ANTIBES: ΟΤΑΝ Ο ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ MICHEL DAVID-WEILL – LAZARD, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΗΣ…

by on 5 March 2019

Η Αντίμπ – γαλλ. Antibes, είναι παραθαλάσσια πόλη στο διαμέρισμα Αλπ-Μαριτίμ στη νοτιοανατολική Γαλλία, στη μεσογειακή Κυανή Ακτή, ανάμεσα στις Κάννες και στη Νίκαια. Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 76.778 κατοίκους, το 25% των οποίων είναι κάτω των 25 ετών

Η Αντίπολις ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. ως ελληνική αποικία από τους Φωκαείς της Μασσαλίας. Λόγω του φυσικού της λιμανιού, που βρισκόταν σε κλειστή θέση που «προστάτευε» την πόλη, σύντομα εξελίχτηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Καθώς η εξουσία των Ελλήνων άρχισε να φθίνει, το 43 π.Χ. η Αντίπολις επίσημα προσαρτήθηκε από τη Ρώμη και παρέμεινε σε αυτή για τα επόμενα 500 χρόνια. Οι Ρωμαίοι τη μετέτρεψαν στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής και κύριο σημείο εισόδου προς τη Γαλατία.

Όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαλύθηκε το 476, η Αντίμπ πέρασε στα χέρια διαφόρων βαρβαρικών φυλών. Το αποτέλεσμα ήταν κυρίως καταστροφικό και μια μεγάλη περίοδος αστάθειας. Το 10ο αιώνα, η πόλη βρήκε τον «προστάτη» της στο πρόσωπο του Ροδοάρτου, που έχτισε εκτεταμένα αμυντικά τείχη γύρω από την πόλη και ένα κάστρο. Τα επόμενα 200 χρόνια, η Αντίμπ πέρασε μια περίοδο ανανέωσης. Ωστόσο, η ευημερία της κράτησε λίγο, καθώς οι κάτοικοί της προσπαθούσαν να διασωθούν από διαδοχικούς πολέμους και επιδημίες της γαλλικής υπαίθρου. Μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα, ολόκληρη η περιοχή πέρασε υπό την προστασία και τον έλεγχο του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΑ΄. Αποκαταστάθηκε η σταθερότητα, αλλά και πάλι το λιμάνι της Αντίμπ έπεσε στην αφάνεια.

Από την αφάνεια αυτή αναδύθηκε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς πλούσιοι από όλη την Ευρώπη ανακάλυψαν την ομορφιά του μέρους και έχτισαν πολυτελείς κατοικίες. Το 1926, το παλαιό κάστρο της Αντίμπ αγοράστηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση και αργότερα αναστηλώθηκε για να λειτουργήσει ως μουσείο. Το 1946 κατέφτασε στην πόλη ο Πάμπλο Πικάσο και προσκλήθηκε να διαμείνει στο κάστρο. Κατά την εξάμηνη διαμονή του, ο Πικάσο παρήγαγε έργα ζωγραφικής, καθώς και κεραμικής και διακόσμησης. Όταν έφυγε, άφησε κάποια από αυτά για το δήμο και από τότε το κάστρο επίσημα έγινε Μουσείο Πικάσο.

Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, εκεί που η σαμπάνια ρέει άφθονη, τα υπερπολυτελή σκάφη πλέουν στη θάλασσα και οι διασημότητες φέρνουν βόλτα. Η γοητευτική αυτή γωνία της Γαλλίας είναι τόσο λαμπερή που πολλοί θα ήθελαν να την επισκεφθούν.

Περισσότερες από δώδεκα δημόσιες παραλίες βρίσκονται στο Cap d’Antibes και στο Juan-les-Pins και οι δύο περιοχές θεωρούνται μέρος της κοινότητας της Αντίμπ. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο του πευκοδάσους και η θέα στη θάλασσα ενέπνευσαν πολλούς ιμπρεσιονιστές ζωγράφους.

Το πολιτιστικό κέντρο της Κυανής Ακτής όπως έχει χαρακτηριστεί, αποτέλεσε και την τελευταία κατοικία του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αντίμπ το 1948 και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή το 1957.

ΒΙΛΑ – ΚΑΣΤΡΟ  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΛΑΤΣΗ

Μια από τις πολυτελής βίλες της οικογενείας Λάτση βρίσκεται στην Αντίμπ.

Το κάστρο είναι εκατοντάδων τ.μ σε οικόπεδο χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους που καταλήγει στην παραλία όπου βρίσκεται και το ελικοδρόμιο.

Ο Λάτσης δηλώνει μόνιμος κάτοικος Monaco.

Η απόσταση μεταξύ Monaco και Antibes είναι 44,85 χλμ.

Με σκάφος ακόμα πιο σύντομα μόλις  18.19 μιλια

    LAZARD: Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΩΝ

Η Lazard, που αποτελεί τη Νο 1 εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών προς κρατικούς φορείς, έχει μακρά ιστορία ως σύμβουλος στις αναδιαρθρώσεις χρεών και σε κυβερνήσεις χωρών με οικονομικά προβλήματα, όπως η Αργεντινή, η Ουκρανία κ.α

Ήταν ομάδα της Lazard, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Matthieu Pigasse, που συμβούλεψε προ ετών την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, όταν το Grexit έμοιαζε πολύ πιθανό. H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ANEΛ την προσέλαβε τον Φεβρουάριο του 2015 για να βοηθήσει και πάλι στη διαχείριση του χρέους, αναλαμβάνοντας την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Η σύμβουλος των χρεοκοπημένων

Όταν μια χώρα χρεοκοπεί, παίρνει τηλέφωνο τη Lazard, έχει αναφέρει στο παρελθόν χαρακτηριστικά το Bloomberg. Αν και η Lazard είναι γνωστή για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, η εταιρεία έχει βρει προσοδοφόρα εργασία συμβουλεύοντας τις κυβερνήσεις, εννοείται με το αζημίωτο.

Αυτός ο ρόλος είναι σύμφωνος με τη μεγάλη −και όχι πάντα επιτυχή− ιστορία της ως κορυφαίου συμβούλου σε κυβερνήσεις που ξεμένουν από ρευστότητα, όπως την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού: όλες έχουν καλέσει για βοήθεια τη Lazard. Το ίδιο είχε κάνει και η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, στη δεκαετία του 1970, όταν βρισκόταν κοντά στη χρεοκοπία. Η Lazard έτσι βγάζει χρήματα για να χρηματοδοτεί τις βασικές business της, να συμβουλεύει δηλαδή τις επιχειρήσεις και να διαχειρίζεται τα χρήματα των πελατών της.

Η Lazard μπήκε στα ελληνικά πράγματα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες αναλαμβάνοντας σταδιακά δουλειές του Δημοσίου. Μία από τις μεγαλύτερες αφορούσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η Lazard και η Εθνική (NBGI) ανέλαβαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την κρατική εταιρεία. Επίσης, ήταν στην ομάδα συμβούλων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πώληση στοιχείων ενεργητικού του πτητικού έργου και της Τεχνικής Βάσης της Ολυμπιακής στη MIG.

Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας αργότερα διόρισε τη Lazard ως ανεξάρτητο εκτιμητή για τις προτάσεις της ThyssenKrupp για τον μελλοντικό βασικό μέτοχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Επίσης, έχει εμπλακεί και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως σύμβουλος του ΤΧΣ.

Το διάστημα 2012, η Lazard παρείχε υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων (PSI), οπότε και είχε διενεργήσει τη χρηματοοικονομική έρευνα των ομολόγων, αλλά και μέρος του νομικού ελέγχου.

Σημαντική ήταν η συμβολή της και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το διάστημα 2011-2012.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωνε “την ανάθεση στην εταιρία χρηματοοικονομικών συμβούλων LAZARD του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης”. Πιο πρόσφατα, η γαλλική εταιρεία προσέφερε συμβουλευτικές υπηρεσίες για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

Michel David-Weill

Ήταν αφεντικό και ιδιοκτήτης  της Lazard,γεννημένος στις 23 Νοεμβρίου 1932 από μια εβραϊκή οικογένεια  (Pierre David-Weill,1900-1975 Berthe Haardt)

Είναι Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Danone από τις 28 Απριλίου 2011

Συνεχίζει και σήμερα να είναι ο καλός φίλος και γείτονας του Σπύρου Λάτση…

Συνεχίζεται…