MONSANTO: ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΜΟΝΟ 2 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ

by on 14 May 2019

Δικαστήριο ενόρκων έδωσε εντολή στον αγροτοχημικό γίγαντα Monsanto (Μονσάντο) να πληρώσει 2,055 δισ. δολάρια σε ένα ζευγάρι που ισχυρίζεται ότι το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο προϊόν της εταιρείας Roundup Ready τους προκάλεσε καρκίνο.

Πρόκειται για την τρίτη δίκη που χάνει η Monsanto (Μονσάντο) στην Καλιφόρνια από τον Αύγουστο, αλλά ένας καθηγητής Νομικής στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι είναι πιθανόν μία νέα δίκη με δικαστή ή ένα Εφετείο να μειώσει σημαντικά την τιμωρητική αποζημίωση.

Το πολιτειακό δικαστήριο ενόρκων στο Οκλαντ κατέληξε σε απόφαση ότι το ζιζανιοκτόνο προκάλεσε λέμφωμα non-Hodgkin στο ζεύγος Αλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ (Alva και Alberta Pilliod). Οι ένορκοι τους επιδίκασαν από ένα δισ. δολάρια και επιπλέον 55 εκατ. σε ανταποδοτικές απώλειες.

Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto, την οποία εξαγόρασε η Bayer πέρυσι. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

Η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Επισήμανε ότι ο Αλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα non-Hodgkin (μη-Χότζκιν) ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυμηγορία έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με το συμπέρασμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, ΕPA) ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του συγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου.

Ο γερμανικός αγροτοχημικός κολοσσός διατείνεται ότι οι μελέτες που εκπόνησαν επί δεκαετίες επιστήμονες της Monsanto και άλλοι απέδειξαν πως η γλυφοσάτη και το Ράουνταπ δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το συμπέρασμα πολλών εποπτικών φορέων διεθνώς.

Μολαταύτα, η Bayer είναι αντιμέτωπη με πάνω από 13.400 αγωγές στην αμερικανική δικαιοσύνη για παρόμοιες υποθέσεις.

Οι προηγούμενες δύο καταδικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών της Bayer. Οι μέτοχοί της επικρίνουν τη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξαγορά της Monsanto και τα δικαστικά προβλήματα που κληρονόμησε. Η εταιρεία έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της μετά την πρώτη ετυμηγορία.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις γαλλικές Αρχές έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της Μonsanto, για «φακέλωμα» πολιτικών και δημοσιογράφων, και με το ενδεχόμενο να έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Την έρευνα παραδέχτηκε μάλιστα την Τρίτη ο γερμανικός κολοσσός Bayer αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer Ματίας Μπέρνινγκερ είπε ότι «υποθέτει πως σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μπορεί να υπήρχαν τέτοιες λίστες.

Τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν χθες ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αφού διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, AP