OKEANIS ECO TANKERS (ALAFOUZOS FAMILY): SHORT POSITION ! SELL HIGH (Short Selling), BUY LOW (Short Cover) …

by on 17 September 2019

Στις 4 Ιουλίου 2018 ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται στην αγορά του Όσλο οι μετοχές της Okeanis Eco Tankers. Ο αναλυτής της Gersemi Research Joakim Hannisdahl, έδινε σύσταση «buy» (αγορά) για τις μετοχές της νεοεισηγμένης εταιρίας, εκτιμώντας ότι είναι «φθηνές» για το στοίχημα της ανάκαμψης της αγοράς των τάνκερ πετρελαίου...

Το buy ένα χρόνο πριν… έγινε bye bye …

Επικεφαλής τότε της διοικητικής ομάδας της Okeanis ηταν ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Kyklades Maritime (ναυτιλιακή της οικογένειας Αλαφούζου), ενώ η κα Θάλεια Καλαφάτη, με 38 χρόνια εμπειρίας στη χρηματοδότηση πλοίων, είχε  αναλάβει τη θέση της CFO. Επίσης, ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος (Junior)  ήταν COO της νέας εταιρίας.

Η καλή μας Θάλεια  έμεινε στη θέση της για 2 ολόκληρους μήνες ! Ο Αλαφούζος προσέλαβε νέο Oικονομικό Διευθυντή (CFO),τον Γιάννη Παπαϊωάννου.  Ψίθυροι στο Πειραιά έλεγαν διάφορα. Κουτσομπολιά με ουσία ;;;

Η Θάλεια παρέμεινε στην εταιρία.

Από τη διαδικασία ιδιωτικής τοποθέτησης πριν την εγγραφή της στην αγορά Merkur Market στο Όσλο ο Αλαφούζος είχε παντελωνιάσει 100 εκ δολ.

Έτσι άρχισε σιγά σιγά  να αγοράζει μετοχές από το ταμπλό ώστε να δείξει στην αγορά  στο Χρηματιστήριο του Όσλο την παρουσία του και βέβαια στην ουσία να στηρίξει το χαρτί το οποίο ήταν πτωτικό.

Τέλη Οκτωβρίου ανακοινώνει ότι ότι εξασφάλισε δανειακές διευκολύνσεις για τη χρηματοδότηση δύο νεότευκτων πλοίων της από τις τράπεζες Credit Suisse και BNP Paribas. Επίσης βρισκόταν σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και για τα άλλα δύο πλοία της που βρίσκονται υπό κατασκευή.

Συνολικό ύψος 116,3 εκατ. δολ. για τη χρηματοδότηση δύο πλοίων VLCC που κατασκευάζονται στο ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries.  Από την Credit Suisse 58,125 εκατ. δολ. για το νεότευκτο hull 3051 και από την BNP Paribas, τα υπόλοιπα 58,175 εκατ. δολ. για το πλοίο hull 3089.

Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς των μετοχών από την Merkur Market του Χρηματιστηρίου της Νορβηγίας που διαπραγματεύονταν στην Oslo Axess, την κύρια αγορά του ίδιου χρηματιστηρίου. Το σχέδιο του ήταν να προχωρήσει σε Α.Μ.Κ  υψους 55 – 60 εκ δολ.

Θυμηθείτε  ότι ο στόλος της αποτελούνταν αρχικά από τρία τάνκερ aframaxes και τρία suezmaxes, ενώ έχει υπό κατασκευή ένα ακόμη suezmaz και οκτώ VLCCs.

Τα τέσσερα πρώτα VLCC χρηματοδοτήθηκαν μέσω της συμφωνίας sale and leaseback που έκλεισε με τη νορβηγική Ocean Yield του εφοπλιστή Kjell Inge Rokke. 

Τέλη Νοέμβριου ανακοινώνει ότι εξασφάλισε  και άλλες… δανειακές διευκολύνσεις ύψους 59 εκατ. δολαρίων από την ABN Amro.

Αρχές Δεκεμβρίου  οι QVT Financial, Ironsides Partners και VR Capital Group, εταιρείες που ήδη κατέχουν μετοχές στην Okeanis Eco Tankers, αγόρασαν επιπλέον τίτλους κατά τη διάρκεια της ιδιωτικής τοποθέτησης που πραγματοποίησε η ναυτιλιακή. Παράλληλα, η Okeanis έλαβε δάνειο από την έτερη επιχείρηση της οικογένειας Αλαφούζου, Glafki Marine Corp.

Συγκεκριμένα, η QVT Financial αγόρασε 640.000 νέες μετοχές, αξίας 5,02 εκατ. δολαρίων (42,25 εκατ. κορόνες Νορβηγίας), με το ποσοστό της στην Okeanis να αυξάνεται στο 4,82% (1.508.500 μετοχές).

Η Ironsides Partners εξαγόρασε 1.030.000 μετοχές αξίας άνω των 8 εκατ. δολαρίων, με το ποσοστό της στη ναυτιλιακή να ανέρχεται στα 5,84%  (1.830.000 μετοχές).

Τέλος, η VR Capital κατέβαλε ποσό 1,64 εκατ. δολαρίων, για να αποκτήσει επιπλέον 212.553 μετοχές, αξίας περίπου 1,64 εκατ. δολαρίων. Πλέον ελέγχει ποσοστό 5,42% της Okeanis (1.698.033 μετοχές).

Παράλληλα, με την ιδιωτική τοποθέτηση, η Glafki χορήγησε στην Okeanis δάνειο 15 εκατ. δολαρίων, το οποίο διασφαλίζει στην εταιρεία ρευστότητα σε μετρητά

Ουσιαστικά δάνεισε στον εαυτό του.

(Εδώ  σε αυτό το σημείο γράφεις 6 τόμους – ολόκληρη  εγκυκλοπαίδεια  -για την σχέση της Glafki με την Καθημερινή τα δάνεια της κ.τλ. κ.τ.λ.)

Αρχές Γενάρη προχώρησε σε μία ακόμη συμφωνία sale and leaseback με τη νορβηγική Ocean Yield, συμφερόντων του εφοπλιστή Kjell Inge Rokke. 

Ειδικότερα, η Ocean Yield συμφώνησε να εξαγοράσει suezmax δεξαμενόπλοιο Milos στην τιμή των 56 εκατ. δολαρίων με ναύλωση του γυμνού πλοίου για 13 χρόνια στην Okeanis Eco Tankers.

Η τιμή πώλησης περιλαμβάνει πίστωση του πωλητή ύψους 7 εκατ. δολαρίων, με αποτέλεσμα η καθαρή τιμή να διαμορφώνεται στα 49 εκατ. δολάρια.

Το Miloς θα αποφέρει περίπου 18 εκατ. δολάρια μετρητά στη ναυτιλιακή μόλις παραδοθεί στην Ocean Yield κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 έλεγαν τότε,  ενώ ένα μέρος των κεφαλαίων που θα εισπράξει από την πώληση, περίπου 31 εκατ. δολάρια, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανείου. Παράλληλα η Okeanis Eco Tankers θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει και πάλι το πλοίο κατά τη διάρκεια της περιόδου ναύλωσης.

Ο Αλαφούζος κινείται στα χνάρια του συγχωρεμένου  -ενός και μοναδικού για τη εποχή του –  Λαναρά. Του αειμνήστου σερ Τόμας.

Ακριβώς το ίδιο είχε κάνει με τον ΞΙΦΙΑ  -τον θυμάστε ;; είχε και αεροπλάνα και βαπόρια !!! – με την Κλωνατέξ, ενώ ήταν μοντέλο μοναδικό με την Εθνική.  Όλα τα δάνεια της Κλωνατέξ που είχαν σκάσει – αμέτρητα δις δρχ – στην Εθνική γύρισαν με συμφωνία sale and leaseback. Ο Θωμάς έφυγε, οι Εθνικάριοι πήραν τις μίζες τους και το κτίριο πχ στην Εθνική έμεινε ατόφιο με νυχτερίδες και αράχνες έως και σήμερα !

Και ποιος πλήρωσε τα δις ;;;

Μα φυσικά ο ένας και μοναδικός…. περιούσιος λαός αυτού του πλανήτη !!!!

Συνεχίζουμε

Όλο αυτό το διάστημα η μετοχή ήταν ψόφια και πτωτική.

Τον Φεβρουάριο ανακοινώνει ότι  οι ενέργειες για τη μεταφορά της στην Oslo Axess αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάρτιο, λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου τριμήνου της χρήσης του 2019.

Προσεξτε.  Εμφανίζονται άλλοι μεγάλοι μέτοχοι οι State Street Bank and Trust Comp, Credit Suisse Securities, Brown Brothers Harriman και Euroclear Bank.

Οι μυημένοι κρυφογελούν γιατί καταλαβαίνουν…

Οι μήνες περνούν και στα τέλη Ιουνίου ανακοινώνει  ότι εξασφάλισε δανειακή διευκόλυνση ύψους 11 εκατ. δολαρίων από την BNP Paribas, για τον εξοπλισμό έξι πλοίων  με scrubbers.

Ο Αλαφούζος απολάμβανε αστακούς και σαμπάνιες στα καταγάλανα νερά του Ιουνίου στο σκάφος του και αφού γιόρτασε και αυτός μαζί με τους υπόλοιπους χριστιανούς τον 15Αυγουστο, ανακοινώνει στις 16 ζημίες για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

 Ειδικότερα, στο α’ εξάμηνο 2019 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες μόνο 3,1 εκατ. δολαρίων, έναντι ζημιών 400.000 δολαρίων κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Στην ανακοίνωσή της, η Okeanis Eco Tankers αναφέρει πως «συνεχίζει να αποδίδει καλά εμπορικά και τεχνικά, εν μέσω ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου στόλου και αναβαθμίσεων με scrubbers». Υπογραμμίζει επίσης τις αδυναμίες στην αγορά, όπως τις εποχιακές ελλείψεις στα διυλιστήρια, και την έλλειψη φορτίων από τη Μέση Ανατολή, όμως επισημαίνει πως οι προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας για το δεύτερο μισό του 2019 δείχνουν ισχυρότερη ανάπτυξη, ενώ η αύξηση του στόλου στην αγορά αναμένεται μικρότερη.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε μία ανάκαμψη της αγοράς των τάνκερ αρχής γενομένης από το γ’ τρίμηνο 2019», τονίζει η εταιρεία.

Σήμερα όλα τα παραπάνω αποτελούν καλό σενάριο ! όταν η πραγματικότητα είναι πλέον τελείως διαφορετική !

Η ζημιές είναι δεδομένες τώρα,  βεβαιωμένες στο τέλος του χρόνου. Το θέμα είναι πόσα πολλά εκατομμύρια μπορεί να είναι !

Συνεχίζεται…