91 ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

by on 14 March 2019

Tο ερώτημα που διατύπωσε η ερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό -σημειώνοντας προηγουμένως στο πόρισμά της ότι 91 πρώην και νυν βουλευτές είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα (ΣΠΙ)- «πώς και με ποια κίνητρα εκτελούσαν τα νομοθετικά τους καθήκοντα όσον αφορά τις σχετιζόμενες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις νομοθετικές ρυθμίσεις» φαίνεται να λαμβάνει υπόσταση στην περίπτωση του Ζαχαρία Κουλία, βουλευτή του ΔΗΚΟ από το 2001, ο οποίος μεταξύ 2005 και 2012 είχε -μέσω εταιρείας στην οποία συμμετείχε- εξασφαλίσει δάνεια από ΣΠΕ Μακράσυκας και Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Σύμφωνα με έγγραφο της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), η ιδρυθείσα το 2004 εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική ΛΤΔ» στην οποία η εμπλοκή ΠΕΠ αφορούσε μέλος του Κοινοβουλίου, εμφάνιζε αρχές του 2013 μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις έναντι της τράπεζας περίπου 300.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική» εξακολουθούσε να μην ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της έναντι της ΣΚΤ μετά το 2013 τότε προκύπτει παραβίαση του κανονισμού της Βουλής από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, ο οποίος από το 2016 προεδρεύει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Ο «Πολίτης» έθεσε υπόψη του βουλευτή του ΔΗΚΟ τα στοιχεία τα οποία έχει στην κατοχή του, χωρίς ωστόσο ο κ. Κουλίας να ανταποκριθεί χθες στο αίτημα της εφημερίδας να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το υπόλοιπο του δανείου της «Τρουλλής και Κουλίας» που δεν εξυπηρετείται, δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής αναδιάρθρωσης.

Ανέλεγκτος κανονισμός

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου από το 2016, ο Ζαχαρίας Κουλίας έχει πρωταγωνιστήσει στην ανάδειξη θεμάτων γύρω από τον Συνεργατισμό με πιο χαρακτηριστικές την ενημέρωση της επιτροπής για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 2017 και την προ εξαμήνου πρωτοβουλία της Βουλής για ανασύσταση του Συνεργατισμού. Το άρθρο 44 του κανονισμού της Βουλής προνοεί για θέμα που συζητείται σε επιτροπή ότι τα μέλη της είναι υποχρεωμένα να δηλώσουν προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το θέμα που εξετάζεται.

Υποθήκες και δάνεια

Από το περασμένο καλοκαίρι, όπως προκύπτει από ανοικτή έρευνα στο αρχείο του εφόρου Εταιρειών, φαίνεται ότι η εταιρεία «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική» άλλαξε μετοχική δομή και αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έρευνα στο αρχείο του εφόρου Εταιρειών έδινε μέχρι πρότινος πάντως το όνομα του Ζαχαρία Κουλία ως έναν από τους δύο μετόχους της «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική». Ο κ. Κουλίας δηλωνόταν και ως γραμματέας της εταιρείας. Σύμφωνα με τις καταστάσεις που τηρούνται στον έφορο Εταιρειών, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας μόνο από τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως φαίνονται από τον αριθμό των υποθηκών ακινήτων της, ξεπέρασαν μεταξύ 2008-2012 τα 2 εκατ. ευρώ συν πάνω από 1 εκατ. λίρες την περίοδο 2005-2007. Ανάμεσα στα ακίνητα που υποθήκευσε η «Τρουλλής και Κουλίας Οικοδομική», κάποια είχαν υποθηκευθεί τόσο για τους σκοπούς δανείου από τη ΣΠΕ Μακράσυκας όσο και για τους σκοπούς δανείου από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου. Ενδεικτικά, στις 27 Απριλίου 2011, τα ακίνητα υπ’ αριθμόν 2/1179 και 2/1180, τεμ. 1097 και 1098 είχαν υποθηκευθεί τόσο στη ΣΠΕ Μακράσυκας (έναντι 169.000 ευρώ) όσο και στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου (έναντι 141.900 ευρώ).

Συνέχεια ΠΕΠ με μία επίτροπο και έναν βουλευτή

Στις αποκαλύψεις αναδιαρθρώσεων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων έδωσε συνέχεια χθες το Sigma, μετά τις προχθεσινές αναφορές σε ΜΕΔ του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρίστου Ρότσα καθώς και δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ. Χθες, σειρά πήραν η επίτροπος Περιβάλλοντος και πρώην γενική γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου και ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με το Sigma, ο κ. Κωνσταντίνου αναδιάρθρωσε το 2017 δάνειο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε καθυστερήσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Το δάνειο του κ. Κωνσταντίνου, σύμφωνα πάντα με το Sigma, είχε απασχολήσει μέχρι και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στη Φραγκφούρτη, αν και τονίζεται ότι η αναδιάρθρωση διερευνήθηκε αρμοδίως και ήταν νομότυπη. Όπως φαίνεται, τόσο για τον βουλευτή του ΔΗΣΥ όσο και για τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, προκύπτει θέμα παραβίασης του κανονισμού της Βουλής κατά τις περιπτώσεις που συζητήθηκε θέμα Συνεργατισμού μετά το 2013, χωρίς οι ίδιοι να δηλώσουν το άμεσο συμφέρον τους από τις όποιες εξελίξεις στον Συνεργατισμό. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για άλλους βουλευτές των οποίων τα ονόματα δεν έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωνσταντίνου δήλωσε στον «Π» ότι όποτε ψήφισε για θέμα του Συνεργατισμού, ο ίδιος ψήφισε εναντίον των προσωπικών του συμφερόντων, τοποθετούμενος υπέρ των προτάσεων του ΔΗΣΥ για διευκόλυνση των εκποιήσεων.

Το Sigma χθες αποκάλυψε και τα ΜΕΔ της επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, η οποία αναδιάρθρωσε δάνειο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ με καθυστερήσεις 885.000 ευρώ. Η έρευνα του Sigma εντόπισε ακόμα για την κ. Παναγιώτου ατασθαλίες κατά τη χορήγηση των δανείων, όπως μη αξιολόγηση της ικανότητας αποπληρωμής, υπέρβαση του ανώτατου ορίου δανεισμού σε τρεις περιπτώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων από τη ΣΠΕ Κρασοχωρίων και πιστωτικές διευκολύνσεις με αποφάσεις της επιτροπείας πρώην ΣΠΙ, παρά τις καθυστερήσεις στις αποπληρωμές.

politis.com.cy