ATTICA BANK: THE WORLD CHAMPION……… LOSERS ! WHERE IS THE MONEY ???

by on 29 November 2015

Η Attica bank για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί πρέπει το ΤΣΜΕΔΕ από μέτοχος πλειοψηφίας να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας της τάξης του 20% και όχι καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή 33%. Άμεσα μεταξύ 3 και 10 Δεκεμβρίου του 2015 ξεκινάει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank με στόχο να καλύψει ένα τεράστιο κεφαλαιακό κενό 748 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 584 εκατ αφορούν το βασικό σενάριο που πρέπει υποχρεωτικά να καλυφθούν από τους ιδιώτες.

Η κατάσταση έχει ως εξής

Η Attica bank εμφανίζει εντυπωσιακή αρνητική καθαρή θέση -18,4% ή -25,2% σε core tier 1 πριν μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από την ΤτΕ.

Να θυμίσουμε ότι η Αγροτική τράπεζα πριν χρεοκοπήσει και σπάσει σε good και bad bank είχε -22% core tier 1.

Το bankingnews.gr με στόχο την ενημέρωση και όχι την προσβολή της φήμης της Attica bank αναζητούμε την αλήθεια στα εξής ερωτήματα.

Η Attica bank ως τράπεζα, ως εργαζόμενοι ως θεσμό αξίζουν σεβασμό, οι επιλογές της διοίκησης όμως έχουν οδηγήσει την τράπεζα σε αδιέξοδο.

Η διοίκηση της Attica bank φέρει τεράστια ευθύνη που οδήγησε την τράπεζα σε αυτή την κατάσταση ναι ή όχι;

Τα 10 αμείλικτα ερωτήματα

1)Η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού απέρριψε το πλάνο αναδιάρθρωσης που κατατέθηκε μέσα στον Νοέμβριο από την Attica bank ναι ή όχι;

Απορρίφθηκε γιατί εγείρει θέμα μεταξύ άλλων και state aid δηλαδή κρατικής βοήθειας;

Η βασική αιτία της απόρριψης ήταν το state aid δηλαδή οι διαφωνίες της DGCom περί κρατικής βοήθειας καθώς το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών θα υπαχθεί σύντομα σε ένα ευρύτερο ασφαλιστικό φορέα του δημοσίου τομέα.

Η απόρριψη του πλάνου αναδιάρθρωσης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και εκτάκτως παρενέβη η κυβέρνηση η οποία ζήτησε να τροποποιηθεί το πλάνο αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα να επαναξιολογηθεί όλη η στρατηγική του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank.

Ταυτόχρονα θα μετατραπούν και τα 100 εκατ προνομιούχων μετοχών σε κοινές μετοχές.

Αυτό αυξάνει την συμμετοχή του δημοσίου και άρα εγείρεται μείζον θέμα state aid σε σχέση με πιθανή πρόσθετη κεφαλαιακή στήριξη από το ΤΧΣ στο δυσμενές σενάριο ναι ή όχι;

2)Η Attica bank κατέθεσε εκτάκτως νέο πλάνο αναδιάρθρωσης που εξετάζεται εκ νέου από την DGCom και μια από τις παραμέτρους που περιλαμβάνει είναι ότι παραχωρείται το management.

Όμως το βασικό πρόβλημα – δίλημμα είναι ότι ενώ παραχωρείται το management το ΤΣΜΕΔΕ δεν μειώνει την συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση θα επενδύσει δηλαδή 384 εκατ σε σύνολο 748 εκατ ή 584 εκατ του βασικού σεναρίου.

Είναι δυνατό να αναζητούνται 584 εκατ και η διοίκηση της Attica bank να αντιλαμβάνεται μετά την απόρριψη από την DGCom του πλάνου αναδιάρθρωσης ότι πρέπει να παραχωρηθεί το management;

Πως παραχωρείται το management ενώ το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχει το 51% αφού δεν κάνει πίσω στο θέμα των 384 εκατ που έχει επισήμως αναφέρει ότι θα καλύψει;

Μπορεί ένας ξένος επενδυτής να έρθει να επενδύσει 100 εκατ με την προοπτική να πάρει το management με το ΤΣΜΕΔΕ να ελέγχει το 51%;

Ανά πάσα στιγμή το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος, δεν μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη του από την διοίκηση που θα έχει επιβάλλει το fund;

3)Το άρθρο 32 – Νόμος 4335/2015 (Ενσωμάτωση BRRD) – Προϋποθέσεις εξυγίανσης αναφέρει πότε μπορεί να δοθούν κεφάλαια σε μια τράπεζα ναι ή όχι και αν ναι που είναι το προφανές μπορούν να δοθούν κεφάλαια για να καλύψουν το βασικό σενάριο της Attica bank;

4)Η Attica bank αναζητάει ξένους στρατηγικούς συμμάχους.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής.

Πως αντιμετωπίζει τα ξένα funds η Attica bank;

Την απάντηση μας την δίνει το Baikal που το 2014 είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τι ανέφερε το ρωσικό fund Baikal σε επιστολή του;

«Η Baikal έχει δείξει πολύ σοβαρό ενδιαφέρον ευθύς εξαρχής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Είχαμε υποβάλλει μία ενδεικτική προσφορά, όπως ορίζει η διαδικασία που προτείνεται εσείς, και περιμέναμε τα επόμενα βήματα.

Και τότε, συνέβη μία παρέκκλιση των όσων περιμέναμε να συμβούν και λάβαμε πρόσκληση για να συναντηθούμε με τη διοίκηση της Attica Bank, στη συνέχεια με το ΤΣΜΕΔΕ, στη συνέχεια με την Attica Bank και την ΤτΕ μαζί και ούτως καθ’ εξής.

Αν και εμείς ζητήσαμε επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς μας, αν και εμείς ξεκαθαρίσαμε επανειλημμένως τι ακριβώς ζητάμε, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, πέραν των προσκλήσεων.

Το διοικητικό μας συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (8 Οκτωβρίου του 2014), πως σε ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον, όπου δεν ξέρουμε που πραγματικά βρισκόμαστε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας.

Παρακαλώ επικοινωνήστε με το δικηγόρο μας στην Αθήνα, τον κ. Τάσο Αβριντίνη, o οποίος γνωρίζει τα συμφέροντα των επενδυτών μας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία σ’ αυτό το κομμάτι.

 Είμαι σίγουρος πως θα συναντηθούμε και στο μέλλον για άλλα deal, στα οποία  δεν θα παρουσιαστούν τόσα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα»

Το Baikal είπε ουσιαστικά ότι δεν ξέρει που βρίσκεται.

Τι να εννοεί άραγε;

5)Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι σωρευμένες ζημίες της Attica bank φθάνουν τα 784 εκατ ευρώ, προσέξτε 784 εκατ ευρώ;

Μεταξύ 2004 και 2015 περίπου 11 χρόνια η Attica bank πέτυχε μόλις 44 εκατ κέρδη και ζημίες πάνω από 800 εκατ ευρώ;

Το 2007 η Attica bank πέτυχε 20,8 εκατ κέρδη όταν ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα είχε εμφανίσει κέρδη 5,56 δισεκ. ευρώ.

Είναι αλήθεια όλα αυτά ή όχι;

Τι έχει να κερδίσει ένα fund αν επενδύσει στην Attica bank;

6) Η περίπτωση του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών όμως αποτελεί ακραία, κραυγαλέα διασπάθιση των κεφαλαίων των ασφαλισμένων μηχανικών που βλέπουν το ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνει ακραία επενδυτικά ρίσκα.

Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 480-530 εκατ ευρώ σε Attica bank και τράπεζες και η αξία της επένδυσης του είναι σχεδόν μηδέν.

Μπορεί ένα ασφαλιστικό Ταμείο να ρισκάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων για να καταλήγουν σε ζημίες;

Μπορεί η Attica bank να στηρίζεται σε ένα Ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει επενδύσει κεφάλαια – και σχεδιάζει να επενδύσει και νέα κεφάλαια – χωρίς καμία στρατηγική;

Τι ρόλο έχει το ΤΣΜΕΔΕ ένα Ταμείο να είναι βασικός μέτοχος μιας τράπεζας όπως η Attica bank που δεν παράγει κέρδη αλλά μόνο τεράστιες σωρευμένες ζημίες;

Στην Attica bank έχει επενδύσει 374 εκατ συνολικά και η αξία τους έφθασε έως τα 5-6 εκατ ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2015 δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 1,3% της αρχικής επένδυσης.

Είχε επενδύσει στην Αγροτική 14 εκατ και τα έχασε οριστικά.

Είχε επενδύσει 1,2 εκατ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το έχασε οριστικά.

Είχε επενδύσει 83 εκατ στην Εθνική και η αξία αυτών βρίσκεται στα 3 εκατ ευρώ.

7)Η Attica bank γιατί ενώ είχε πάνω από 1,5 χρόνο προθεσμία για να ανακεφαλαιοποιηθεί δεν τα κατάφερε;

Γιατί χάθηκε όλο το 2014 μέσα σε αλλεπάλληλες παρατάσεις;

Η διοίκηση της Attica bank αναφέρει ότι τα capital controls ευθύνονται του Ιουλίου του 2015 αλλά όλο το 2014 τι έκανε η διοίκηση ώστε να καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα;

Τι έκανε η διοίκηση 18 μήνες όταν λάμβανε αλλεπάλληλες παρατάσεις για να ανακεφαλαιοποιηθεί;

Η UBS ως σύμβουλος της τι έπραξε τελικώς;

8)Η Attica bank τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2015 με βάση τα stress tests της ΤτΕ εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση ναι ή όχι;

Εμφανίζει -25,2% core tier 1 ναι ή όχι;

Μετά τις αναθεωρήσεις των κεφαλαιακών αναγκών που από 1 δισεκ. μειώθηκαν στα 748 εκατ. και το βασικό σενάριο στα 584 εκατ η Attica bank εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -18,4% ναι ή όχι;

Το -18,4% αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια τράπεζα αφερέγγυα και κεφαλαιακά ανεπαρκή ναι ή όχι;

9)Στο AQR η Attica bank εμφάνισε ζημία 627 εκατ ευρώ ναι ή όχι;

Γιατί η Alpha bank με πολλαπλάσιο ενεργητικό και δάνεια είχε AQR μηδέν;

Να αναφέρουμε μόνο ότι η Alpha bank είναι 18-19 φορές μεγαλύτερη τράπεζα από την Attica bank;

Οι ζημίες -627 εκατ αποδεικνύουν κάτι ή όχι στην Attica bank;

10)Τους 20.000 μικρομετόχους της η Attica bank πως τους προστάτεψε με τιμή και κάτω από 0,01 ευρώ;

Οι μικρομέτοχοι της Attica bank έχουν καταστραφεί ή όχι;

11)Το ενδέκατο ερώτημα μας είναι ρητορικό και δεν το περιλαμβάνουμε στα προαναφερόμενα ερωτήματα.

Ας πάρουμε ως υπόθεση εργασίας ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει επενδύσει 770 εκατ στην Attica bank παλαιές και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Για να ανακτήσει τα 770 εκατ θα χρειαστεί με μέσο όρο κερδοφορίας σε ένα υπεραισιόδοξο σενάριο 15 εκατ ετησίως (7,5 εκατ για το 50%) περίπου 102 χρόνια.

Αλλά όπως είχε πει κάποτε κάποιος τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα μετά όλα γίνονται εύκολα….

12)Το δωδέκατο ερώτημα είναι επίσης ρητορικό.

Η Attica bank όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν δεν έδωσε μόνο δάνεια στο Λαυρεντιάδη ήθελε να κάνει deal με τον Λαυρεντιάδη.

Ερωτούμε είχε γίνει ενδελεχής οικονομικός έλεγχος της Proton bank συμφερόντων τότε του Λαυρεντιάδη από την Attica bank υπό την διοίκηση Γαμβρίλη;

Ναι ή όχι;

Προφανώς και ναι.

H άποψη μας

Η Attica bank για να μπορέσει να ανακεφαλαιοποιηθεί πρέπει το ΤΣΜΕΔΕ από μέτοχος πλειοψηφίας να καταστεί μέτοχος μειοψηφίας της τάξης του 20% και όχι καταστατικής μειοψηφίας δηλαδή 33%.

Το 51% είναι αντικειμενικό αντικίνητρο.

Η διοίκηση πρέπει να αντικατασταθεί γιατί φέρει ευθύνες για την κατάσταση της τράπεζας.

Η Attica bank δεν μπορεί με εργαλεία του παρελθόντος να ατενίζει το μέλλον.

bankingnnews.gr –  Πέτρος Λεωτσάκος