UĞUR ŞAHIN: Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ BIONTECH (Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής)

by on 12 November 2020

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εύρεση του εμβολίου για τη νόσο της Covid-19 έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο τους είναι 90% αποτελεσματικό. 

Πρόκειται για μια συνεργασία της Pfizer και της Biontech. Πίσω από την Βiontech βρίσκεται ο Ουγούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι, τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19.

Ο Σαχίν αν και κατάφερε να δημιουργήσει εταιρίες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατό του.

Σήμερα, ο 55χρονος γιατρός έγινε διευθύνων σύμβουλος μιας γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας. Μαζί με τη σύζυγό του, την 53χρονη Οζλέμ Τουρέτσι, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech, αποτελούν την ψυχή της «ομάδας όνειρο» πίσω από τις ελπίδες του κόσμου για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19.

Ο Σαχίν, γεννημένος στην Τουρκία, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής και ερευνητής με ειδικότητα την ανοσοθεραπεία.

Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Αμβούργου, όπου κατά τη διάρκεια της πρώτης ακαδημαϊκής του καριέρας συνάντησε την ανοσολόγο Τουρέτσι. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό πάθος.

Το ζευγάρι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη. Σε παλαιότερη συνέντευξή η Τουρέτσι είχε δηλώσει: «ακόμα και την ημέρα του γάμου μας το 2002 την περάσαμε στο εργαστήριο με εργαστηριακές ρόμπες κάνοντας έρευνα. Αυτό που ερευνούσαμε ήταν πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έναντι στον καρκίνο».

Ο Σαχίν και η Τουρέτσι συνέστησαν τη BioNTech το 2008, με σκοπό την αναζήτηση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, η οποία επίσης ασχολείται με προγράμματα HIV και φυματίωσης.

Οι συνάδελφοι τους περιγράφουν τον κ. Σαχίν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που αποφεύγει να ελέγχει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και ενδιαφέρεται περισσότερο να διαβάσει επιστημονικά περιοδικά.

Στο μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού

Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το προσθέτει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού.

Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία «mRNA».

Κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε τρωκτικά. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Έτσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξανασυνεργαστεί για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018. Σε διάστημα μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως «Τ κύτταρα».

Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν σε 164 άτομα. Πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πώλησε μετοχές της εταιρείας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, πώλησε μετοχές της εταιρείας αξίας εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα που έγινε η ανακοίνωση ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech κατά του κορωνοϊού έχει 90% αποτελεσματικότητα.

Οι μετοχές της Pfizer και της BionTech έκαναν «ράλι» μετά τα θετικά νέα. Η αμερικανική εταιρεία είχε άνοδο 8% τη Δευτέρα και η γερμανική ακόμη περισσότερο, με κέρδη 15%.

Σύμφωνα με το CNN, o Μπουρλά πώλησε 132.508 μετοχές της Pfizer στα 41,94 δολάρια, που σημαίνει ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 5,57 εκατ. δολαρίων.

Άλλη μία αξιωματούχος της Pfizer, η εκτελεστική αντιπρόεδρος Σάλι Σουζμάν, επίσης πώλησε μετοχές τη Δευτέρα στο πλαίσιο προκαθορισμένου σχεδίου. Σύμφωνα πάντα με το CNN, η συναλλαγή αφορούσε 43.662 μετοχές στα 41,94 δολάρια, συνολικής αξίας 1,8 εκατ. δολαρίων.

Ο Μπουρλά είπε στον Sanjay Gupta του CNN ότι έμαθε για τα αποτελέσματα των δοκιμών του εμβολίου την Κυριακή, μια μέρα πριν από τη δημοσιοποίησή τους.