EΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ

by on 27 January 2020

Κριτική στα σχέδια του υπουργείου Άμυνας της Νορβηγίας να παραχωρήσει διάδρομο για αεροσκάφη σε νησί στις ΗΠΑ, ασκούν ειδικοί στη χώρα.

Ενώπιον της Βουλής της χώρας του θα παραστεί ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας, Φρανκ Μπάκε-Γιένσεν, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν σε σχέδια που θα επιτρέπουν τη χρήση διαδρόμου αεροσκαφών στο νησί Γιαν Μάγιεν από τις ΗΠΑ.

Ένας από τους λόγους για αυτά τα σχέδια, όπως αναφέρει το κρατικό πρακτορείο NRK, είναι πως οι Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν εξ ολοκλήρου στο νησί, καθώς υπάρχει αποστολή στο Μάλι.

Ο Οντούν Λισμπάκεν, επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλιστών και μέλος της επιτροπής της Βουλής για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, έχει ζητήσει από τον υπουργό να επιβεβαιώσει αν η Νορβηγία έχει καλέσει την πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τον διάδρομο στο νησί. Στο γράμμα του, ο Λισμπάκεν ρωτά επίσης τι αξιολογήσεις έχουν γίνει, για την χρήση του διαδρόμου από τις ΗΠΑ, και τις συνέπειες που μπορεί να έχει στις σχέσεις της Νορβηγίας με τη Ρωσία.

Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική στα συγκεκριμένα σχέδια και τα έχουν χαρακτηρίσει ως ελλιπή, προβλέποντας μάλιστα πως θα παρασύρουν τη Νορβηγία σε μια διαμάχη υπερδυνάμεων.

«Είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να δει την κίνηση αυτή, ως τη Νορβηγία να ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή και ενδεχομένως να αντιδράσουν αρνητικά. Πολύ πιθανόν να αυξήσει τις εντάσεις στις πολιτικές ασφάλειας στον Βορρά», δήλωσε η ερευνήτρια, Τζούλι Βίλχελμσεν, του Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής της Νορβηγίας.

Ο καθηγητής του Κολεγίου Άμυνας, Τόρμοντ Χέιερ, υποστηρίζει πως η Νορβηγία «απορροφάται σε μια διαμάχη υπερδυνάμεων, επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας, βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις».

«Όταν οι Νορβηγικές αρχές επιλέγουν τις ΗΠΑ, πρέπει να προβλέψουν πως η Ρωσία μπορεί να το ερμηνεύσει ως μια προκλητική πράξη. Θα επιφέρει αύξηση στις ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή ακόμα πιο δυτικά και πιο κοντά στις Νορβηγικές ακτές» δήλωσε στο NRK ο Χέιερ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πτήσεις από την Σουηδία ή τη Δανία θα αποτελούσαν μια καλύτερη λύση.

Η απόφαση υποστηρίζει, αντικατοπτρίζει μεγάλη αδυναμία στις νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις.

«Αυτό δείχνει πως η Νορβηγία είναι τόσο αδύναμη στρατιωτικά, που δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε τα πληρώματα μας, είτε είναι στρατιωτικά, είτε πολιτικά» πρόσθεσε.

Ο Αντρέας Οστχάγκεν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Φρίντγιοφ Νάνσεν, υποστήριξε πως η στρατιωτική χρήση του Γιαν Μάγιεν από τις ΗΠΑ, είναι απόδειξη του αυξημένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Αρκτική.

«Πρέπει να παρατηρηθεί υπό το πλαίσιο του αυξημένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Αρκτική, κατά την διακυβέρνηση Τραμπ, όπου αυτό συμπίπτει συμβολικά και κυριολεκτικά σε διάφορες πολιτικές πράξεις» δήλωσε ο Οστχάγκεν. «Αν θες να αποφύγεις να προκαλέσεις τη Ρωσία, αυτός μάλλον δεν είναι και ο εξυπνότερος τρόπος να το κάνεις» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των Κόκκινων της Βουλής, Μπγιόρναρ Μόκνες, ζήτησε κοινοβουλευτική συνεδρίαση για το θέμα.

«Είναι ανεπίτρεπτο να επιτρέπεις σε μια απρόβλεπτη υπερδύναμη, όπως οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νορβηγία, τις οποίες οι νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να πραγματοποιήσουν μόνες τους. Αυτό είναι ειδικά αληθές στις βόρειες κτήσεις, όπου αυτό είναι καταδικασμένο να φέρει ένταση με τη Ρωσία» δήλωσε ο Μόκνες.

Το Γιαν Μάγιεν είναι ένα στρατηγικό νησί, το οποία βρίσκεται στο μέσο του περάσματος μεταξύ Νορβηγίας και Γροιλανδίας και από όπου περνούν ρωσικά υποβρύχια ώστε να εισέλθουν στον Ατλαντικό Ωκεανό.

sputniknews.gr