έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει επειγόντως να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με την κατάποση αυτών των «για πάντα χημικών ουσιών» και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αποκλείσουμε από η τροφική αλυσίδα», πρόσθεσε ο Μολ.

Μετά τις φράουλες, τα σταφύλια, τα κεράσια και το σπανάκι βρέθηκαν συχνότερα να περιέχουν τα φυτοφάρμακα, με πάνω από το 42% του καθενός να έχει τις χημικές ουσίες που ανιχνεύονται.

Η ομάδα της εκστρατείας είπε ότι υπήρχε σχετικά μικρή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξετάζει τα σχετικά προβλήματα υγείας αυτών των χημικών ουσιών. Ωστόσο, μελέτες με κριτές που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες συνέδεσαν την έκθεση στο PFAS με μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και ζητημάτων γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα που αναλύθηκαν από την PAN UK ελήφθησαν από τα τελευταία δεδομένα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, η οποία δοκιμάζει περίπου 2.500 δείγματα φαγητού βάρους ενός κιλού από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων τροφίμων.

Η κυβέρνηση θέτει αυστηρά όρια στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Υπάρχουν 25 φυτοφάρμακα PFAS που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο, έξι από τα οποία ταξινομούνται ως άκρως επικίνδυνα, είπε η PAN UK, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος δεν έκανε ενεργά δείγματα ποταμών για κανένα από τα 25 φυτοφάρμακα PFAS που χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τα μόνα χημικά που έχουν σχεδιαστεί για να είναι τοξικά και στη συνέχεια απελευθερώνονται σκόπιμα στο περιβάλλον», είπε ο Mole. «Παρόλα αυτά, τα πολύ καθυστερημένα σχέδια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων του PFAS επικεντρώνονται αποκλειστικά στα βιομηχανικά χημικά, αγνοώντας εντελώς τα φυτοφάρμακα».

Ένας εκπρόσωπος της Defra είπε ότι η κυβέρνηση έθεσε αυστηρά όρια στα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων τόσο στα τρόφιμα για τους καταναλωτές όσο και στις ζωοτροφές για τα ζώα.

«Αυτά τα όρια έχουν τεθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και είναι κάτω από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές για κατανάλωση, καθώς και για τρόφιμα που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και για εκείνα που εισάγονται από άλλες χώρες», είπε ο εκπρόσωπος.

«Τα φυτοφάρμακα PFAS είναι απολύτως περιττά για την καλλιέργεια τροφίμων και αποτελούν μια εύκολα αποφευχθείσα πηγή ρύπανσης από PFAS», είπε ο Mole. «Η απαλλαγή τους θα ήταν μια τεράστια νίκη για τους καταναλωτές, τους αγρότες και το περιβάλλον».