FOREIGN OFFICE: «ΕΥΘΡΑΥΣΤΕΣ» ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ… WARNING don’t touch…

by on 1 March 2017

Σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας διαπιστώνει στην Ελλάδα το Foreign Office (FCO), όπως γίνεται σαφές σε οδηγό που δημοσιοποιεί για τις βρετανικές επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Αργή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, επενδύσεις που έχουν “καταρρεύσει”, ιδιωτικοποιήσεις χωρίς τα επιθυμητά έσοδα και ένας “εύθραυστος” τραπεζικός τομέας είναι τα εμπόδια που εντοπίζει η βρετανική κυβερνητική έκθεση…

Ειδικότερα, σε αυτήν τη συμβουλευτική του έκθεση προς τις βρετανικές επιχειρήσεις, η οποία  και επικαιροποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 2017, το FCO περιλαμβάνει μια γενική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως η ανταγωνιστικότητα της χώρας πλήττεται από σοβαρά προβλήματα, δεδομένης της αργής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Σημειωτέον, άλλωστε, πως το FCO παρέχει προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Βρετανίας αναλυτικό οδηγό σχετικά με τα capital controls που εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, το FCO κάνει μνεία στα τρέχοντα μη βιώσιμα επίπεδα του δημοσίου χρέους και στην οικονομική κρίση, με αναφορές στην παρατεταμένη ύφεση που έχει ξεκινήσει από το 2009 και στην ανεργία που έχει “εκτοξευτεί” από το 2010 και ύστερα.

Η έκθεση παρατηρεί πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητά της. Ο ρυθμός εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν ξεκινήσει από το 2010 είναι αργός, οι επενδύσεις έχουν “καταρρεύσει” τα τελευταία χρόνια και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποφέρει σημαντικά έσοδα, τονίζει.

Μετά από την οικονομική ανάκαμψη του 2014, η οικονομία “διολίσθησε” το 2015 και πάλι στην ύφεση, αλλά φαίνεται να αρχίζει να σταθεροποιείται το 2016, ενώ για το 2017 και το 2018, αναφέρεται ότι προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη, με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Αναφορικά με τις τράπεζες, το FCO τονίζει ότι ο κλάδος παραμένει “εύθραυστος”, καθώς παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι επεισοδιακές διαπραγματεύσεις του 2015 έπληξαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και “πυροδότησαν” φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την επιβολή των capital controls.

Πάντως, το FCO αναφέρει πως παρά την πτώση στις εξαγωγές βρετανικών προϊόντων την τελευταία πενταετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα παραμένει μια σημαντική αγορά για τα βρετανικά αγαθά και υπηρεσίες.

capital