Task Force Operation by George Zavos: ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ, Ο ELA ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ….

by on 11 March 2020

“Θερμόμετρο” σε NPLs και καταθέσεις για τον κοροναϊό, βάζει η κυβέρνηση, ενόψει “Ηρακλή”.

Ειδική task force αναλαμβάνει από σήμερα δράση, για όσο διάστημα απαιτήσουν οι έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία στις αγορές, προκειμένου να οχυρώσει την εγχώρια χρηματαγορά.

Σε συνεχή επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές και εν αναμονή της δράσης που θα αναλάβει η ΕΚΤ για την προφύλαξη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμες τις άμυνες για την προληπτική θωράκιση των ελληνικών τραπεζών. Ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, προχώρησε χθες στη σύσταση ομάδας παρακολούθησης και συντονισμού των παρεμβάσεων που ενδέχεται να απαιτηθούν ώστε να προληφθούν εκτεταμένες επιπτώσεις του κοροναϊού στο τραπεζικό σύστημα και στο χρηματιστήριο.

Η πανδημία του κοροναϊού βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες μπροστά σε ένα απαιτητικό ξεκίνημα, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, για την εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω της συστημικής και δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων. Στον “Ηρακλή” έχουν επενδυθεί εντατική προετοιμασία οκτώ μηνών και προσδοκίες εξυγίανσης των τραπεζών και προσέλκυσης νέων επενδυτών στην ελληνική Οικονομία, ενώ το σχήμα έχουν “αγκαλιάσει” οι ευρωπαϊκές αρχές και οι αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να προληφθεί και να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του κοροναϊού στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, αλλά και σε τυχόν διασάλευση της τραπεζικής ρευστότητας μέσω αυξημένων εκροών καταθέσεων. “Αιμορραγία” στα δύο αυτά μεγέθη θα εκτροχίαζε το τραπεζικό σύστημα από τις ράγες της ομαλής πορείας στην οποία έχει μπει από πέρυσι το καλοκαίρι και θα διακύβευε την επιτυχία του “Ηρακλή” για την εξυγίανση των τραπεζών. Σχετική με την επιτυχία του κρίσιμου εγχειρήματος του “Ηρακλή” είναι και η πορεία του χρηματιστηρίου, καθώς παράλληλο ζητούμενο με την εξυγίανση των τραπεζών είναι η προσέλκυση διεθνών και μακροπρόθεσμων επενδυτών στη χώρα.

Κατόπιν αυτών, η task force του Υπουργείου Οικονομικών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην οποία, όπως έγραψε χθες το Capital.gr, μετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, θα καταγράφει σε καθημερινή βάση τη συμπεριφορά κρίσιμων μεγεθών του τραπεζικού τομέα. Στην ουσία, και με την αρωγή των οικονομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων που θα ανταλλάσσονται μεταξύ των άμεσα εμπλεκόμενων θεσμών. Κινήσεις για την απόσυρση καταθέσεων, τη δημιουργία νέων επισφαλειών και την πορεία των δανείων που βρίσκονται ήδη στα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και στοιχεία για τις κινήσεις και τις προθέσεις (margin calls) των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα παρακολουθούνται από σήμερα σε ημερήσια βάση.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Η “πυροσβεστική” ετοιμότητα της κυβέρνησης στον χρηματοπιστωτικό  τομέα σημειώνεται ενώ, πανευρωπαϊκά, αναμένονται ισχυρά “αντιβιοτικά”  μέτρα έναντι του κοροναϊού από την ΕΚΤ. Οι αγορές φαίνεται πως περιμένουν συντονισμό κυβερνήσεων και Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης, δηλαδή “επίθεση στον ιό” με κοκτέηλ μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Προσβλέπουν σε χαλάρωση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και νομισματική πολιτική που καλείται να αντιμετωπίσει το σενάριο “φυσικής καταστροφής” που θέτει στις αγορές ο κοροναϊός, την ώρα που η Οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει τάσεις ύφεσης και βρίσκεται σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Στην εγχώρια τραπεζική αγορά, παρά τις έντονες χρηματιστηριακές αναταράξεις του τελευταίου διαστήματος με προφανή αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο, οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται μέχρι στιγμής ψύχραιμοι για τις επιπτώσεις του κοροναϊού.  

Capital.gr