EΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΣ ΤΗΣ EUROBANK

by on 12 August 2018

W.Ross: Ο υπ. Εμπορίου που έκλεψε 120 εκατ. δολάρια από τους πελάτες του

Ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες της αμερικανικής ιστορίας, σύμφωνα με το περιοδικό.

Μία μήνυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έκανε επί μια τριετία μία αθόρυβη διαδρομή στο δικαστικό σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Την είχε καταθέσει ένας διαχειριστής ιδιωτικών κεφαλαίων ονόματι David Storper κατά του πρώην αφεντικού του: Του νυν υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Wilbur Ross. Αυτά τα δύο άτομα συνεργάζονταν για περισσότερο από μία δεκαετία στην WL Ross & Co., όπου σύμφωνα με τον Storper, ο Ross υπεξαίρεσε χρήματα από ένα ιδιωτικό κεφάλαιο, τα μετέφερε σε δικούς του λογαριασμούς και μετά προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του πλαστογραφώντας έγγραφα. Πριν από δύο εβδομάδες και ακριβώς πριν από την έναρξη της δίκης που αφορούσε ένα ποσό 4 εκατ. δολαρίων, ο Ross και ο Storper κατέληξαν σε μυστικό εξωδικαστικό συμβιβασμό, του οποίου οι όροι παραμένουν κρυφοί.    

Πάντως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας άνθρωπος σαν τον Ross, που σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του υπολογίζεται στα 700 εκατ. δολάρια, έκλεψε μερικά εκατομμύρια από τους συνεργάτες του. Εκτός και αν κάποιος έχει ακούσει ορισμένες από τις ιστορίες που κυκλοφορούν για τον Ross. Σύμφωνα με δύο πρώην συνεργάτες του στην WL Ross & Co., ο υπουργός Εμπορίου έπαιρνε με τις χούφτες πακετάκια Sweet’N Low από ένα γειτονικό εστιατόριο για να μην ξοδέψει χρήματα για την αγορά τους. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, οι εργαζόμενοι στην έπαυλή του στα Χάμπτονς καλούσαν στα γραφεία της εταιρείας για να διαμαρτυρηθούν ότι τους έχει αφήσει απλήρωτους. Άλλα δύο άτομα αναφέρουν ότι ο Ross σε κάποια περίπτωση πρόσφερε 1 εκατ. δολάρια σε μια αγαθοεργία, αλλά ουδέποτε έδωσε τα χρήματα. Από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ διέψευσαν αυτές τις ιστορίες χαρακτηρίζοντάς τες “ανοησίες”.

 

Όμως υπάρχουν βαρύτερες κατηγορίες εναντίον του. Μετά από μήνες συνεντεύξεων του Forbes με 21 άτομα που συνεργάστηκαν με τον Ross, προέκυψε ότι ο υπ. Εμπορίου υπεξαιρούσε ποσά λίγων εκατομμυρίων δολαρίων, από διαφορετικά ιδιωτικά funds. Όμως συνολικά το ποσό φτάνει τα 120 εκατ. δολάρια, όπως αυτό προκύπτει από μια σειρά αγωγών, καταβολών αποζημιώσεων και από τα πρόστιμα που του επέβαλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Ακόμα και τα μισά από αυτά να είναι αληθή, ο νυν υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους απατεώνες της αμερικανικής ιστορίας.

Ο ίδιος βέβαια δεν βλέπει κάπως έτσι τον εαυτό του. “Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ουδέποτε έλαβε μέτρα εναντίον μου”, ανέφερε ο Ross σε δήλωσή του, ξεχνώντας να αναφέρει το πρόστιμο 2,3 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκε το 2016 από την SEC. Επίσης ανέφερε ότι η μια και μοναδική μήνυση εναντίον του έχει απορριφθεί, αποσιωπώντας ότι η ίδια μήνυση βρίσκεται στη διαδικασία εφέσεων. Επίσης, ο Ross παραδέχτηκε ότι έχει έρθει σε δύο εξωδικαστικούς συμβιβασμούς -με τον έναν να αφορά την περίπτωση Storper- αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

Άτομα που στο παρελθόν έχουν κάνει δουλειές μαζί του συμφωνούν σε ένα συμπέρασμα: Ο Ross είναι ένα άτομο που έχει εμμονή με το χρήμα και δεν δίνει σημασία στα πραγματικά γεγονότα. “Θα παραποιήσει την αλήθεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να αρπάξει περιουσιακά στοιχεία”, αναφέρει ο Άσερ Έντελμαν, κεφαλαιούχος της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με έναν πρώην συνεργάτη του που δεν ήθελε να γίνουν γνωστά τα στοιχεία του, ο Ross “είναι ένας παθολογικός ψεύτης”.

Του Dan Alexander – FORBES – capital.gr