10 νεκροί από έκρηξη σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ της Συρίας

by on 31 August 2021
OMAR HAJ KADOUR/AFP via Getty Images

Τουλάχιστον 10 Σύροι μαχητές σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία που ελέγχεται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Reuters.

Δύο στρατιωτικές πηγές της αντιπολίτευσης ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η έκρηξη σημειώθηκε ενώ μαχητές της Hayat Tahrir al Sham (HTS) εκπαιδεύονταν κοντά στη συριακή πόλη Hasano.

Ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης είπε ότι η έκρηξη στη βόρεια ύπαιθρο του Ιντλίμπ προκλήθηκε από ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης για όλμους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας πολεμικός επιτηρητής που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και υποστηρίζει την αντιπολίτευση, ανέφερε ότι ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη και τα ασθενοφόρα που έσπευσαν να σπεύσουν στο στρατόπεδο HTS. Η ομάδα παρακολούθησης είπε ότι η έκρηξη σημειώθηκε καθώς κοντά τους εντοπίστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το Ιντλίμπ φιλοξενεί αντίπαλες παρατάξεις ανταρτών, συμπεριλαμβανομένων των υποστηριζόμενων από την Τουρκία αντιπολιτευτικών ομάδων και του κυρίαρχου HTS, το οποίο ηγείται η πρώην θυγατρική της Συρίας στην Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία.

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η συριακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική και χερσαία επίθεση στο Ιντλίμπ που εκτόπισε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και αρχές Μαρτίου 2020.

Παρά την εύθραυστη ανακωχή που κήρυξαν η Ρωσία και η Τουρκία, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι οι κυβερνητικές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί έχουν αυξηθεί στο Ιντλίμπ, τη βόρεια Λατάκια, το Χαλέπι και τη δυτική Χάμα.

«Αυτές οι εξελίξεις μας θυμίζουν ότι η σύγκρουση στη Συρία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τρίτη ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκέιρ Πέτερσον.

Η έκρηξη στο Ιντλίμπ σημειώθηκε καθώς οι Σύροι αντάρτες άρχισαν να εκκενώνουν τη νοτιοδυτική επαρχία Νταράα στο πλαίσιο συμφωνίας ανακωχής που διαπραγματεύτηκε η Ρωσία.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι οι συγκρούσεις στη Νταράα έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, πάνω από 20.400 από αυτούς παιδιά, τον περασμένο μήνα.