Eurobank Securities: Ισχυρό το story των ελληνικών μετοχών, νέα άνοδος στις τράπεζες δλδ ξεφορτωθείτε όλα σας τα χαρτιά πάμε για νέα χαμηλά…

by on 15 January 2021

Επανεκκίνηση (reboot), επαναφορά (restore) και άνοδος των αποτιμήσεων (re-rating )των ελληνικών μετοχών είναι το… μότο για το Χ.Α αυτό το έτος, τα τρία R δηλαδή, σύμφωνα με την Eurobank Securities. Όπως επισημαίνει, οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν πτώση 12% το 2020, μετά το ξέσπασμα του COVID-19 και τα lockdowns που ακολούθησαν. Παρόλο που ο Γενικός Δείκτης ανέκαμψε σημαντικά από τον Μάρτιο του 2020 μέσω θετικών ειδήσεων για τα εμβόλια στο δ’ τρίμηνο του 2020, παραμένει 14% κάτω από το υψηλό του 2020.

Κοιτώντας μπροστά, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι αρκετά αβέβαιες σχετικά με τη διάρκεια των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά η χρηματιστηριακή πιστεύει ότι η διάθεση των εμβολίων μειώνει τους κινδύνους.

Η πολιτική υποστήριξη διεθνώς, η δημοσιονομική στήριξη στο εσωτερικό και η επικείμενη ροή κεφαλαίων της ΕΕ παρέχουν ένα εποικοδομητικό σκηνικό για τις ελληνικές μετοχές.

Λαμβάνοντας υπόψη το ελκυστικό επίπεδο αποτίμησης (ελληνικές μη χρηματοοικονομικές μετοχές σημειώνουν discount άνω του 40% σε ό,τι αφορά τον δείκτη EV / EBITDA έναντι των  τραπεζών της ΕΕ, και discount 50% σε όρους P / TBV έναντι των τραπεζών της περιφέρειας), η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια συναρπαστική πρόταση κινδύνου-ανταμοιβής. Διεθνή θέματα όπως η στροφή στις μετοχές “αξίας” και η επιτάχυνση των εισροών στις μετοχές παρέχουν περαιτέρω στήριξη στο ελληνικό story, κατά την άποψή της.

Τράπεζες

Το re-rating των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί, όπως επισημαίνει. Η βελτίωση των ισολογισμών τους θα παραμείνει το κυρίαρχο θέμα κατά τη διάρκεια του έτους, με τις τιτλοποιήσεις να διαδραματίζουν βασικό ρόλο καθώς η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει την επέκταση του σχεδίου Ηρακλής.

Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος με εκτιμώμενο δείκτη P / TBV για το 2021 στο 0,25x, δηλαδή με discount 50% έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της Ε.Ε. Η χρηματιστηριακή αναμένουμε περαιτέρω re-rating που θα οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του χάσματος αποτίμησης έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, χάρη στην επιτάχυνση των προσπαθειών για εκκαθάριση των NPEs και την ανάκαμψη της κερδοφορίας.

Κατά την άποψή της, η “επισκευή” των ισολογισμών θα ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό έως το 2022, επιτρέποντας στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων να ανακάμψουν στη συνέχεια (> 5%).

Μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου

Σε ότι αφορά τις μετοχές εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως σημειώνει, προσφέρουν ένα υγιές προφίλ ανάπτυξης (διψήφια αύξηση κερδών ανά μετοχή τα επόμενα 3 χρόνια) ενώ διαπραγματεύονται με discount της τάξης του 10% σε όρους EV / EBITDA έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου τους και με άνω του 40% discount έναντι των τραπεζών στην ΕΕ.

Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη το Equity Risk Premium (ERP) κοντά στο 5-5,5%, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται πολύ συναρπαστικό σε ένα ιστορικό πλαίσιο, αλλά είναι ελκυστικό κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Όπως εκτιμά, υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συμπίεση του ERP καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης. Ενδεικτικά, εκτιμά ότι μια μείωση 150 μ.β στο ERP θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόδοση 30% για τις μετοχές εκτός του κλάδου των τραπεζών.

Top picks

Η Eurobank Securities συμβουλεύει τους επενδυτές να αυξήσουν σταδιακά την έκθεση τους στο ρίσκο σε ότι αφορά το ελληνικό χαρτοφυλάκιο τους, εν αναμονή της ανάκαμψης λόγω των εμβολίων εμβόλια.

Στα top picks τοποθετεί τις ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίο. Από τις τράπεζες προτιμά την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου του ισχυρού ισολογισμού της που προσφέρει έναν σαφή τρόπο ανάκτησης κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση.

Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη, προτείνει τη στροφή σε μια πιο επιθετική κατανομή του χαρτοφυλακίου που θα περιλαμβάνει κυκλικά προσανατολισμένα ονόματα (π.χ. Fourlis). 

Τέλος, όπως σημειώνει, οι κίνδυνοι στην bullish θέση της για τις ελληνικές μετοχές αφορούν την πορεία του COVID-19 και τη χρήση / λήψη εμβολίων.

capital.gr