Aρνάκι ψημένο με μπεσαμέλ γιαουρτιού – Elbasan tava

by on 25 July 2019

Το “Elbasan tava” είναι ένα φαγητό που μαγειρεύεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από τα Βαλκάνια, την Αλβανία, έφτασε μέχρι την κουζίνα του οθωμανικού παλατιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φαγητά που έχουν βάση το γάλα ήρθαν στην τουρκική κουζίνα κυρίως από τα Βαλκάνια.

Υλικά:

4 κουταλιές σούπας βούτυρο

2 κουταλιές σούπας λάδι

1 κιλό αρνίσιο κρέας

10 κρεμμύδια εσαλότ

Αλάτι

2 κούπες γιαούρτι

2 κρόκοι αυγού

¾ κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι 

½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι

Μια κούπα νερό

Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το λάδι στην κατσαρόλα, σφραγίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε τα καθαρισμένα και πλυμμένα κρεμμύδια. Μετά από 2-3 λεπτά βάζουμε ζεστό νερό και αλάτι και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να ψηθεί το κρέας για περίπου μια ώρα. Ανακατεύουμε το γιαούρτι, τους κρόκους, το αλεύρι και το νερό σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε το κρέας το οποίο έχουμε καθαρίσει από τα κόκκαλα μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα ταψί φούρνου. Βάζουμε κόκκινο και μαύρο πιπέρι. Περιχύνουμε το κρέας με την μπεσαμέλ γιαουρτιού που φτιάξαμε και μαγειρεύουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα στην επιφάνεια. Το Elbasan Tava είναι έτοιμο.

Καλή όρεξη!